Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zadru ove godine više kruzera, ali ne i putnika

03.04.2017. 22:00
U Zadru ove godine više kruzera, ali ne i putnika


Nakon lanjske, rekordne sezone u kruzerskom turizmu, ove se godine očekuje 20 posto više ticanja, ali jednak broj putnika koji će na krstarećim hotelima uploviti u Zadar.
– Iako će ove godine u Zadar uploviti, prema najavama, više kruzera nego lani, mahom je riječ o manjim brodovima. Ima i najava za dolaske velikih kruzera do 300 metara, ali u manjem broju u odnosu na prošlu godinu. Stoga, prema najavama vjerujem kako ćemo imati isti broj putnika kao i 2016. godine, koja je bila najuspješnija do sada, te 135 ticanja, pojasnio je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar, dodavši kako su lani zabilježili promet od 130 tisuća putnika.
Manje velikih kruzera ove godine očekuju i u ostalim lukama na Jadranu, i to prvenstveno zbog prilično nesigurne situacije na Mediteranu, konkretno u Turskoj, državi koja je bila izuzetno jaka po kruzerskom turizmu i jedna od nezaobilaznih destinacija na ruti prema Jadranu. Zbog terorističkih prijetnji i napada Turska je već i lani poprilično podbacila u turizmu, a dio kolača pokupila je i Hrvatska.
Nesigurna situacija u Turskoj i konstantne terorističke prijetnje nisu međutim i jedini razlog manjeg broja kruzera. Kako su najčešće rute po Jadranu, od Kotora ili Dubrovnika preko Splita i Zadra do Venecije, rjeđe Kopra, a donedavno i Trsta, u Venecijansku lagunu zabranu pristajanja imaju upravo veliki kruzeri od 300-tinjak metara. Ipak, u Zadru će se moći pohvaliti i ove godine uplovljavanjem nekih od velikih brodova, kao što je primjerice, Celebrity Constelation.
Ožujak i početak travnja obilježili su, po broju gostiju, dolasci kruzera Viking Sea i Viking Star, koji mogu primiti i do 930 putnika. Za tjedan dana dolazi Norwegian Spirit, kapaciteta 2.020 putnika, u svibnju Thomson Spirit s 1.350 i Aidablu s 2.050. Ovogodišnji rekorderi po broju putnika koje mogu dovesti bit će Brilliance of the Seas, koja će 26. lipnja dovesti 2.500 turista, te MSC Musica, koja će u debeloj posezoni, 10. studenog, ako bude popunjena doći s 2.550 putnika.