Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bilosnić ispred Brusića, Tomljanovića, Čakaruna, Bobića…

03.03.2017. 23:00
Bilosnić ispred Brusića, Tomljanovića, Čakaruna, Bobića…


Prijedlog dodjele nagrade Zadarske županije za životno djelo Tomislavu Marijanu Bilosniću donesen je jednoglasno, a protukandidati su mu bili bračni par Anita Tomljanović-Šokčević i Ivan Tomljanović, Arsen Vusio, Branko Čakarun, Krunoslav Bobić, Luzarija Marčina i Zdenko Brusić (postumno).
– Odbor je na sjednici održanoj 2. ožujka nakon razmatranja svih pristiglih kandidatura jednoglasno donio Zaključak da se Županijskoj skupštini Zadarske županije uputi Prijedlog odluke o dodjeli Nagrade Zadarske županije za životno djelo gospodinu Tomislavu Marijanu Bilosniću za cjelovito djelo koje je ostvario tijekom svog radnog vijeka kao istaknuti stručnjak na području kulture, ističe se u materijalu objavljenom pred skoru sjednicu Županijske skupštine.
Nagrada Zadarske županije za životno djelo može se dodijeliti samo pojedincu, a dodjeljuje se za cjelovito djelo koje je pojedinac ostvario tijekom svog radnog vijeka i koje u određenom području društvenog života i rada predstavlja izuzetan i osobito vrijedan doprinos razvoju Zadarske županije, obrazlaže se u odluci.
Bilosnića su za nagradu predložili Udruga 3000 godina Zadar kojoj je Bilosnić predsjednik, Društvo hrvatskih književnika Ogranak Zadar kojem je donedavno bio predsjednik, Kazalište lutaka Zadar, čiji je predsjednik Upravnog vijeća, te Općina Stankovci. Iz obrazloženja predlagatelja navodi se kako je Bilosnić u posljednjih 50 godina svojim radom predanošću i humanističkom otvorenošću slobodi misli i umjetničkoga djelovanja na hrvatskoj kulturnoj sceni postao simbolična slika grada Zadra i Zadarske županije, poznat na nacionalnoj i svjetskoj umjetničkoj sceni.
Pjesnika Branka Čakaruna za isto priznanje predložio je Ogranak Matice Hrvatske u Zadru. Turistička zajednica Općine Pašman predložila je turističkog djelatnika Krunoslava Bobića, a Marin Marasović predložio je Luzariju Marčina, odgojiteljicu koja je kao nastavnica predškolskog odgoja u Starigradu, prvo u Osnovnoj školi Starigrad, a potom u ustanovi Predškolskog vrtića Osmijeh, odgojila 37 generacija djece.
Narodni muzej Zadar predložio je za nagradu bračni par Anitu Tomljanović-Šokčević i Ivana Tomljanovića, koji je početkom ove godine preminuo. Ovi umjetnici kroz život su se istaknuli humanitarnim radom, a prije nekoliko godina svoju su vrijednu kolekciju tapiserija darovali Narodnom muzeju. Bili su predloženi i za Nagradu Grada Zadra za životno djelo, koju nisu dobili, a u međuvremenu je jedan od supružnika i preminuo.
Postumno je bio predložen i arheolog Zdenko Brusić. Prijedlog je uputio Nenad Marčina u ime Udruge turističkih vodiča DONAT, ističući njegov bogat znanstveni i humanitarni rad. Na listi nominiranih našao se i Arsen Vusio, kojeg različite udruge redovito kandidiraju u ovakvim prilikama, a ovog puta to je bila Hrvatska stranka umirovljenika.
Za godišnje nagrade nominirano je bilo čak 27 udruga i osoba, a Odbor je predložio da ih dobiju Tanja Blaslov i Igor Blaslov, Šime Fantela, Edo Fantela, Igor Marenić, Stipe Žunić, doc.dr.sc. Ivan Župan i doc.dr.sc. Tomislav Šarić, Udruga tehničke kulture Faust Vrančić, te Zračna luka Zadar. Uz njih predloženi su bili i Ženska klapa Peružini, Srednja škola Bartula Kašića, Atletski športski klub Benkovac, Stanko Panić, Dom za odrasle osobe Zemunik, Željko Baradić i Radoslav Bobanović, Luzarija Marčina, Koordinacija udruga Zadarske županije, Zaratino band, Udruga socijalnih radnika Zadar, Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, Ribarski obrt Mišlov, Iva Bencun, Mladen Ante Ušković, Krsto Matulić/OPG Krsto Matulić, Marija Dejanović, Yacht club Biograd, Hrvatski zbor sportskih novinara – sekcija Zadar i Nogometni športski klub Sv. Mihovil.


Zanimljivo je i ovom prilikom napomenuti kako kandidate uglavnom nominiraju udruge s kojima su predlagatelji povezani, pa tako Žensku klapu Peružini nominira Turistička zajednica Grada Paga, Srednju školu Bartula Kašića u Pagu Grad Pag, Atletski športski klub Benkovac nominirao je Grad Benkovac, Stanka Panića Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar, Dom za odrasle osobe Zemunik Općina Zemunik Donji… Među rijetkima koji se ne uklapaju bili su Zaratino band koje je predložio Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, te Tanja i Igor Blaslov koje je predložio Gradski odbor MODES-a.