Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadranke pružile fantastičan otpor Gospiću

Autor: Viktor Bogut

03.03.2013. 23:00
Zadranke pružile fantastičan otpor Gospiću

Foto: Marin GOSPIĆ



Kada bi se trebalo iskritizirati košarkašice Zadra radi poraza od Gospića, onda bi definitivno trebalo istaknuti dva segmenta. Prvi je “black out” koji se dogodio u trećoj četvrtini koju su gošće dobile sa 16:6. Drugi je obrambeni skok, odnosno branjenje napadačkog skoka Gospića. U tom segmentu su košarkašice trenerice Marije Mazije dobrano kiksale te su dopustile košarkašicama Gospića da uzmu čak 22 napadačka skoka (43 su ih imale ukupno).
No, zaista nakon odlične predstave koju su Zadranke odigrale nema smisla pretjerano kritizirati, jer su igrale s protivnikom koji je “miljama daleko”, a opet su itekako uspjele zaprijetiti i čak stvoriti pravu paniku u redovima koje vodi poznati košarkaški stručnjak Stipe Bralić.
Očekivano su Gospićanke krenule agresivno i pokušale slomiti linije dodavanja zadarskih košarkašica. I to su manje-više i uspijevale izvesti. Iako su Zadranke povele s 4:0, odmah je bilo jasno da će teško biti probijati suparničke redove. No, niti domaće igračice nisu protivnicama dale “miran san”. Također su Mazijine izabranice od početka igrale vrlo koncentriranu obranu koja nije dopuštala Gospiću da lako dolazi do otvorenih šuteva. Igralo se gotovo cijelu prvu četvrtinu koš za koš, a u 6. minuti košem Lare Nikpalj Zadar odlazi na 11:7. Davorka Balić je pogodila za 13:8, ali nakon toga Zadranke gube koncentraciju i promašuju nekoliko čistih šuteva i zicere, što omogućuje igračicama Gospića da uhvate priključak i poravnaju rezultat pred ulazak u drugu četvrtinu. Već u tom periodu počele su Gospićanke previše skakati ispod koša Zadranki, ali njihov problem predstavljale su izgubljene lopte.
A kada su igračice Gospića stale gubiti lopte, stvari su se počele okretati u njihovu korist. Serijom 8:0, gdje valja istaknuti trice Ivane Jurčević i Monike Bosilj koja je bila neumoljiva s linije za tri poena, Gospić prvi put dolazi do osjetnije prednosti (15:23). Ipak dvije Lare, Majstorović i Nikpalj uspijevaju održati Zadar u igri, tako da se na odmor odlazi s relativno malih +’8 (25:33) u korist Gospića.
I onda kreće period koji će Mazija željeti što prije zaboraviti. Gospićanke su dodatno podignule agresivnost u obrani, a Zadranke se jednostavno nisu uspjele snaći. I krenuo je raspad. Bosilj je pogađala tricu za tricom, a Zadranke su se izgubile. Pred ulaz u posljednjih deset minuta na semaforu je stajalo 31:49.
Ali kada se očekivao potpuni raspad Zadra, uslijedio je povratak. Zona 2:3 je radila dobar posao, a malo su se tada zadarske igračice opustile. Razigrala se Balić i pokrenula svoju ekipu. U 33.minuti su Zadranke smanjile na -9 (43:52), ali priliku za povratak su izgubile radi već spomenutog skoka, jer su Gospićanke redovito imale drugi, treći, četvrti… napad, a nakon toga su Jurčević i Bosilj redovito tricama kažnjavale loš zadarski skok.
U konačnici do prilike za pobjedu Zadranke nisu došle, ali odigrale su vrlo dobru i hrabru utakmicu.


ZADAR – GOSPIĆ 52:66


(15:15, 10:18, 6:16, 21:17)
ZADAR – Dvorana na Višnjiku. Gledatelja 50. Suci: Mario Goleš, Ante Braica i Karlo Mirčeta (svi Šibenik).
ZADAR: Štrmelj 3, Sesar, Marija Erslan, Balić 21 (5-5), Cvjetković, Nikpalj 10, A. Erslan 4 (2-2), Majstorović 10, Bodrožić, Baždarić, Frakin, Marta Erslan. Trenerica Marija Mazija.
GOSPIĆ: Valentić, G. Devčić, Dover 6 (2-4), P. Devčić, Jurčević 17, Salopek 2, Keith 5, Badanjak 2, Bosilj 23, Bozikov, Bura 11 (1-2). Trener: Stipe Bralić.
Šut za dva: Zadar 18-39 (46%); Gospić 12-35 (34%)
Šut za tri: Zadar 3:10 (30%) Balić 2, Štrmelj; Gospić 13-39 (33%) Bosilj 7, Jurčević 5, Keith
Slobodna bacanja: Zadar 7-7 (100%); Gospić 3-6 (50%)
Skok: Zadar 23 (20+3); Gospić 43 (21+22)