Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pepić pismom iz zatvora teško tereti Bratovića

Autor: Minja Gugić

03.03.2010. 23:00
Pepić pismom iz zatvora teško tereti Bratovića

Foto: Filip BRALA



Bogdan Pepić je iz ćelije napisao pismo koje je proslijedio policiji, državnom odvjetništvu, odvjetnicima i predsjedniku Sudskog vijeća Borisu Radmanu. U pismu, navodno, traži pokajnički status i teško tereti Bratovića, ali i ostale osuđenike. Upravo zbog toga Vrhovni sud je prema našim saznanjima, ukinuo presudu


Zbog dugog i iscrpnog pisma koje je Bogdan Pepić (48) napisao iz ćelije Istražnog zatvora u Remetincu, a kojeg je uputio policiji, državnom odvjetništvu, sucu Borisu Radmanu i odvjetnicima ostale četvorice osuđenih na višegodišnje zatvorske kazne zbog udruživanja u cilju preprodaje pet kilograma heroina i isto toliko smjese, nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zadru najvjerojatnije će biti ukinuta, a suđenje će se ponoviti.
U tom pismu osim što piše o svom uglednom podrijetlu te “liku i djelu”, Bogdan Pepić, kako saznajemo, dodatno tereti ostale osuđenike, ali i teško tereti Ivu Bratovića koji je jedini nepravomoćnom presudom oslobođen od optužbe zbog nedostatka dokaza te traži pokajnički status.
U utorak je naime, održana sjednica Vijeća sudaca Vrhovnog suda Republike Hrvatske u povodu žalbi na presude Anti Šali, Tomislavu Petkoviću Srići, Bogdanu Pepiću i Miloradu Troskotu Mimi koji su bili osuđeni 15. rujna prošle godine.
Sjednica je, kako saznajemo, održana, no opet se ponavlja ista priča kad je Vrhovni sud u pitanju, njihovu konačnu odluku jednostavno nije bilo moguće, pouzdano saznati.
Odluku ne znaju ni njihovi odvjetnici, a ni sudac Boris Radman koji je u ovom slučaju predsjedao Sudskim vijećem.
Većina odvjetnika osuđene četvorke u utorak je bila u Zagrebu i nazočila je sjednici Vijeća, no kako nam je pojašnjeno, nakon sjednice suci se povlače na vijećanje i donose odluku, ali je odvjetnici saznaju tek kad je dobiju pismenim putem za što ne postoji zakonski rok što znači da im ona može biti dostavljena za 15 dana, ali i za nekoliko mjeseci.
Ante Šale (37) bio je, podsjećamo, osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina, Tomislav Petković Sreća (33) na 13 godina i šest mjeseci, Bogdan Pepić (47) na 13 godina, Milorad Troskot Mime (42) na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, dok je Ivo Bratović (37), iako prvooptuženi u cijeloj “priči”, oslobođen od optužbe zbog nedostatka dokaza.
Heroin je u Zadar bio dopremljen tzv. “balkanskom rutom” iz susjedne Bosne i Hercegovine, a Bogdan Pepić iz okolice Banje Luke osuđen je jer je dovezao drogu koju je trebao predati Šali.
Ostavio je drogu na skrivenom mjestu, Šale ju je preuzeo, a Troskot ga je nakon toga odvezao u kuću u blizini Stankovaca gdje ih je policija i uhitila s heroinom.
Vrijednost zaplijenjene droge na zadarskom narkotržištu bila je procijenjena na oko pet milijuna kuna.
Upravo zbog Pepićevog pisma i činjenice da bi presuda mogla biti ukinuta, a cijeli postupak vraćen na ponovno suđenje, u Zadru se priča kako je prvooptuženi Ivo Bratović koji je slovio kao “mozak cijele operacije” zbog toga opet kao pasionirani lovac, otišao na “podulji safari”.


 BOGDAN PEPIĆ KAO PROFESOR




Cijelo vrijeme trajanja sudskog procesa, Bogdan Pepić kao da je nastojao ostati neprimjetan. Držao se dostojanstveno i ostavljao dojam uglađenog gospodina kojeg je bilo vrlo teško povezati s bilo kakvim oblikom kriminala. Izgledao je kao profesor ili pak uspješan poslovni čovjek koji je redovito mijenjao čiste košulje.
U Banja Luci je živio povučenim i mirnim građanskim životom u obiteljskoj kući sa suprugom i sinom. Tijekom suđenja za razliku od svih ostalih optuženika imao je branitelja Davora Matešića koji mu je bio dodijeljen po službenoj dužnosti.
Nakon izrečene presude od 13 godina zatvora nije pokazivao emocije.