Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kinezi bi ulagali u Zadar, ali Vlada prije treba promijeniti zakon

03.04.2016. 22:00
Kinezi bi ulagali u Zadar, ali Vlada prije treba promijeniti zakon


– Najprije moramo stvoriti zakonske okvire za realizaciju nama najvažnijih projekata, a to je prije svega luka Gaženica. To konkretno znači da prije bilo kakvog ulaganja mora proći tehnička procedura kojom će Vlada izmijeniti postojeće zakone kako bi stvorila uvjete za strana ulaganja – kaže dožupan Božidar Longin
Krajem prošlog tjedna Zadarsku županiju posjetili su predstavnici kineske Vlade, koji su u Zadar stigli nakon dvije velike kompanije te zemlje. Dosad su ovdje već bili predstavnici Polly Technologies grupe i tvrtke MCC-18. Dolazak zadnje kineske delegacije cijeloj priči dao je dodatnu težinu, a informacije iz prve ruke o sastanku dobili smo od dožupana Božidara Longina, koji ih je primio.
Dosadašnje su delegacije razgledavale najvažnije zadarske projekte, poput luke Gaženica ili Poslovne zone Crno i Zračne luke, no delegacija kineske Vlade došla je prije svega provjeriti model ulaganja u ove projekte, odnosno iznalaženje posebnog načina ulaganja koji još ne funkcionira u našoj državi, a riječ je o javno-privatnom partnerstvu. O detaljima sastanka proteklog petka Longin nam kaže:
– Svugdje u svijetu prisutan je model javno-privatnog partnerstva, a kod nas još ne, pa smo predstavnicima kineske Vlade najprije morali objasniti na koji način naši projekti funkcioniraju. Razgovarali smo o modelima investiranja, odnosno načinu na koji im možemo biti poslovni partner, upravo iz razloga što ovaj model kod nas još nije zaživio. Objasnio sam im da mi u Županiji najprije trebamo zatražiti pristanak naše Vlade za ulazak u ove projekte i da je to prva procedura koju moramo proći – kaže Longin, koji je i zadnju kinesku delegaciju očito iznenadio pripremljenošću projekata otvorenih za strane investicije.
Stvoriti zakonske okvire
– Sada najprije moramo stvoriti zakonske okvire za realizaciju nama najvažnijih projekata, a to je prije svega luka Gaženica. To konkretno znači da prije bilo kakvog ulaganja mora proći tehnička procedura kojom će Vlada izmijeniti postojeće zakone kako bi stvorila zakonske okvire za strana ulaganja. Mi kao županija imamo nadležnost izdavati samo koncesije za pomorska dobra i izvan toga ne možemo ništa. Zato se za svaki projekt kojega žele financirati strani investitori moramo obratiti Vladi i proći uobičajenu proceduru – pojašnjava Longin.
Tu srećom imaju veliku podršku, napominje Longin, prvog potpredsjednika Vlade i stranačkog šefa Tomislava Karamarka, kao i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića.
– Ministarstvo nam je obećalo maksimalnu pomoć, ministar Butković i potpredsjednik Vlade, gospodin Karamarko, bili su ugodno iznenađeni nedavnom prezentacijom u Zadru jer nisu znali da su naši projekti već toliko razrađeni. Na tom sastanku kineskim investitorima predstavili smo pet projekata i svi su bili oduševljeni činjenicom da je zapravo riječ o gotovim projektima. Očekivano, najviše ih je zanimala Gaženica, a to je i naš interes jer želimo li tamo dovoditi kruzere Luku moramo maksimalno pripremiti i putnicima dati sve što jedna ovakva luka traži. Turizam je zaokružena priča i tako moramo završiti i Gaženicu koja bi već bila gotova da bivša vlada od tog projekta nije napravila cirkus – napominje dožupan.
Povratna informacija
Odgovor predstavnika kineske Vlade očekuje iza 15. travnja kada će Županija dobiti povratnu informaciju o predstavljenim projektima, nakon što ih kineski predstavnici prezentiraju svojoj Vladi i Ministarstvu gospodarstva. 
Ovim se aktivnostima ispunjava njegovo nedavno obećanje, dato nakon preuzimanja Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar kada je poručio da će nova Vlada od Gaženice napraviti svjetsku luku.  Čini se da je i kineska Vlada svjesna značaja ovog prostora čim je u Zadar poslala svoju delegaciju i obećala ponovni dolazak.  
– Svi su investitori dobrodošli u Zadar, jer mi sami ne  možemo završiti teretni dio luke Gaženica i stoga smo otvoreni za dogovore sa svima koji ovdje žele ulagati – zaključio je dožupan Longin.