Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ana Sršen demonstrirala Halliwick koncept

03.05.2011. 22:00
Ana Sršen demonstrirala Halliwick koncept


Na zadarskom zatvorenom plivalištu proteklog je vikenda organiziran Halliwick tečaj – seminar šireg društvenog interesa premijerno održan u Dalmaciji. U suradnji s Hrvatskim plivačkim savezom osoba s invaliditetom Plivački klub Zadar pobrinuo se da 18 polaznika uči o Halliwick konceptu. Riječ je o najpoznatijoj metodi u podučavanju plivanju osoba sa svim oblicima invaliditeta, a koristi se i u radu s osobama bez poteškoća u razvoju. Halliwick koncept pristup je koji potiče osobe da sudjeluju u aktivnostima u vodi, samostalno se kreću u vodi i nauče plivati.
Voditeljica jednodnevnog seminara bila je predsjednica HPSOI, naša priznata paraolimpijka Ana Sršen s kojom su svi pristupnici prošli predavanja i demonstracije u vodi.
Uz šest trenera Zadra, potvrdu o apsolviranoj obuci dobilo je još 12 sudionika, većinom djelatnika dječjeg vrtića Latica, odnosno kineziologa, fizioterapeuta, roditelja i osoba koji se u svakodnevnici susreću s osobama s invaliditetom.
– Ovakav tečaj velikog je značenja ne samo za nas koji smo sudjelovali. Želimo da ovo bude početak u našem daljnjem educiranju i radu s djecom s poteškoćama u razvoju, kaže Josipa Nekić, glavna trenerica Zadra. Osim suradnje s dječjim vrtićem Latica i OŠ Voštarnica, PK Zadar započeo je i rad s neplivačima iz Down udruge Zadarske županije te s novom grupom djece u školi plivanja – mladima s poteškoćama u razvoju. Najsvjetliji primjer pritom je njihova trofejna plivačica, aktualna sportska nada godine Zadarske županije – Lucija Mijolović.
U nadi da će Grad prepoznati trud i ambicije PK Zadar, Ana Sršen zaželjela je svim sudionicima puno sreće u radu te istaknula kako su organizatori na odličnom putu. Pozvala je polaznike da se odazovu na cjelokupni tečaj u trajanju od četiri dana koji će se održati u studenom u Zagrebu. U jesen 2010. PK Zadar imao je namjeru organizirati četverodnevni Halliwick tečaj, međutim, tehnički uvjeti bazena (nedovoljno visoka temperatura vode) tada nisu zadovoljavali kriterije Beryl Kelsey, glavne instruktorice Halliwicka.
– Nadamo se da će što više ljudi iz Zadra upoznati Beryl Kelsey u Zagrebu te da će se što više djece i odraslih s invaliditetom uputiti na bazen Višnjik – poručuju organizatori.