Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Almayer neće biti samo baštinski hotel, nego i mala umjetnička galerija

03.03.2017. 23:00
Almayer neće biti samo baštinski hotel, nego i mala umjetnička galerija


Svi su radovi pri kraju i sada zapravo radimo na uređenju, odnosno dotjerivanju unutrašnjosti hotela. Ali, što se tiče radova, još nije uređen vrt onako kako smo to mi zamislili i kako bismo htjeli. Tu još ima posla oko nadogradnje staklenog paviljona. Još uvijek ne želimo špekulirati oko datuma otvorenja, ali sa sigurnošću mogu reći kako će naš hotel sigurno biti otvoren do početka ovogodišnje turističke sezone – rekla je Irina Bakija koja će ovoga ljeta zajedno sa suprugom Vjekoslavom Bobićem otvoriti novi, mali hotel u centru grada.
Riječ je, podsjećamo, o hotelu koji će se zvati Almayer, po istoimenom pansionu iz romana “Ocean more” talijanskog pisca Alessandra Baricca. Almayer je tako “niknuo” na mjestu stare zgrade izgrađene 1863. godine kao aneks Vojne bolnice, koja je djelovala u prostoru nekadašnjeg samostana klarisa svetog Nikole u razdoblju od 1798. do 1945. godine, a Almayer će biti novi baštinski hotel na razini četiri zvjezdice i već sada je uljepšao i promijenio vizuru tog dijela srca Zadra.
Kako je zgrada uzdužnog oblika, ima dva duga hodnika i poprečne sobe. Prema zamisli vlasnika, Almayer će biti ne samo hotel, već i mala umjetnička galerija, pa će hodnici imati dvostruku ulogu.
Hotel je kapaciteta devet soba, sa sveukupno 24 postelje, a nudit će se i doručak za goste hotela. Predviđen je i caffe bar sa slasticama, a navečer wine bar i bistro ponuda. Investitori, odnosno vlasnici hotela, prilikom uređenja, vodili su računa o izgledu stare zgrade iz 19. stoljeća, pa nisu smjeli, ali nisu ni htjeli – mijenjati postojeće štukature, vijence… Kad se sve zbroji, radovi su trajali više od godine. Naime, počeli su početkom studenog 2015. godine.
U svakom slučaju, kada hotel Almayer uskoro bude otvoren, nesumnjivo će doprinijeti turističkoj ponudi grada kojoj nasušno nedostaje upravo ovakvih, manjih hotela u centru grada, a njegova lokacija je upravo lokacija snova – na zapadnom dijelu Poluotoka, na samom produžetku Kalelarge i u neposrednom susjedstvu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. To će zapravo biti i hotel najbliži svjetski poznatim zadarskim instalacijama – Pozdravu Suncu i Morskim orguljama.