Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Rebeka Štulić uvjerljivo najbolja na likovnom natjecanju osnovnih škola

03.03.2011. 23:00
Rebeka Štulić uvjerljivo najbolja na likovnom natjecanju osnovnih škola


Osnovna škola Petra Preradovića bila je domaćin županijskog natjecanja LIK 2011. za učenike osnovnih škola. Pred povjerenstvo je stiglo 219 radova iz 24 škole Zadarske županije.
Prvo mjesto osvojila je Rebeka Štulić iz 8. razreda Osnovne škole Petra Zoranića u Ninu, drugo mjesto Una Rastović iz 7. razreda OŠ Nikole Tesle u Gračacu, a treće mjesto Iva Lokin iz 8. razreda OŠ Pakoštane.
Za županijsko natjecanje odabrana su 64 rada, od kojih 27 ide na državno natjecanje. Radovi će 14. ožujka biti izloženi u Narodnom muzeju Zadar.
Odbijeno je 87 radova zbog krivo protumačenog likovnog zadatka i promašenih ključnih pojmova i veličine rada. Inače, na LIK 2011. pristigla su 193 rada manje nego prošle godine, navodi Ljubica Duić, predsjednica povjerenstva.
Tema natjecanja bila je „Boje moga grada” u kombiniranoj likovnoj tehnici, a ključna je bila crta u prostoru i prostorni crtež. Učenici su imali zadane različite likovne probleme. Oni od 1. do 4. razreda trebali su savijanjem, rezanjem i spajanjem žice i metalnih mrežica oblikovati prostorni crtež, pročelje te ga koloristički obraditi obojanim plohama od kartona toplo-hladnim kontrastom. Učenici od 5. do 8. razreda imali su kompleksniji zadatak. Oni su trebali oblikovati prostorni crtež kao gradsku geografiju – arhitektura, ulice i trgovi, interijeri, socijalna tematika, dokolica i slobodno vrijeme. Prostorni crtež su također trebali koloristički obraditi obojanim plohama od kartona i komplementarnim kontrastom po izboru te naglasiti metaforu, kontrast i ekspresiju.
Ovo natjecanje se punim imenom zove Natjecanje-izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK. Učenici srednjih škola, to jest gimnazija i primijenjenih škola, nakon prosudbe školskog povjerenstva svoje radove (likovne mape, uključujući i multimedijalne i video radove) šalju izravno državnom povjerenstvu.