Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Car: U Zadru mafija postoji, ali ne više ili manje nego u drugim gradovima

03.05.2011. 22:00
Car: U Zadru mafija postoji, ali ne više ili manje nego u drugim gradovima


Mislim da je Zadar jedan relativno siguran grad. Kažem relativno, jer pritom mislim na statističke podatke vezane uz razne vrste kriminala. U svakom gradu postoje određeni sigurnosni problemi. Policija ih je “snimila”, detektirala, no oni nisu takvi da bi Zadar trebao sloviti kao grad – slučaj
S načelnikom PU zadarske Darkom Carom razgovarali smo u njegovu uredu jučer, upravo na dan obilježavanja slobode medija. Čestitao nam je taj dan rekavši kako su mediji uvijek, pa tako i danas izuzetno bitni te da želi osvariti dobru i korektnu suradnju sa svim zadarskim novinarima koji prate njegov i rad PU zadarske.
Prošlo je oko dva mjeseca od kada ste postavljeni na funkciju načelnika PU zadarske. Jeste li uspjeli “pohvatati konce” i kako ocjenjujete postojeće kadrove, a pritom mislim na vaše najbliže suradnike i njihov rad?
– Dva mjeseca je prošlo i to mi je vrijeme prohujalo. Dolazim u ured u 7 ujutro i cijeli dan provodim i u uredu i u PU zadarskoj. Često se zna dogoditi i da središnji Dnevnik pogledam u uredu. Dajem cijelog sebe ovom poslu, jer taj posao volim i nije mi teško. Imam suradnike koji taj posao obavljaju već dugi niz godina. Taj ili sličan. Radi se o iskusnim ljudima koji nedvojbeno znaju svoj posao. Moja je zadaća da napravim jedan dobar tim od tih ljudi. Da se izrazim slikovito – želim imati glazbenike od kojih želim napraviti jedan dobar orkestar i uglazbiti ga te s njima dirigirati i motivirati ih. Jesam li s njima zadovoljan – pustit ćemo još malo vremena, jer iza svakog od njih trebaju stajati rezultati rada. Netko mi možda osobno, može biti više ili manje simpatičan, ali ako nema rezultata rada, “badava” sve ostalo. Ja ovisim o rezultatima rada i o tome podnosim izvješće nadređenima.
Želim da građani policiju doživljavaju kao svoju
Vi ste već treći u nizu načelnika koji je na čelo PU zadarske došao “izvana”. Kako to objašnjavate?
– Ja to ne bih mogao i ne bih želio komentirati. Načelnika policijskih uprava imenuje ministar, a na prijedlog ravnatelja policije. Radi se o jednoj normalnoj pojavi osvježenja rada u policiji. Primjerice, kada sam došao na mjesto načelnika aerodromske policije, mislim da sam bio četrnaesti po redu. Neki su mi tada rekli da je na tom mjestu teško opstati, a ja sam ostao punih sedam godina. Usudio bih se stoga, reći da sam daleko “nadživio” svoje prethodnike. Moja je želja da u Zadru ostanem što dulje. Ono što ja mogu obećati je da ću upotrijebiti svo svoje znanje, iskustvo, rad i trud kako bi se ostvarili što bolji rezultati rada ove PU. Želim da to prepoznaju ne samo moji nadređeni, već i svi građani Zadra i Zadarske županije. Stalo mi je da percepcija građana prema policiji bude pozitivna. Želim da građani policiju doživljavaju kao svoju, kao onu koja ih štiti provodeći zakone i propise.
Biste li došli na mjesto načelnika da niste član HDZ-a i koliko je zapravo ta funkcija politička?
– U ovom trenutku mislim da je to apsolutno nebitno. Kao što znate, stupio je na snagu novi Zakon o policiji. Ministar se dugo zalagao za depolitizaciju policije i mislim da to nije imalo nikakve veze s mojim dolaskom na čelo PU zadarske. Ovo je druga PU koju vodim i to mi je izuzetna čast i velika obveza.
Znate li već sada koliko dugo će trajati Vaš “mandat”?
– Nemam ograničenja u trajanju tog “mandata”. To ovisi o mojim nadređenima i o tome koliko će oni biti zadovoljni mojim radom i rezultatima toga rada. Ja ću se potruditi da ti rezultati budu prepoznati, ali što je još važnije da budu prepoznati od građana. Njihov osjećaj sigurnosti bit će pravo mjerilo mog uspjeha ili neuspjeha.
Djelovanje organiziranog kriminaliteta
Svekolika zadarska javnost, ne samo novinari znaju da u Zadru postoji dobro organizirana mafija koja je ušla u sve segmente našeg svakodnevnog života. Njihovih “pipaka” nije izuzeta ni zadarska policija, a ni pravosuđe. Kako to komentirate i kako se namjeravate protiv toga boriti?
– Netko to može zvati mafija, netko organizirana skupina, netko organizirana grupacija, a mi to zovemo organizirani kriminalitet na više razina. Postoji li on u Zadru? Postoji, ali ne više ili manje nego u drugim gradovima Hrvatske. U Zadru ukoliko organizirani kriminal djeluje, rekao bih da se radi o kriminalu ili udruživanju niže razine. Zadar kao i svi drugi gradovi izloženi su djelovanju organiziranog kriminala.
Ima li opstrukcija Vašem radu unutar policije?
– Iskreno vam kažem da sam 20 godina u policiji i nikada na mene i nigdje ni na jednom radnom mjestu nije vršen bilo kakav pritisak u smislu da nekoga štitim ili kao druga mogućnost, da nekoga procesuiram, doista nikada, pa tako ni ovdje.
 Kakva je suradnja s Državnim odvjetništvom u Zadru?
– Policija može biti učinkovita i društvo u cjelini može biti zadovoljno ako policije nesmetano radi svoj dio posla, a državno odvjetništvo – svoj. Mi radimo u istom interesu i na istoj smo strani. Moj prvi susret s nekim izvan ove PU ili s nekom institucijom izvan policijskog sustava kada sam stupio na ovu dužnost, bio je susret s glavnim županijskim državnim odvjetnikom. Ta suradnja je obostrana, kako mene i njega, tako i na svim razinama ispod nas. Ona ja stvarna i nije formalna.
Na funkciji su Vas zatekla još uvijek dva neriješena ubojstva. Riječ je o ubojstvu Zadranina Ive Strpića i srpskog povratnika Dušana Vidića. Dokle je stigla istraga i ima li što novo vezano uz konačno rasvjetljavanje tih ubojstava?
– Što se tiče Ive Strpića, on je ubijen u svom stanu na Kalelargi 31. siječnja 1998. godine, a ubojstvo je prijavljeno 7. veljače iste godine. U sklopu kriminalističkog istraživanja do sada smo obavili više od 800 obavijesnih razgovora, 43 krim obrade, više od 20 poligrafskih testiranja te više od 14 pretraga domova. Tvrdim da ne postoji savršeno ubojstvo. Predmet je stalno aktualan i očekujem da ću jednog dana imati priliku sazvati konferenciju za novinare i reći da smo uspješno razriješili to ubojstvo. Što se pak, tiče Dušana Vidića on je ubijen 18. svibnja 2005. godine u Karinu Donjem. Do sada smo u tom slučaju obavili 600 obavijesnih razgovora, 43 krim obrade, više od 20 poligrafskih testiranja, 14 pretraga stanova i pet pretraga otvorenih prostora. U četiri slučaju obavljeni su i tzv. posebni izvidi prema osumnjičenim osobama. Ovim putem želim pozvati i građane na suradnju i zamoliti ih da ukoliko imaju bilo kakvu informaciju vezanu uz ova dva slučaja ubojstva da nam jave, jer svaka informacija može biti dragocjena, a mi ćemo je pomno ispitati i istražiti. Dakle, ti su slučajevi “živi” i na njima se radi. Jamčim, nisu spremljeni u ladicu i svakodnevno sam informiran o aktivnostima koje se poduzimaju u vezi tih slučajeva. U sklopu Krim policije imamo nositelje određenih “predmeta”, pa tako i u ovim slučajevima.
Razmišljam o ostanku, a ne odlasku
PU zadarska još ima “na duši” i niz neriješenih paljevina automobila poznatih Zadrana od 90-ih godina pa do danas?
– Od 1992. godine do danas paljevina automobila je bilo sveukupno 30, a riješeno ih je deset. Stekao se dojam da se o Zadru radi – grad slučaj ili kada je u pitanju paljevina automobila ili kada je u pitanju mafija. Doista mislim da nije tako. Mislim da je Zadar jedan relativno siguran grad. Kažem relativno, jer pritom mislim na statističke podatke vezane uz razne vrste kriminala. U svakom gradu postoje određeni sigurnosni problemi. Policija ih je “snimila”, detektirala, no oni nisu takvi da bi Zadar trebao sloviti kao grad – slučaj. Dapače, ja mislim da mi možemo biti zadovoljni. Sada, ususret turističkoj sezoni mi se nastojimo što bolje pripremiti jer želimo svim turistima koji dođu na ovo područje i naravno svim građanima, jamčiti sigurnost. Nastojimo stalno jačati određene mjere sigurnosti. Prilagođavamo se vremenu i prostoru. Želimo promijeniti ako treba i sami sebe i zastarjele metode rada. Intencija nam je stvoriti modernu i učinkovitu policiju prilagođenu vremenu i prostoru u kojem živimo. Policija je zanat. Taj zanat trebamo prilagoditi vremenu.
Kada jednog dana budete odlazili s mjesta načelnika PU zadarske, pa se osvrnete i pogledate iza sebe na svoj rad u kojem ćete slučaju moći reći sami sebi – zadovoljan sam, napravio sam dobar posao?
– Ja ovdje radim i ne razmišljam o tome kada ću otići. A, jako bih želio ostati. Svakako nitko nije vječan, ali jednog dana kada budem odlazio želio bih da se o meni priča kao o dobrom, stručnom i profesionalnom načelniku. Volio bih da se tada može reći – modernizirao je policiju, uspješno je vodio borbu protiv droge i organiziranog kriminaliteta i teških kaznenih djela. Ukratko, volio bih da se može reći – taj načelnik je bio dobar.