Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I Zadrani su morali spašavati “živu glavu” pred Boysima

03.04.2012. 22:00
I Zadrani su morali spašavati “živu glavu” pred Boysima


Dvaput nakon utakmica dočekali su nas Boysi, no kada su se zaletjeli prema nama uspjeli smo pobjeći taksijem i tako izbjeći incident. No, osobno znam puno slučajeva prijatelja i poznanika koji su bili napadnuti nakon utakmica ili Noći Zadrana, kaže Tomislav Šimičević, predsjednik Kluba zadarskih studenata
Ovo nije izoliran slučaj. Takvih događaja ima, samo što se se ne piše o svakom. Jer, ovi koji su napadnuti ili pobjegnu ili im je neugodno pa ne prijave slučaj. No, mi studenti privatno znamo za mnogo napada, prokomentirao je nedavni napad huliganski napad Tomislav Šimičević, predsjednik Kluba zadarskih studenata, jedne od osamnaest udruga koje su javno podržale Udrugu studenata grada Splita u apelu nakon što je u Zagrebu u sitnim noćnim satima napadnuto i teško ozlijeđeno nekoliko studenata iz Dalmacije.
– Kada je neka zavičajna fešta najčešće bude incident kada se ekipa krene razilaziti prema domovima. Na prilazima sporednih ulica uvijek netko nekog napadne. To je ozbiljan problem, ističe Šimičević, dodajući kako oni redovito alarmiraju policiju kada organiziraju Noći Zadrana i slična okupljanja, a policiju preventivno zove i vlasnik kluba Roko & Akademija kada se tamo rade koncerti za studente iz Dalmacije. Ipak, teško je sve pokriti, kaže, jer nakon koncerta svatko ide svojim smjerom, a napad se može dogoditi praktički pred kućnim pragom.
Napadač samo jednom pronađen
Tomislav Šimičević nikad nije bio direktno napadnut, no svejedno je i on tijekom studiranja naišao na dvije “sačekuše” iz kojih je uspio pobjeći.
– Dvaput nakon utakmica dočekali su nas Boysi, no kada su se zaletjeli prema nama uspjeli smo pobjeći taksijem i tako izbjeći incident. No, osobno znam puno slučajeva prijatelja i poznanika koji su bili napadnuti nakon otakmica ili Noći Zadrana. I samo za jedan slučaj sam čuo da je napadač bio pronađen, kazuje Šimičević, uz sumnju da će se napadi iskorijeniti. Jer, napadaju se i drugi, bez obzira bili Dalmatinci ili ne.
Podsjetimo, tri su studenta u Zagrebu, Šibenčanin J. M. (23), Makaranin M. M. i Splićanin I. S. (23), brutalno pretučeni nakon utakmice Hajduk – Dinamo. To je bio povod, uz druge neprijavljene slučajeve, da se javno očituje i Udruga studenata grada Splita želeći zaštititi svoje članove, ali i druge studente tijekom boravka na studiju u Zagrebu.
Došli po znanje, a ne batine
– Dalmatinski, a tako i splitski studenti, nemaju drugu domovinu osim Hrvatsku niti drugi glavni grad osim Zagreba, u koji su samoinicijativno i iskreno došli kako bi akademski i iskustveno napredovali te na taj način oplemenili ovu našu četirimilijunsku zajednicu, koja je premala da bi dopustila dodatne interne podjele i cijepanja na regionalnoj razini. Sjetimo se samo žara zajedništva kada zajedno gledamo nogometnu reprezentaciju i kada više nije važno tko je s juga, tko sa sjevera, a tko s istoka – tada su nam misli usmjerene samo u jednome smjeru jer smo tada svjesni da smo jedno i da pod našim grudima u istom taktu kuca isto obojeno srce”, pisalo je u priopćenju Udruge, a koje je dočekano na nož i s južne i sjeverne strane. Počevši od izjava “Živila neovisna Dalmacija!”, pa do zaključaka kako su “Dinaridi uvijek bili poznati po nasilnom ponašanju” pa i prijedloga o postavljanju granične rampe na Sv. Roku – brzo se stječe dojam kako bilo kakvo pružanje ruke pomirenja ne rezultira plodom.
Studentima očito ne preostaje ništa drugo nego da sve slučajeve redovito i prijavljuju, u nadi da će nadležne institucije regulirati ono što u prvom redu ne bi trebalo niti postojati – mržnju prema pripadnicima vlastitog naroda.


 APEL SAMO DODATNO RAZBUKTAO STRASTI


Iako ga smatra hvalevrijednim, Šimičević nema previše vjere u pozitivan ishod putem apela koji je uputila splitska udruga.
– Čitao sam komentare na internetu nakon toga je još više razbuktan antagonizam između sjevera i juga. Mislim da bi policija trebala više paziti i kažnjavati napadače, zaključuje Šimičević.