Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trafostanicu će preurediti u Vatrogasni dom

03.04.2017. 22:00
Trafostanicu će preurediti u Vatrogasni dom


U multimedijalnoj dvorani Barokne kuće održana je ove nedjelje godišnja izvještajna skupština ninskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Pljusak”. Riječ je o stožernom dragovoljnom društvu na prostoru Zadarske županije, osnovanom prije 19 godina, koje trenutno okuplja 50-ak prokušanih vatrogasca iz Nina, Poljica Briga, Žerave, Poljica, Ninskih Stanova, Briševa, Ninskog Dračevca i Zadra.
Sljedeće godine društvo će svečano obilježiti 20 godina uspješnog rada i postojanja, a već tradicionalno pored postojećih članova u nadolazeću ljetnu sezonu uključit će desetak sezonaca. Društvo je dislocirano u mjestu Žerava, kod tamošnje školske zgrade, a od službenog početka protupožarne sezone 15. lipnja dežurstvo će se provoditi svakodnevno u vremenu od 9 do 21 sat.
Skupštinu je otvorio i njome rukovodio veteran vatrozaštite, predsjednik Željko Jurlina, a u njenom radu uz članove vatrogasce sudjelovali su i gosti – ninski gradonačelnik Emil Ćurko, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović, glavni vatrogasni županijski zapovjednik Željko Šoša te donedavni ravnatelj Državne Uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić.
Po usvajanju dnevnog reda predsjednik Željko Jurlina te zapovjednik DVD-a Joško Jurlina iznijeli su detaljna izvješća o radu i aktivnostima ninskih vatrogasaca u proteklih godinu dana.
– Svi vatrogasci obavili su liječničke i ostale potrebite preglede. U proteklih godinu dana iz škole za zvanje vatrogasca dobili smo još jednog člana. Kao što je poznato, na prostoru grada Nina ljeti dnevno boravi preko 70.000 stanovnika i moramo se dobro pripremiti za sve moguće izazove. Ustrajat ćemo i nadalje u cilju da konačno dobijemo krov nad glavom, Vatrogasni dom, rekao je Željko Jurlina.
Vatrogasni zapovjednik Joško Jurlina je rekao kako su u protekloj godini imali 52 intervencije, a u prva tri ovogodišnja mjeseca već 30.
– Upozorio bih kako je sva naša oprema još uvijek na otvorenom. Oko Nove godine našli smo se u situaciji da interveniramo u gašenju požara, ali se nismo mogli pokrenuti jer su nam vozila bila zaleđena. To se konačno mora skinuti s dnevnog reda da bi naš DVD još bio efikasniji, istaknuo je uz ostalo zapovjednik Jurlina.
Gradonačelnik Emil Ćurko zahvalio je vatrogascima na dosadašnjem radu, te najavio konačno rješavanje problema koji ih najviše tišti.
– Grad je prije dvadesetak dana raspisao javni natječaj za nastavak radova na bivšoj zgradi Elektrine trafostanice u Ninu, koja će se preurediti za Vatrogasni dom, te smo osigurali oko 400.000 kuna za dovršetak svih planiranih poslova. Rok za izvođenje radova je 45 dana. Što se s vaše strane tražilo, mi smo uvijek i na vrijeme ispoštovali, a s takvom će se praksom nastaviti i dalje, rekao je uz ostalo gradonačelnik Ćurko, čije su riječi okupljeni popratili pljeskom.