Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nakon podmirenja duga – otpuštanje viška radnika u Tankerkomercu

Autor: Siniša Klarica

03.03.2010. 23:00
Nakon podmirenja duga – otpuštanje viška radnika u Tankerkomercu


Dogovorili smo da neće biti otpuštanja dok se ne podmiri cjelokupan dug prema zaposlenicima. Riječ je o 10-ak milijuna kuna – Vedran Uranija


Do 18. ožujka radnicima Tankerkomerca trebala bi biti isplaćena jedna do dvije zaostale plaće, a potpuni dug od četiri neisplaćene plaće, trebao bi biti podmiren do kraja travnja. Tako su se jučer na zajedničkom sastanku dogovorili predstavnici SSSH i uprave Tankerkomerca. Sindikat su predstavljali županijski povjerenik Zdravko Šarić, pravni zastupnik Vedran Uranija i predstavnik sindikata Tankerkomerca Matko Perica. S druge strane stola bili su predsjednik uprave Dario Jurin i predsjednik NO Tankerkomerca Božo Jusup sa suradnicima. Obje strane, međutim, bile su svjesne da Tankerkomercu ipak predstoji otpuštanje dijela zaposlenika.
– Dogovorili smo se, a prema odredbama Zakona o radu, da zajednički izradimo kriterije za određivanje viškova zaposlenih. Također smo se dogovorili da neće biti otpuštanje dok se ne podmiri cjelokupan dug prema zaposlenicima. Riječ je o 10-ak milijuna kuna. Mišljenja smo da Tankerkomerc posjeduje i vrlo vrijedne nekretnine koje nisu u funkciji, pa se njihovom prodajom može namiriti dug i ostatak uložiti u poslovanje tvrtke. Jasno nam je da sada, zbog aktualne recesije, nisu vremena za prodaju nekretnina, ali dug se mora riješiti, rekao je nakon sastanka pravi zastupnik SSSH Vedran Uranija.
Županijski sindikalni povjerenik Zdravko Šarić ocijenio je razgovore vrlo kooperativnim, jer je i sindikatu stalo da se Tankerkomerc vrati na stare grane poslovne slave te se podržavaju ambiciozni planovi ulaganja koje ima ova tvrtka. Na drugoj strani, predsjednik NO-a Božo Jusup konkretnije govori o budući aktivnostima.
– Nekim lošim poslovnim rezultatima kumovala je i sama država. Uvođenjem tzv. zakona o pušenju, nije se pogodovalo Casinu. Nevjerojatno visoke trošarine na luksuzne brodove, koji su se kasnije dijelom korigirale, dovele su do situacije da je od 60 malih brodograditelja, njih svega 30 opstalo. Pa i nas preostalih 30, razmišljamo o smanjenju proizvodnje čime se smanjuju potrebe za radnicima. Napravili smo program preustroja restrukturiranja, ali ipak ćemo se boriti za svakog pravog radnika, da ostane u tvrtci do nekih boljih vremena, rekao nam je na početku Božo Jusup.
Jusup dodaje da će Tankerkomerc obustaviti uzgoj tune u svojoj tvrtki Marituna Kali, ali se nastavlja s izlovom i preradom. Pršutana Posedarje kreće u proširenje kapaciteta i modernizaciju kako bi zadovoljila propise EU. Nastavljaju se aktivnosti oko izgradnje tvornice bio-goriva, a postojeći terminala za tekuće terete u Gaženici snažnije će nastupati na tržištu. Sindikati se dodatno nadaju uspješnom apliciranju Tankerkomerca pretpristupnim fondovima i kreditima HBOR-a te ukazuju da će u cijelom postupku biti maksimalno kooperativni kako bi što veći broj radnika zadržao radna mjesta.