Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Projekti u pripremi, strojevi miruju, lužina ne ide nigdje

Autor: Siniša Klarica

03.03.2013. 23:00
Projekti u pripremi, strojevi miruju, lužina ne ide nigdje

Foto: PIXSELL



Fond je odabrao ekonomski, tehnički i ekološki najprihvatljiviji model sanacije nasipa, te je u tijeku izrada glavnog projekta sanacije i ishođenje potrebnih dozvola nadležnih institucija. Prevedeno na konkretan jezik – planovi u izradi, radova nema na vidiku


Nekadašnja tvornica Glinice kod Obrovca gotovo 40 godina predstavlja najveći ekološki problem Hrvatske. Rješenje problema sanacijom bazena lužine još uvijek nije privedeno kraju. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je na temelju mišljenja građevinskog, stručnog nadzora i nadležnog ministarstva, još krajem prosinca 2010. godine obustavio radove na sanaciji bazena crvenog mulja i otpadne lužine. Kako bi utvrdio postojeći stupanj sanacije, Fond je nakon javne nabave odabrao tvrtku Hidroinženiring d.d. za provođenje opsežnih istražnih radove na temelju kojih je izrađen dokument, tzv. Dopuna programa sanacije i Projektna dokumentacija potrebna za završetak radova na sanaciji bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu.
Geotehničkim elaboratom utvrđeno je pet zona nasipa koje je odmah potrebno sanirati. U tu svrhu, kažu nam u Fondu, izrađena je tzv. “višekriterijalna” analiza za odabir tehničkog rješenja sanacije tog dijela nasipa te je odabran, po mišljenju Fonda ekonomski, tehnički i ekološki najprihvatljiviji model sanacije nasipa, koji se sastoji od izvedbe tzv. gabionskog potpornog zida i ublažavanje pokosa. Sukladno izabranom modelu u tijeku je izrada glavnog projekta sanacije nasipa i ishođenje potrebnih dozvola nadležnih institucija.
Vezano za Glinicu, kako kaže županijski pročelnik za zaštitu okoliša Olivio Meštrović, Zadarska županija ne planira u ovoj godini nikakve aktivnosti, niti je po tom pitanju županija u bilo kakvoj obvezi. Riječ je, kaže Meštrović, o zbrinjavanju opasnog otpada koji je u nadležnosti države. Za Zadarsku županiju, priča oko sanacije glinice završila je još 2007.