Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Trgovački sud odlučivat će o Elanu za dva tjedna

03.04.2012. 22:00
Trgovački sud odlučivat će o Elanu za dva tjedna


Kulminacija je to nezadovoljstva radnika kojima se ne isplaćuju plaća i obveze, a sve pod egidom aktualne krize. O možebitnom pokretanju stečaja odlučit će 17. travnja sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo


Radnik Elana – motorni brodovi Obrovac Željko Branilović podnio je zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka nad tvrtkom koja mjesecima grca u problemima. Kulminacija je to nezadovoljstva radnika kojima se ne isplaćuju plaća i obveze, a sve pod egidom aktualne krize koja je zatekla ovu, imenom nekad svjetski poznatu tvrtku.
Komentar aktualnih prilika u obrovačkom Elanu, nismo mogli dobiti niti od podnositelja zahtjeva niti od direktorice Jasmine Čerine. Međutim, sada je već jasno da aktualna kriza, stanje na tržištu i opći uvjeti poslovanja, nisu išli na ruku ovoj tvrtki koja je trebala biti perjanica novog uzleta Obrovca. Elan je zapravo paradigma neuspjeha industrije u Hrvatskoj u kojoj proizvodnja i stvaranje dodane vrijednosti nemaju šanse pa makar bile upakirane u svjetski poznati brend.
Još u rujnu prošle godine direktorica Čerina se „hvalila” da plaće kasne samo 27 dana te da je prosječna plaća u Elanu 4.361 kunu. Kako se radi o području posebne državne skrbi, svi radnici na kraju godine dobiju povrat naknade za topli obrok i prijevoz. Dakle, radi se za hrvatske prilike o iznadprosječnim plaćama, koje po direktorici nije pratila odgovarajuća produktivnost. Problem s profilima radnika, Elan je pokušao riješiti probnim rokom od tri mjeseca i dovozom radne snage iz Slovenije. Na sve to se dodao i problem s povratom preplaćenog poreza na dodanu vrijednost što se mjesecima, po direktorici Čerini, nije rješavao iako je riječ o višemilijunskim iznosima. Pitanje je kako će sud reagirati na pokretanje stečaja, ako je istina da Elan formalno nema dugova niti prema državi niti prema zaposlenicima.
O možebitnom pokretanju stečaja odlučit će 17. travnja sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo. Na prvom ročištu suočit će se radnik Branilović i direktorica Čerina koja će morati reći u kakvom su stanju žiro-račun i imovina društva, nakon toga, sutkinja Ardena Bajlo će odlučiti hoće li pokrenuti stečaj nad obrovačkim Elanom.