Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I pobjeda i gol razlika

03.04.2011. 22:00
I pobjeda i gol razlika


Rukometaši Zadra preksinoć su u Mocirama s 34:28 svladali Hrvatski dragovoljac, izravnog konkurenta u borbi za ostanak. Domaći je sastav pritom ostvario i sekundarni cilj – povoljnu gol razliku, no do punog plijena morao je čekati samu završnicu, a u noj ostaviti i posljednju kap znoja. Epilog subotnjeg dvoboja prije svega je produkt imaginacije raspoloženih Mijolovića, Brkljače i Jeraka (po osam pogodaka), odnosno vratara Cote koji je u prijelomnim trenucima donosio prevagu, dok kolektivnu predstavu Zadrana nikako ne možemo okarakterizirati kao jedan od svijetlih proljetnih trenutaka. Golema želja izabranike Romana Perinovića je pogurala do šestog ovosezonskog slavlja i zasluženog pljeska u Mocirama, međutim, u preostalih pet utakmica trebat će im više, posebno na gostovanjima.
Težak početak
Uvodnih 10 minuta obilježio je eksplozivan rukomet, praktički bez igre na postavljenu zonu. Na kontru se odgovaralo kontrom, a na pogrešku pogreškom. Zadar je griješio manje, ali dovoljno tek za gol viška. Semafor je u 13. pokazivao 6:6, no tada su Perinovićevi igrači podigli ritam te serijom 4-0 došli do najveće prednosti u prvom dijelu. Dva puta Brkljača, Jerak i Peša bili su strijelci za izglednih 10:6 sredinom prvog poluvremena. Činilo se da će igrači u bijelim dresovima potvrditi ulogu favorita u Mocirama, a do odlaska na veliki odmor na svoj konto upisati zalihu dovoljnu za bezbrižan nastavak. No Dugoraćani su imali drugačiji naum. Pleić, kružni napadač Dragovoljca, zadavao je muke suparničkoj 6-0 zoni, koja je u više navrata zakašnjelo reagirala na njegovo odlično postavljanje. Zadar je postao statičan i u napadu, pa se njegova prednost počela sve više topiti. Nezadovoljan situacijom na parketu, Perinović se kod rezultata 11:10 u 20. minuti odlučio na minutu odmora. Od tada pa do isteka poluvremena gledali smo nešto bolji Zadar, s Mijolovićem u glavnoj ulozi, ali u igri domaćih i dalje se osjetio pritisak imperativa. U dva navrata rukometaši iz Mocira imali su plus tri (16:13 i 17:14), a po isteku 30. rezultat je glasio 17:15.
Uspješna završnica
Revija tehničkih grešaka obilježila je prvih pet minuta nastavka, a u sljedećih pet Zadar se držao na odstojanju od gola ili dva. Gosti su u 38. zaprijetili izjednačenjem, na liniji sedam metara našao se Stipičić, ali njegov udarac pročitao je Cota – neprelazan i u prvom sljedećem naletu Dragovoljca. S igračem manje Zadrani su se tako dva puta obranili, dok je Mijolović pospremio za 21:19. Svojim šestim golom Brkljača je u 40. vratio domaće na plus tri, prednost koju će imati i nakon gola Jeraka u 44., odnosno Mijolovića u 46. minuti. U oba navrata vanjski igrači Zadra pokazali su da im jednako dobro ide i u situacijama kada je njihov sastav brojčano inferioran. No Zadar i dalje nije uspijevao prelomiti utakmicu, osigurati bodove i gol razliku veću od plus tri. To će im poći za rukom tek u posljednjim minutama. Iako je Surać zbog trećeg isključenja morao van u 57., Zadrani su još jednom demonstrirali da su raspoloženi za igru pet na šest. Jerak i Mijolović brojčani su hendikep kompenzirali s pogocima za 32:28 (59′). Minutu do posljednjeg sudačkog zvižduka taktički poziv na predah Romana Perinovića i posljednji savjeti pokazali su se vrlo dobrim potezom. Njegovi su izabranici izdržali bez gola u Cotinoj mreži, a do kraja zabili još dva. Brkljača i Peša ugasili su posljednje nade gostujućih da mogu izvući barem utješnu nagradu.


 PERINOVIĆ: POSAO SMO NAPRAVILI


– Zbog važnosti utakmice igrali smo u grču. Iako smo imali priliku ranije se odvojiti, naši su pokušaji zbog velike želje padali u vodu. Kasnije se uvukla nervoza, nije bilo lako, no uspjeli smo ostvariti zasluženu pobjedu. Presudilo je to što se svih 60 minuta nismo predavali, a s igračem manje čak smo dizali tempo, Cota je obranio nekoliko važnih udaraca… Posao smo napravili, iako nije izgledalo najljepše, a to je na kraju najvažnije – kazao je Romano Perinović, trener Zadra.




 ZADAR – H. DRAGOVOLJAC 34:28 (17:15)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 150. Suci: Ivica Glavinić i Mile Veraja (oba Metković).
ZADAR: Bobanović, Zelić 1, Merhar, Maričić, Šimičević, Jerak 8 (2), Mijolović 8, Brkljača 8, Humbolt 2, Surać 4 (1), Klasanović, Peša 3, Cota. Trener: Romano Perinović.
HRVATSKI DRAGOVOLJAC: Previšić, Kamber 3, Plazibat, Vuković 2, Perić 3, Jakelić, F. Pleić 4, Galiot 12 (1), Perić, I. Pleić 2, Bušić, Šolić, Stipičić 2 (1), Pivac, Čizmić. Trener: Ante Plazibat.
Sedmerci: Zadar 3 (5); Hrvatski dragovoljac 2 (3).
Isključenja: Zadar 10 minuta; Hrvatski dragovoljac 6 minuta.