Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Turistički inspektor nije primio mito!

03.03.2011. 23:00
Turistički inspektor nije primio mito!


Cijela je priča trajala gotovo četiri godine da bi konačno krajem prošlog tjedna bila okončana pravomoćnom presudom Vrhovnog suda RH koji je potvrdio oslobađajuću presudu zadarskog Županijskog suda


Nakon što je sredinom lipnja prije tri godine na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno oslobođen od optužbe zbog primanja mita, Vrhovni sud Republike Hrvatske je krajem prošlog tjedna potvrdio oslobađajuću presudu Anti Ročaku (60), višem turističkom inspektoru zadarske ispostave Državnog inspektorata.
Protiv njega je, podsjećamo, 2008. godine USKOK podigao optužnicu zbog sumnje da je tijekom srpnja te godine, kao viši inspektor Državnog inspektorata zadarske ispostave, primio četiri tisuće kuna mita od mađarske državljanke Erike Lazo koja je na Viru nelegalno iznajmljivala apartmane.
Prema optužnici koja mu se stavljala na teret, Mađarica je Ročaka podmitila kako bi joj “otpečatio” jedan od dva apartmana, koje joj je nekoliko dana ranije “zapečatio”, zbog neovlaštenog pružanja usluge smještaja mađarskih turista.
U USKOK-ovoj optužnici, nadalje, navodilo se i kako se on nekoliko dana kasnije, opet susreo s Mađaricom te se dogovorio da će joj napisati novo rješenje, no da mu ona prethodno treba uplatiti deset tisuća kuna kazne, a njega “nagraditi”. Kako bi mu predočila uplatnicu, dala izjavu u zapisnik i predala “nagradu”, prema optužnici, Mađarica je trebala sljedećeg dana doći u njegov ured, a on joj je potom trebao izdati rješenje kojim se poništava “pečaćenje” jednog od dva apartmana, iako se to zakonski ne smije prije isteka roka od 30 dana.
Izričući presudu, predsjednica Sudskog vijeća Enka Moković je tada pojasnila kako Vijeće, nakon što su provedeni svi raspoloživi dokazi smatra kako Ročaku nije dokazano djelo za koje ga USKOK tereti.
– Prvenstveno ovo proizlazi iz iskaza svjedokinje – povjerenice Erike Lazo koja je u više navrata rekla i to da optuženi nikada od nje nije zatražio novac niti spomenuo ikakav iznos, kao i to da joj je mađarski policajac savjetovao neka učini bilo što kako bi joj apartmane “otpečatili” – pojasnila je sutkinja Moković.
Sada je pravomoćno oslobođeni Ante Ročak, nakon što je bio osumnjičen za primanje mita, mjesec dana proveo u pritvoru u Splitu, a bio je i suspendiran s radnog mjesta.