Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gudelj je bio borac na terenu i izvan njega

03.04.2012. 22:00
Gudelj je bio borac na terenu i izvan njega


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održano je predstavljanje knjige “Ivan Gudelj – Hajdučka priča”, autora Blaža Duplančića. Gudelj je bio individualac kakav se u nogometu rijetko viđao, jedan od najvećih Hajdukovih talenata iz slavnih 80-ih. Nažalost, igrač koji je mogao birati bilo koji klub na svijetu, zbog hepatitisa B je s 26 godina sasvim napustio igru.
– Ivan Gudelj sve ovo zaslužuje jer je pokazao da je bio borac na terenu, ali i izvan njega. Hrabro je pokazao put kako se bori protiv opake, podmukle bolesti hepatitisa, u uvodnom slovu je kazao dr. Dražen Grgurović, dogradonačelnik Zadra, dodavši da Gudeljova životna priča potiče druge da se bore i kada ima najmanje nade.
Svojim iskustvima Gudelj je pomogao udruzi Hepatos, koju je na zadarskoj promociji predstavljala mr.sc. Tatjana Reić, predsjednica Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa Hepatos i krovne Europske udruge ELPA-e.
– Nažalost, 1986. godine o hepatitisu B znalo se vrlo malo. Danas od hepatitisa u Hrvatskoj boluje oko 100.000 osoba, a ukoliko se ne liječi ova “tiha bolest” može dovesti do raka jetre, te imati kobne posljedice, ustvrdila je Reić.
Duplančićevo djelo kroz Gudeljevu priču donosi pregled povijesnih Hajdukovih europskih uspjeha s početka osamdesetih, ali i životnu dramu najmodernijeg nogometaša bivše države, koji je prestao igrati nogomet sa samo 26 godina.
– Knjiga prati životnu dramu igrača “Ivan Silnog” nakon saznanja o oboljenju, okretanje leđa od strane društva i potragu za snagom kojom bi savladao do tada nesavladivu prepreku, rekao je Mijo Grabovac, urednik u Slobodnoj Dalmaciji, nakon što je govorio o Ivanovim nogometnim počecima, od njegovih rodnih Zmijavaca u Imotskoj krajini do nastupa za splitskog Hajduka i reprezentaciju bivše države.
Gudeljev prijatelj i bivši suigrač iz Hajduka Ivo Jerolimov iz Preka istaknuo je kako je Ivan izuzetan čovjek, a o njegovoj ljudskoj veličini govori činjenica da i danas ima prijatelje u Zadru ali i na cijelom području bivše države.
– Za Ivana Gudelja svijet je doista bio mali do 13. rujna 1986. Saznanjem da ima žuticu, toga je dana, s 26 godina naprasno prekinuta jedna vrhunska nogometna karijera, s puno emocija je kazao Jerolimov, dodavši kako je Gudelj jedno kratko vrijeme bio i trenerom Zadra.
Na početku priredbe Gudelj je treneru NK Raštane Leopoldu Leu Burčulu uručio pehar kao najuspješnijem treneru u Dalmaciji za 2011. godinu po izboru dalmatinskih nogometnih stručnjaka.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA