Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vir i Dombovar potpisali povelju o prijateljstvu

03.04.2011. 22:00
Vir i Dombovar potpisali povelju o prijateljstvu


Tijekom proteklog vikenda u mađarskom gradu Dombóváru potpisan je sporazum o suradnji i uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Dombóvára i Općine Vir. Dugogodišnji prijateljski odnosi između ovih dviju jedinica lokalne samouprave koji se ponajprije gradio na sportskom i kulturnom planu,  ovim činom su i službeno potvrđeni. Potpisivanje sporazuma priređeno je u sklopu obilježavanja Dana grada Dombóvára koji je obilježen u petak prvog travnja.Njega su potpisali gradonačelnik grada Dombóvára Szabó Loránd i načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.Tom prigodom obojica su istaknuli dosadašnju dobru suradnju, uz želje da se, sada kada je prijateljstvo i zvanično zaključeno, suradnja proširi na sve aspekte djelovanja ovih dviju samouprava.
– Zahvaljujem vam što ste nas prihvatili za prijatelje te smo na ovaj način zajedno s našim prijateljskim gradom Ogulinom povezali Gorsku i Primorsku Hrvatsku s Mađarskom. Ovo je nakon našeg dosadašnjeg uzajamnog sportskog i kulturnog druženja, jedan posve novi zamašnjak u našoj budućoj suradnji koja će se ogledati u raznim elementima posebno u turizmu. Vir je malo mjesto i sigurno ćemo dosta naučiti od vas. Želim također zahvaliti inicijatorima i pokretačima naše suradnje predstavniku Hrvatske samouprave u Domborvaru gospodinu Gaboru Varga-Stadleru te Patayju Vilmosu zastupniku u mađarskom parlamentu a posebno na svemu učinjenom gradonačelniku i našem domaćinu Szabi Lorándu,  rekao je uz ostalo virski načelnik Kristijan Kapović.Nakon što su stavili svoje potpise na povelju o suradnji gradonačelnik Loránd i načelnik Kapović razmijenili su prigodne poklone. Svečanost je okončana prigodnim domjenkom za sve uzvanike i goste.
Inače, u izaslanstvu Općine Vir uz načelnika Kapovića bili su još predsjednik Općinskog vijeća Mate Radović te četvorica općinskih vijećnika. Potpisivanju navedenog dokumenta  nazočili su i Ljiljana Pancirov, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu, Katja Bakija konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu, Patay Vilmos zastupnik u mađarskom parlamentu, Mišo Hepp predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Mišo Šarošc predsjednik Hrvatske državne samouprave Baranjske županije, Branka Pavić Blažetin glavna urednica “Hrvatskog glasnika” – tjednika Hrvata u Mađarskoj, te ostali brojni uzvanici.
Na dan potpisivanja sporazuma u jutarnjim satima izaslanstva Grada Dombóvára, Općine Vir i grada Ogulina prisustvovali su otkrivanju spomen ploče hrvatskom banu Franji Vlašiću, koji se rodio u Dombóváru 24. travnja 1776. godine. Kažimo kako grad Dombóvár ima 21 000 stanovnika, a smješten je u jugozapadnom dijelu županije Tolna koja se nalazi u statističkoj regiji Južno Zadunavlje. Uz grad Garešnicu i češki grad Oslavany ovo je treći grad s kojim je Općina Vir potpisala sporazum o suradnji i prijateljstvu.