Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Milin: Moj cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo u Koreji!

03.04.2016. 22:00
Milin: Moj cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo u Koreji!


– To je moj cilj, da Hrvatska uđe među pet najboljih reprezentacija na Starom kontinentu i da se automatski plasiramo na Svjetsko prvenstvo. Smatram da imamo snage, da imamo kvalitetu i na kraju da možemo dohvatiti taj cilj. Ja sam taj cilj zacrtao i prije ovog Elitnog kola, ali naravno, trebalo je vidjeti hoćemo li uspjeti ostvariti ovaj plasman – kazao je Milin
Mlada hrvatska nogometna reprezentacija do 19 godina plasirala se na Europsko prvenstvo koje će se od 11. do 24. srpnja održati u Njemačkoj. Veliki je to uspjeh mladih “kockastih” čiji je izbornik Zadranin Ferdo Milin, a njegova desna ruka je Božidar Miletić, ujedno i instruktor Nogometnog saveza Zadarske županije. Milinova reprezentacija se prošetala kroz Elitno kolo koje je bilo izlučno za plasman na Europsko prvenstvo. Redom su pobjeđivali Bugarsku (1:0), Škotsku (3:0) i na koncu deklasirali Belgiju rezultatom 4:0. Valja naglasiti da je tome prethodio još jedan turnir na kojem su u grupi sa Crnom Gorom, Mađarskom i Kazahstanom također bili prvoplasirani. Između ta dva turnira slavodobitno su se vratili iz Japana gdje su nastupili na prestižnom međunarodnom turniru. I osvojili ga. A uspjeh je time veći što su tamo osim domaćina Japana i reprezentacije regije Shizuoka, pobijedili europske prvake u ovoj dobnoj kategoriji, reprezentaciju Španjolske. Ferdo Milin se sredinom tjedna vratio u rodni Zadar. Kao i uvijek rado se odazvao pozivu Zadarskog lista kako bi sa svojim sugrađanima podijelio dojmove ovog velikog uspjeha.
– Naravno da sam presretan zbog tog uspjeha. Hrvatska na ovaj način nastavlja kontinuitet sudjelovanja na velikim natjecanjima bez obzira što se u ovom slučaju radi o mlađim kategorijama. Mislim da je to vrlo važno kako bi stvorili perspektivu za budućnost hrvatskog nogometa. Iskreno, smatram da nismo niti dovoljno svjesni što predstavlja ovaj uspjeh, tj. plasman na Europsko prvenstvo među osam europskih nogometnih velesila. Drago mi je naravno i zbog tih dečki koji su svojim radom i zaslužili da se nađu na europskoj pozornici i da cijela Europa vidi o kakvim se tu talentima radi, te naravno svog stručnog stožera.
Što je po vašem mišljenju bio osnovni preduvjet ovog uspjeha? U jednom intervjuu ste istaknuli da je ova momčad kliknula međusobno, ali i sa stručnim stožerom.
Rad i međusobno uvažavanje
– Ova momčad je sačinjena većim dijelom od igrača Dinama koji se poznaju međusobno i koji su kliknuli već od ranije. Ja sam samo tu skupinu vrlo nadarenih igrača dodatno povezao i prepoznao njihove kvalitete. Obavio sam puno razgovora u četiri oka s igračima i tu sam ih dovoljno upoznao kako bih od njih na travnjaku mogao dobiti njihov maksimum. Naravno tu je i moj stručni stožer koji je zajedno sa mnom radio s tim dečkima i zajedničkim smo radom pronašli dobitnu formulu uspjeha. Nema tu prevelike filozofije, sve se na kraju svede na rad i međusobno uvažavanje.
U posljednjem kolu protiv Belgije trebali ste remi, ali vaš momčad je na kraju doslovno razbila suparnika?
– Svi su u toj utakmici s obzirom da nam je trebao remi očekivali da ćemo se povući na svoju polovicu terena, braniti svoj gol i igrati na kontre i polukontre. Međutim, ja nisam mogao niti smio uzeti tim igračima ono što znaju najbolje raditi. A oni najbolje znaju igrati nogomet, držati kontrolu igre u svojim nogama i napadati. To sam im rekao uoči utakmice, nema povlačenja već ćemo igrati svoju igru. Naravno, ako bi nas suparnik stisnuo na svoju polovicu mi bi se morali braniti bez da gubimo glavu. Međutim, igrači su izašli na travnjak i odigrali fantastičnu utakmicu o čemu na kraju svjedoči i krajnji ishod ovog dvoboja.
Najavili ste već neke prijateljske utakmice na kojima će te pokušati raditi na nekim novitetima, ili bolje reći iznenađenjima za suparnike na Europskom prvenstvu. Imate li već dogovorene neke utakmice?
Među nogometnim velesilama
– Već imamo dogovorene dvije utakmice s Katarom u Zagrebu otprilike za dvadesetak dana. S naglaskom da u tu akciju neće biti uključeni igrači koji su igrali Elitno kolo. Razlog je što su prvenstva u kojima igraju, kako u juniorskoj, tako i u Drugoj i Trećoj ligi, u svojoj završnici. Zato ćemo zvati igrače iz šire baze koju smo formirali prije nekoliko mjeseci. Jer, zlu ne trebalo tu ima igrača na koje itekako možemo računati u slučaju da se nametnu ili da se netko ozlijedi. Nakon izvlačenja grupa za Europsko prvenstvo koje će se dogoditi 12. travnja vidjet ćemo što dalje po pitanju oglednih utakmica. Želja mi je da nađemo suparnike koji se nisu plasirali na EP, a koji imaju snagu i nisu daleko, tipa Slovačke ili Češke. Pa čak ne bih imao ništa protiv da te utakmice igramo kod njih kako bi se priviknuli na klimu sličnu onoj u Njemačkoj.
Europsko prvenstvo u Njemačkoj ujedno je kvalifikacijsko za Svjetsko prvenstvo. Može li Hrvatska biti među pet najboljih u Njemačkoj koji će putovati u Koreju gdje će se održati SP?
– To je moj cilj, da Hrvatska uđe među pet najboljih reprezentacija na Starom kontinentu i da se automatski plasiramo na Svjetsko prvenstvo. Smatram da imamo snage, da imamo kvalitetu i na kraju da možemo dohvatiti taj cilj. Ja sam taj cilj zacrtao i prije ovog Elitnog kola, ali naravno, trebalo je vidjeti hoćemo li uspjeti ostvariti ovaj plasman. Uspjeli smo i sada idemo u realizaciju tog projekta na kojem radimo već neko vrijeme. Da će biti lako to sigurno neće jer na Europskom prvenstvu će pored nas nastupiti nogometne velesile poput Njemačke, Engleske, Italije, Francuske, Nizozemske, Portugala i Austrije. Europski prvak Španjolska se nije uspjela plasirati na EP, vjerojatno smo ih mi poremetili pobjedom u Japanu, a Englezi dotukli u kvalifikacijama.
Neki će spočitati Ferdi Milinu da većinu te reprezentacije čine igrači Dinama, ako se ne varamo devetorica iz početne jedanaestorice. Međutim, je li to upravo i snaga ove reprezentacije? I još jedno pitanje, zar u Splitu, Rijeci, Osijeku itd. nema nadarenih igrača za tu repku?
Budućnost hrvatskog nogometa
– Istina je da gro te reprezentacije koja je igrala Elitno kolo čine igrači iz Dinama. Ali, to su igrači iz svih krajeva Hrvatske koji su spletom okolnosti ili svojom odlukom završili u Dinamu. Tu su igrači koji su došli iz Bjelovara, iz Solina, Vinkovaca, Varaždina itd. Uostalom Erlić je iz Zadra, Turčin je iz Cibalije. Veća stvar je što imamo igrače koji igraju Drugu i Treću ligu i koji se tu kale. Naravno, ovi igrači iz Dinama se međusobno poznaju i činjenica je da se radi o velikim talentima. Uostalom to su dokazali i ove sezone igrajući Ligu prvaka. Ima igrača i u Rijeci, Hajduku, Osijeku i sigurno neće biti zanemareni ako se dokažu. Zato imamo ovu širu bazu u kojoj ćemo isprobavati što više igrača. Uostalom tu su bila i tri Zadrana, Kristijan Jurić, Domagoj Šutić i Ivan Jović koji su sudjelovali na turniru u Japanu.
Romeo Jozak, tehnički direktor svih reprezentacija kazao je da će većina ovih igrača činiti uskoro okosnicu A reprezentacije. Slažete li se s tom njegovom konstatacijom?
– U potpunost se slažem s Jozakom kada to tvrdi. Već sam u nekoliko prilika naglasio, bez obzira bio ja izbornik te reprezentacije ili ne, da je ta generacija predodređena za velike stvari. To su godišta 97., 98. i 99. još puno će se čuti za te igrače. Odlaskom na Europsko prvenstvo, pa daj Bože i na Svjetsko u Koreji, nastavlja se taj kontinuitet igranja ove generacije na velikim natjecanjima. Smatram da će njihova eksplozija dogoditi nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i da će se jednog dana ovi igrači boriti za prva tri mjesta u Europi, možda i u Svijetu. Izbornik belgijske U- 17 reprezentacije je na jednom seminaru pokazivao jedanaest sekvenci kroz akcije u kojem smjeru ide i kako bi po njihovom mišljenju trebao izgledati nogomet budućnosti. Nije slučajnost da je čak u šest prikazao akcije hrvatskih igrača iz ove reprezentacije. Vjerujem da će oni činiti velike stvari na koje ćemo biti ponosni u Lijepoj našoj.
Razgovor nismo mogli završiti drugačije nego prisjećanjem na Hrvoja Ćustića, Ferdinog suigrača i prijatelja koji je tragično nastradao na utakmici s Cibalijom prije osam godina. Nakon Elitnog kola Milin je naglasio da ove pobjede i plasman posvećuje upravo Hrvoju.
– Svakome tko je bio na toj kobnoj utakmici ove dan vraćaju se slike i nikome nije lako ponovno prolaziti kroz ta tužna sjećanja. To što sam ove tri pobjede i plasman na Europsko prvenstvo posvetio našem Hrvoju najmanje je što sam mogao napraviti. O Hrvoju Ćustiću kazat ću jednu rečenicu koja bi trebala biti dovoljna da ukaže na to kakav je on bio kao osoba i zašto ga se s toliko ponosa i sjete prisjećamo. Takvog sina, takvog dečka, sutra supruga, takvog prijatelja svaka osoba na ovom svijetu bi poželjela. Smatram da u Hrvatskoj kao primjer profesionalca mladim generacijama nogometaša ne bi trebali spominjati Messija ili Ronalda, već Hrvoja Ćustića – sa sjetom se Ćustića prisjetio Ferdo Milin.