Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U ritmu srca Marije Višić-Guina

03.04.2017. 22:00
U ritmu srca Marije Višić-Guina


U petak, 7. travnja, u 19 sati u Gradskoj loži, otvara se izložba U ritmu srca. Izložba se sastoji od originalnih i unikatnih slika na svili i keramike autorice Marije Višić-Guina. Riječ je o 60. samostalnoj izložbi autorice koja se otvara u sklopu Županijskih dana 2017. godine, a odnosi se na najnovije, kao i dio presjeka njezina stvaralaštva posljednjih nekoliko godina.
Marija Višić-Guina, likovna pedagoginja, keramičarka i slikarica, rođena je 1936. godine u Kaštelima kod Splita. Slikarstvom se počela baviti još u Učiteljskoj školi u Splitu. Kao nastavnica likovne kulture s velikom ljubavlju odgaja generacije. Bila je i prva mentorica likovne umjetnosti studentima nekadašnjeg zadarskog Filozofskog fakulteta. Tijekom duge i vrlo plodne karijere bila je uvrštena u više od sto dvadeset enciklopedija, periodika, knjiga i različitih prikaza, osvrta i kritika u tisku, na televiziji i ostalim medijima te je izlagala u Hrvatskoj i inozemstvu.
Važno je istaknuti i njenu humanitarnu i donatorsku aktivnost, kao i dvije međunarodne akademske titule, te Nagradu za životno djelo koju joj je dodijelila Zadarska županija 2004. godine.