Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pravila igre se mijenjaju – tijekom igre

03.03.2014. 23:00
Pravila igre se mijenjaju – tijekom igre


U tijeku je javna rasprava o Prijedlogu Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školsku godinu 2014./2015. Prema novom Prijedlogu, za upis u četverogodišnje programe bodovao bi se prosjek svih zaključnih ocjena na dvije decimale iz zadnja četiri razreda osnovne škole te zaključne ocjene u posljednja dva razreda iz 6 nastavnih predmeta: hrvatskog jezika, matematike i prvoga stranog jezika te još triju predmeta ovisno o odabranoj srednjoj školi.
Prema tome su ovogodišnji sedmaši i osmaši dovedeni u nepravedan položaj prema sljedećim generacijama koje bi se tako upisivale, s obzirom da se dosad za upis u srednju školu gledao samo sedmi i osmi razred. Tako smatra Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.
– Istina je da djeca trebaju učiti stalno, ali nepravedno je da današnji osmaši u petom razredu nisu znali da će im se te ocjene bodovati za upis u srednje škole. Ako sustav želi biti transparentan, treba imati pravila igre, ali ne može tijekom igre mijenjati ta pravila. To se moglo postupno uvoditi. Recimo, prve godine bodovati 6., 7. i 8. razred, zatim sljedeće sva četiri razreda i za tri godine bismo došli na to, a svi bi bili na vrijeme informirani. Isto kao što smo za državnu maturu imali probne mature, kazao je Šimičević.
Dodaje kako u ovoj teškoj općoj klimi nije dobro stvarati nove nervoze jer dolazi do apatičnosti u cijelom narodu.
– Uistinu je novi Prijedlog podignuo tenzije. Mi ravnatelji ćemo se očitovati i poslati svoje prijedloge i mišljenje, a vidit ćemo hoće li se to uzeti u obzir. Prošlogodišnji elektronski upisi su prošli dobro. Mislim da ne bi trebalo svake godine uvoditi nešto novo jer se tek tijekom nekoliko godina može vidjeti jesu li promjene donijele poboljšanje ili ne. Ovako ljudi gube orijentaciju, gubi se smisao, a na kraju i povjerenje u sustav. A povjerenje u škole je nešto što je važno njegovati. Zato bi se u donošenju odluka trebalo uzeti u obzir mišljenje krajnjih korisnika usluga, a to su učenici i njihovi roditelji, zaključuje Šimičević.