Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pag postao Arktik, snima se The Terror Ridleyja Scotta

03.04.2017. 22:00
Pag postao Arktik, snima se The Terror Ridleyja Scotta


Epizode televizijske serije The Terror američke kabelske kuće AMC, nadnaravnog trilera inspiriranog misterioznim nestankom kraljevske ekspedicije poslane da istraži sjeverozapadni prolaz preko Arktika, u travnju će se snimati na otoku Pagu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar na svojim stranicama.
Serija se temelji na adaptaciji istoimenog romana Dana Simmonsa, a prati pomorsku ekspediciju iz 1847., predvođenu kapetanom Johnom Franklinom (Ciaran Hinds) i njegovim pomoćnikom Francisom Crozierom (Jared Harris), koja dvije godine ostaje zarobljena u ledu. Brod napada misteriozni predator što uhodi posadu te ju prisiljava na neizvjesnu i očajničku igru preživljavanja.
Scenaristi i kreativni producenti serije su David Kajganich (Istinita priča, Rasprskavanje) i Soo Hugh (The Whispers, Ubojstvo). Izvršni producenti su Ridley Scott (Dobra žena, Čovjek u visokom dvorcu) i David W. Zucker (Dobra žena, Čovjek u visokom dvorcu) iz tvrtke Scott Free, Alexandra Milchan (Vuk s Wall Streeta) i Scott Lambert (Paranoja) iz tvrtke Emjag Productions te Guymon Casady (Igra prijestolja, Steve Jobs) iz Entertainment 360. Scott Free, Emjag Productions i Entertainment 360 produciraju seriju u suradnji s AMC Studios.
Snimanje je počelo na Pagu jučer, a trajat će do 29. travnja. Na setu će raditi 85 hrvatskih filmskih djelatnika te će biti angažirano i 60 domaćih statista.
The Terror se u Hrvatskoj snima i uz pomoć mjera filmskih poticaja, kojima se produkcijama jamči povrat 20 posto lokalno ostvarenih troškova. U pet godina postojanja ovih mjera 34 produkcije snimale su u Hrvatskoj i potrošile gotovo 400 milijuna kuna te su, osim ekonomske dobrobiti, osigurale i svjetsku promociju domaćih lokacija. Trend privlačenja najboljih svjetskih produkcija se, uz netom završeno snimanje Robin Hooda u Dubrovniku, evidentno nastavlja, priopćili su iz HAVC- a.
AMC, kuća poznata među ostalim i po planetarno popularnoj seriji Walking Dead, naručio 10 jednosatnih epizoda The Terrora, a premijera se očekuje tijekom 2017. godine.