Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Za opremanje Maškovića hana kredit od 3,6 milijuna kuna

03.03.2017. 23:00
Za opremanje Maškovića hana kredit od 3,6 milijuna kuna


Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općina Pakoštane dala je suglasnost Agenciji Han Vrana za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj radi opremanja zgrade Maškovića hana u Vrani, najzapadnijeg i najvećeg svjetovnog spomenika turske arhitekture u Europi. Time će se ovaj prvorazredni spomenik turske arhitekture u Europi napokon opremiti kako bi od 1. svibnja mogao poslužiti konačnoj svrsi zbog koje je i obnovljen – iznajmljivanju turistima.
U renoviranje Hana, dovršenog 2009. godine, uloženo je 20 milijuna kuna, povučenih iz fonda IPA 2009 te sredstvima Ministarstva kulture RH. Projektom su dovršeni svi građevinski radovi osim obnove turskog kupališta hamam te opremanja apartmana krevetima, ormarima, tehnologijom, uređenja kuhinje, ugostiteljskih objekata i sl. Suglasnošću Općine za zaduženje u visini od 3,6 milijuna kuna kod HBOR-a, ravnatelju Agencije Han Vrana omogućeno je da do početka sezone pribavi svu potrebnu opremu i stavi objekt u turističku funkciju.
– Vjerujemo da ćemo sav interijer uspjeti nabaviti i montirati do zadanog roka od 1. svibnja. Osim namještaja i inventara za sobe, opremit ćemo trgovinu i druge popratne sadržaje, kaže Marko Meštrov, direktor Han Vrane.
Stavljanjem u punu funkciju han bi trebao imati 14 soba i dva apartmana, restoran, kafić, tri trgovine, muzej, urede Agencije Han Vrana, arheološku prezentaciju turskog kupališta hamama, te malu tržnicu. Pravi hamam ipak neće imati.
– Opremit ćemo ga sadržajem za wellness, ali neće biti zahvata u prostoru, s obzirom da oni nisu dopušteni u kulturnom dobru. To će biti jedan montažni objekt koji će biti ubačen u prostoriju koja je predviđena za to, otkriva Meštrov.