Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Paklenica trail – jedinstven susret s divljim Velebitom

03.04.2017. 22:00
Paklenica trail – jedinstven susret s divljim Velebitom


Krajem travnja u sklopu 18. Međunarodnog susreta penjača u Nacionalnom parku Paklenica održat će se još jedna izuzetna utrka, Paklenica Trail International 2017. Utrka u tri kategorije, prilagođene rekreativcima i profesionalcima, održava se u subotu, 29. travnja, a sve su rute u potpunosti markirane, s uključenim točkama za osvježenje.
Ipak, kako se radi o velebitskom području koje samo po sebi zahtjevno i u mnogim dijelovima nepristupačno vozilima, sudionici se pozivaju da sa sobom ponesu vodu i hranu, bez obzira na okrjepu na točkama.
Prva kategorija, Argyruntum Blue dugačka je 15 kilometara i s 360 metara uspona nudi trčanje stazama drevnog antičkog grada Argyruntuma, danas poznatog kao Starigrad-Paklenica.
– Iako je malo vjerojatno da ćete putem naići na antičko staklo jer se zbirka nalazi u Arheološkom muzeju grada Zadra, sigurno je da ćete svakim korakom oživjeti povijest ovog kraja, kazuje Danijela Bucić iz Mountain Traveler Croatie, organizatora utrke. Ova kategorija prilagođena je inače svim skupinama: amaterima, rekreativcima i profesionalcima, a trči se po asfaltu, makadamu i kršu.
Kategorija Viewpoint Green donosi 26 kilometara rute i 1.100 metara uspona. Prolazi najatraktivnijim stazama NP Paklenice s vidikovcima s kojih puca pogled na najveće adute Paklenice. Ova kategorija prilagođena je trkačima s boljom fizičkom kondicijom i iskustvom.
Kategorija Canyons Red nosi 43 kilometara rute i 2.250 metara uspona. Trkače vodi atraktivnim i još nekim nepoznatim stazama NP Paklenice preko tri kanjona, kroz bukovu šumu, preko najvećeg platoa na Velebitu do oku ugodnih krških formacija. I ova kategorija kod trkača zahtijeva dobru fizičku kondiciju i iskustvo.
Za razliku od prošle godine, ovogodišnje rute su kilometarski duže, no lakše za prolaz, saznajemo od Danijele Bucić.
– Visinski će biti lakše, no opet kilometražom su obuhvaćeni lijepi vidikovci. Viewpoint Green ide rubovima kanjona i pruža poglede na velebitske vrhove poput Svetog brda i drugih. Najduža ruta Canyons Red sadržava i rubove kanjona, no onda se nastavlja dalje prema Rujnu i Vagancu, kaže Bucić, koja naglašava potrebu dobre pripreme među sudionicima, budući da se radi o planinskom području koje nosi svoju odgovornost.
– Tko god proba napraviti utrku na Velebitu, suoči se s različitim logističkim problemima. Okrjepa se na točke nosi na stare načine, magarcima, mulama… pa onda i velebitskim šerpama, našim dečkima pomagačima koji na pojedine dijelove preko leđa prenesu oko 300 kilograma robe. Velebit je divlji, no maksimalno ćemo se potruditi, dobro označiti teren i osigurati okrjepu. Ipak, dobro je da trkači sa sobom uzmu dodatnu tekućinu i energetske pločice, jer se radi o teškom terenu i za to se treba pripremiti, počevši od odjeće i obuće pa nadalje, upozorila je Bucić, dodajući kako će kroz nekoliko dana na stranici paklenicatrail.com biti aktivan pravilnik za svime što je potrebno za utrku, od prijava, pa do opreme.
Prijave za Paklenica Trail International 2017. zatvaraju se 24. travnja. Kotizacija za Argyruntum Blue iznosi 150 kuna, za Startpoint Green 180 kuna te za Canyons Red 210 kuna.