Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prava raskoš arhitektonskog stvaralaštva

03.03.2017. 23:00
Prava raskoš arhitektonskog stvaralaštva


U Galeriji umjetnina u Zadru preksinoć je otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. Organizator izložbe bilo je Društvo arhitekata Zadar i UHA u suradnji s Galerijom umjetnina Narodnog muzeja u Zadru.
Nominacije za najbolja ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini objavilo je Udruženje hrvatskih arhitekata. Pristiglo je ukupno 85 autorskih radova. Među njima, najbrojnije su bile realizacije interijera, čak 21. Slijede izvedbe obiteljskih kuća i javnih zgrada s po 12 radova te iznenađujuće velik broj, čak 13 prijavljenih radova u kategoriji za publicistički, kritički znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture.
Sve prijavljene radove ostvarene u 2015. godini valorizirao je Stručni savjet UHA-e u sastavu: Dražen Pejković, Bojan Bilić, Alan Kostrenčić, Sabina Sabljić, Dean Stubnja i Ana Šverko.
Nagradu „Viktor Kovačić” za životno djelo dobio je dipl. ing. arh. Hildegard Auf-Franić, a nagradu „Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva dobio je “Muzej vučedolske kulture”, Radionice arhitekture Vanja Ilić.
Možda i zbog toga što ove godine Zadrani nisu laureati, otvorenju izložbe nazočio je vrlo mali broj posjetitelja, napose zadarskih arhitekata. Izložbu je umjesto predsjednice DAZ-a Simone Gregorović, otvorila njena zamjenica Nina Ninčević. Izložba će biti otvorena do 17. ožujka radnim danom od 9-13 sati i srijedom od 15-19 sati.