Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vrelo Une – hidrološki spomenik prirode

Autor: Katina Vrsaljko

03.05.2010. 22:00
Vrelo Une – hidrološki spomenik prirode


Rijetki su uopće znali da Una izvire u Zadarskoj županiji i to na nadmorskoj visini od 448 metara, a dubine najmanje 205 metara, što je rekord u svijetu. S obzirom da pri mjerenju ronilac nije ronio dalje od 205 metara, a nije zaronio do dna, ne zna se zapravo kolika je stvarna dubina, rekla je Babajko
Velika ekološko-edukativna manifestacija Eko dani koju je organizirala Prirodoslovno-grafička škola u suradnji s udrugom Eko Zadar, nakon tjedan dana raznih poučnih, zabavnih, rekreativnih i nadasve korisnih događanja, završila je u četvrtak u Gradskoj knjižnici predavanjem magistrice biologije Morane Babajko, voditeljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.
Zaštićeni lokaliteti
Cilj predavanja bio je upoznati građane sa zaštićenim ljepotama Zadarske županije koje su svima vrlo blizu, a da za neke od njih i ne znaju. Uz predavanje sa zanimljivim činjenicama, pokojom legendom i fotografijama te ljepote su prisutnima približene promotivnim filmom ove ustanove.
Babajko je predstavila rad ustanove koja djeluje od 2003. godine i njezina tri djelatnika rade na očuvanju, zaštiti i turističkoj valorizaciji lokaliteta u Zadarskoj županiji.
Istaknula je da je u Hrvatskoj u devet različitih kategorija ukupno 461 zaštićeni lokalitet, od čega je njih 14 u Zadarskoj županiji. Još pet lokaliteta na našem području je u postupku proglašenja.
Babajko je prisutnima približila manje poznate zaštićene lokalitete s fotografijama te najvažnijim obilježjima kao što su životinjske i biljne vrste, posebnost lokaliteta važna za bioraznolikost, turistički razvoj i očuvanje cijelog ekosustava. Nakon odslušanog predavanja zasigurno su ljudi poželjeli izlet provesti baš na nekoj od predstavljenih lokacija.
– Svi znaju za Vransko jezero, no rijetki znaju da u Zadarskoj županiji postoje još dva ornitološka rezervata, oba na Pagu: Veliko i Malo blato sa 170 vrsta ptica te Kolanjsko blato gdje dolazi i ugroženi morski kulik. Ti rezervati su vrlo važni za naše područje, s obzirom na to da je kontinentalna Hrvatska puno bogatija močvarnim površinama, dok su u dalmatinskom kršu rjeđe, kaže Babajko te dodaje da su močvarne površine pune različitih životinjskih vrsta kao što su kukci i ribe kojima se hrane ptice.
Tako na tim područjima gotovo u svako doba godine ima različitih vrsta ptica.
Na Pagu je i Dubrava Hanzine, rezervat šumske vegetacije. Ta šuma je stvorila imunitet na velike količine soli koje bure tu donose, što ju čini vrlo posebnom.
U kategoriji botaničkog rezervata zaštićeno je i Saljsko polje na Dugom otoku.
– Radi se o masliniku čije su masline stare i do 700 godina. Na nekima su nacrtani crveni križevi što označava stari običaj. Naime, vlasnici su nerijetko svoje masline nakon smrti ostavljali crkvi pa su križevi označavali vlasništvo crkve. Danas taj maslinik predstavlja vrijedan hortikulturalni objekt, rekla je Babajko.
Vrijedni su i spomenici parkovne arhitekture kao što su Perivoj Vladimira Nazora u Zadru, drvored čempresa u Biogradu, privatni park Follco Borelli u Sv. Filipu i Jakovu te zeleni hrast u općini Posedarje.
Legenda o hrastu
– Zeleni hrast je zaštićeno pojedinačno drvo staro najmanje 200, a najviše 250 godina, a hibrid je cera i hrasta plutnjaka. Legenda kaže da je star 700 godina, a zovu ga još vražji ili vučji. Po predaji, tijekom Drugog svjetskog rata Talijani su pucali na zeleni hrast želeći ga srušiti. No, navodno su se mjesta na koja je u stablo ušao metak momentalno zatvarala. Tada je netko narodu preporučio da to vučje stablo ne sijeku jer ubuduće neće dobro živjeti, ispričala je Babajko.
Između ostalog, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije bavi se turističkom valorizacijom zaštićenih područja. Tako je nedavno uređeno vrelo Une, hidrološki spomenik prirode.
– Rijetki su uopće znali da Una izvire u Zadarskoj županiji i to na nadmorskoj visini od 448 metara, a dubine najmanje 205 metara, što je rekord u svijetu. S obzirom da pri mjerenju ronilac nije ronio dalje od 205 metara, a nije zaronio do dna, ne zna se zapravo kolika je stvarna dubina, rekla je Babajko.
Prekrasni slapovi okruženi šumom i strmim liticama odnedavno su dostupni i građanima s obzirom da su odnedavno uređene prilazne staze te postavljene table sa svim potrebnim informacijama.
Špilja Modrič, geomorfološki spomenik prirode, otkrivena je dosta kasno i sasvim slučajno, što ju je poštedjelo od devastacije.
Zato je sada izvrsna za razgledavanje s turističkim vodičem, a posebno zanimljiva djeci jer se oblače zaštitna odijela i kacige. Nema nekog vlakića, već je cijela prirodna i ukrašena sigmama, kalcitnim formama. U jednom dijelu su pronađena i arheološka nalazišta pa je taj dio zatvoren dok traju ispitivanja. No i dalje se može drugim kanalom proći kroz cijelu špilju, rekla je Babajko.
Ističe i da je u njoj uvijek ugodnih 17 stupnjeva pa može povoljno utjecati i na produživanje turističke sezone – tamo je uvijek temperatura slična onoj u predsezoni i posezoni.
Jedan od sljedećih koraka u radu Ustanove je turistička valorizacija kanjona rijeke Zrmanje. Planiraju tamo postaviti recepciju i info pult jer, kako kaže Babajko, tek kad se nešto upozna, onda se cijeni i voli.
– Kanjon je geomorfološko-hidrološki rezervat prirode i potpuno je različit od gornjeg toka Zrmanje. Deset kilometara od mjesta gdje utječe u Novigradsko more do Jankovića buka miješa se s morskom vodom što doprinosi posebnim vrstama flore i faune. Više je morska nego riječna, istaknula je.
Iznimno vrijedan je i značajni krajobraz sjeverozapadnog dijela Dugog otoka gdje se nalazi uvala Saharun i svjetionik na Velom ratu te Ošljak, otočić prekriven mediteranskim raslinjem te zaštićen također u kategoriji značajnog krajobraz.
Cijela Zadarska županija isprepletena je zaštićenim poligonima i prirodnim spomenicima, a osim navedenih, planiraju se zaštiti i sljedeći lokaliteti: grebeni kod otoka Silbe, crnika na otoku Pagu, Strašna peć na Dugom otoku, Perivoj kraljice Jelene u Zadru, šuma Soline te rijeke Bijela, Karišnica i Kličevica.