Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Grad osigurao 400 tisuća kuna

03.04.2016. 22:00
Grad osigurao 400 tisuća kuna


– Lani smo iz proračuna energetsku obnovu sufinancirali sa 351 tisućom kuna, a obuhvatili smo 16 kućanstava, iako je broj prijavljenih bio gotovo dvostruko veći. Veseli nas što se svake godine broj zainteresiranih povećava, navodi Kasap
U Gradu Zadru tijekom ovog mjeseca raspisat će se natječaj  za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća svih zainteresiranih građana.
Iz gradskog proračuna za ovu namjenu osigurano je 400 tisuća kuna, a  Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo rekao je  kako će građanima, vlasnicima obiteljskih kuća ponovno biti omogućeno da se jave na natječaj za energetsku obnovu.
Pod povećanjem energetske učinkovitosti podrazumijeva se obnova  fasada, ugradnja solara, prenamjena grijanja.
– Lani smo iz proračuna energetsku obnovu sufinancirali sa 351 tisućom kuna, a obuhvatili smo 16 kućanstava, iako je broj prijavljenih bio  gotovo dvostruko veći, zaprimili smo 30-ak zahtjeva. Neki od prijavljenih  javili su se i za sufinanciranje više mjera. Veseli nas što se svake godine  broj zainteresiranih povećava, navodi Kasap.
Ovisno o kojoj je mjeri riječ, dodaje pročelnik, Grad može sufinancirati pojedini zahvat u iznosu do 40 posto, odnosno maksimalno sa 30 tisuća kuna, ako je primjerice, riječ o obnovi fasade.
Neki od uvjeta prijave na natječaj su sređeni imovinsko-pravni odnosi,  valjana građevinska dozvola, energetski certifikat, kako bi se vidjelo u  kojem je stanju objekt.
S ovim programom u Hrvatskoj se namjerava nastaviti do 2020. godine.
Podsjetimo, Vlada, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i  Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijeli su u ožujku 2014. godine  Program energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg provodi Fond za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njegov je cilj povećati energetsku učinkovitost postojećih obiteljskih kuća i objekata kako bi se smanjila potrošnja energije, te mjesečni troškovi za energente.
Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost lani su zaprimili oko 12.300 zahtjeva za sufinanciranje obiteljskih kuća. Od  toga ih je prihvaćeno oko 9.350 u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti 833 milijuna kuna. 
U područjima od posebne državne skrbi poticaji se mogu sufinancirati u maksimalnom iznosu od 80 posto.
Među županijama s najvećim brojem odobrenih projekata prednjače  Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija.
Od 485 lokalnih jedinica u kojima se projekti provode, na prvom mjestu po broju projekata je Zagreb, zatim Petrinja, pa Vukovar s više od 300  kuća po gradu.
U Zadarskoj županiji odobreno je sufinanciranje 195 projekata u vrijednosti od 16,2 milijuna kuna od čega Fond sufinancira 11,1 milijun kuna.