Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Bunja: Za sada mogu reći da situacija nije blistava

03.03.2011. 23:00
Bunja: Za sada mogu reći da situacija nije blistava


Trenutačno u Zadarskoj županiji imamo oko 12.000 nezaposlenih s tendencijom rasta tog broja. Istovremeno, gospodarska aktivnost se snižava, ali točnije pokazatelje ostavimo za kasniju i detaljniju prezentaciju, rekao je Đani Bunja


Zamjenik zadarskog župana Đani Bunja izradit će do sljedećeg zasjedanja Skupštine Zadarske županije detaljnu analizu gospodarskog stanja u županiji s naglaskom na zapošljavanje. Posljedica je to nedavnog, vrlo zanimljivog događaja u županijskoj vijećnici. Naime, zaključivši aktualni sat predsjednica Skupštine Irena Devčić Buzov (HSS) je u ime kluba vijećnika HSS-a i HSP-a upitala župana Stipu Zrilića znači li smanjenje plaća u županijskoj upravi ujedno i smanjene gospodarske aktivnosti te povećanje broja nezaposlenih na području županije. Predsjednica županijske skupštine je tako odmah ustvrdila da se već početkom godine građanima šalje poruka da izlazak iz krize nije na vidiku, zatraživši da se do sljedeće sjednice izradi kritička analiza gospodarskog stanja te kretanje broja nezaposlenosti u Zadarskoj županiji. Na tu, pomalo neočekivanu intervenciju predsjednice, poentirao je župan Zrilić, rekavši da je u Zadarskoj županiji na vlasti u koalicija HDZ-HSS-HSP pa je odmah zadužio svog zamjenika HSP-ovca Đanija Bunju da izradi analizu. Iako je županov ekstra brzi odgovor izazvao salvu smijeha, Bunja se ozbiljno prihvatio posla.
– Sa zadovoljstvom ću izraditi potrebnu analizu, a većinu podataka sam već pribavio. Analiza će biti gotova sigurno prije kraja ožujka do kada je rok za novu sjednicu županijske skupštine. Za sada, onako općenito, mogu reći da situacija nije blistava. Trenutačno u Zadarskoj županiji imamo oko 12.000 nezaposlenih s tendencijom rasta tog broja. Istovremeno, gospodarska aktivnost se snižava, ali točnije pokazatelje ostavimo za kasniju i detaljniju prezentaciju, rekao je Đani Bunja.
Bunja je odabrao metodologiju izrade analize sličnu onoj kojom se prikazalo aktualno stanje u turizmu u Zadarskoj županiji te smatra kao bi analiza trebala biti zaista kritična, a ne uljepšavajuća.
Nažalost, u trenutačnoj filozofiji i rasporedu „snaga” županija ne može puno toga uraditi na poboljšanju gospodarske situacije. Glavne poluge razvoja u rukama su države i jedinica lokalne samouprave. Nažalost, proračun županija je skroman i većinom služi za transferiranje decentraliziranih sredstava države krajnjim korisnicima. No, mi nećemo uljepšavati situaciju. Nećemo govoriti da je Zadar metropola Mediterana, štoviše, ne samo da nije smiješno niti groteskno, nego je neukusno govoriti o županiji u takvim okvirima. Stoga sam uvjeren da će ova analiza kritički pokazati kakva je uistinu gospodarska situacija u Zadarskoj županiji, rekao je zamjenik zadarskog župana Đani Bunja.