Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Podvučeno plavim” – najbolji Zeleni kadar

03.05.2011. 22:00
“Podvučeno plavim” – najbolji Zeleni kadar


Najbolji rad “Podvučeno plavim” imala je Sara Bačić, drugo mjesto je osvojila Kristina Zurak, a treće Anđela Horvat, sve tri iz OŠ Smiljevac. Karla Pavlović iz Srednje škole kneza Branimira u Benkovcu osvojila je prvo mjesto za fotografiju “Bez naslova”. Druga je bila Ivana Orović iz Ekonomsko-birotehničke škole, a treća Josipa Belecan iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn


Otvorenjem izložbe učeničkih radova osnovnih i srednjih škola Zadarske županije “Zeleni kadar” jučer u Prirodoslovno-grafičkoj školi otvoreni su i ovogodišnji deseti po redu Eko dani.
Stotinjak pristiglih radova na zadanu temu “Tragovi na putu” ocijenili su fotoreporteri Zadarskog lista, na čelu sa Zvonkom Kucelinom. S obzirom na jako dobre radove učenika, imali su težak posao, no izabrali su najbolje. Među osnovnim školama najbolji rad pod nazivom “Podvučeno plavim” imala je Sara Bačić, učenica 8. razreda u OŠ Smiljevac.
– Šetala sam i imala aparat, kao što to obično radim, i slučajno uočila zanimljivi kadar. Tada nam je nastavnica rekla za natječaj i poslala sam fotografiju, ali nisam očekivala da ću pobijediti, rekla je Sara.
Drugo mjesto je osvojila Kristina Zurak za fotografiju “Toma Bebić”, a treće Anđela Horvat za “Vrtlog života”, obje osmašice OŠ Smiljevac. Anđelu je pohvalio žiri i za njenu drugu fotografiju, zajedno s Ivanom Krnčević iz OŠ Šimuna Kožičića Benje koja je fotografirala “Moj trag”.
U konkurenciji srednjih škola, Karla Pavlović iz Srednje škole kneza Branimira u Benkovcu osvojila je prvo mjesto za fotografiju “Bez naslova”. Drugo mjesto je odnijela Ivana Orović iz Ekonomsko-birotehničke škole za fotografiju “Friž”, a treće mjesto Josipa Belecan iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn za fotografiju “Tragovi u pijesku”. Pohvalu žirija za fotografiju “Lišće” dobila je Božica Babić iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.
Na otvorenju izložbe je knjižničar Prirodoslovno-grafičke škole Ivica Antić istaknuo da je ova fotomanifestacija najslikovitiji i najuvjerljiviji početak Eko dana i svega što nas u njima čeka.
– Shvatili smo da je fotografija popularan medij i zanimljiv mladima i oni su to ozbiljno shvatili, posvetili se temi i činom njihova suptilnog oka nastale su zanimljive sugestivne kreacije, kazao je Antić koji je za ovu prigodu napisao i pjesmu.
Osim Antića, umjetnički doprinos otvorenju izložbe su dali i učenici Duje Miliša na gitari i Ivana Blažević koji su otpjevali par pjesama.
Uime ravnatelja škole prisutne je pozdravila profesorica Nadica Dabo Peranić.
– Ovom izložbom želimo skrenuti pozornost, ne samo na umjetničku stranu i stvaralački zanos, već na doprinos koji učenici daju ekološkoj stvarnosti. Želja nam je razvijati njihovu ljubav prema prirodi i umjetnosti, rekla je Dabo Peranić.
U hodniku škole mogu se vidjeti i drugi radovi, a organizatori su istaknuli da se nadaju da će sljedeće godine svoj zeleni kadar na izložbu poslati još više učenika.