Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prošlo je 20 godišna od osnivanja Samostalne satnije

03.05.2011. 22:00
Prošlo je 20 godišna od osnivanja Samostalne satnije


Pripreme za osnivanje prve ratne postrojbe nazvane Samostalna satnija za antiterorističko djelovanje započele su u travnju 1991. na inicijativu bivšeg štaba TO Zadar – Marka Čuline, Dušana Nikitovića i Mladena Kolanovića


U povodu 20. godišnjice osnivanja Samostalne satnije za antiterorističko djelovanje, prve ratne postrojbe na zadarskom području osnovane 3. svibnja 1991., jučer je Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade u Izložbenoj dvorani zadarske Znanstvene knjižnice održala konferenciju za novinare kako bi putem medija podsjetila na istinu o Domovinskom ratu i obrani Zadra.
– Prošlo je 20 godina od osnivanja Samostalne satnije, istinskog embrija 112. brigade. Putem ove Udruge želimo se prisjetiti i ne zaboraviti 112. brigadu, 74 poginula branitelja, dvojicu nestalih te stotinjak teških i lakših ranjenika, kako se nikada ne bi zaboravile njihove žrtve. Od dijelova 112. brigade nastaju još tri brigade: 134. biogradska, 159. zadarska i 164. starigradska, a kasnije i 7. domobranska pukovnija, podsjetio je predsjednik Udruge, pukovnik Marko Čulina.
Priprema započele u travnju 1991.
Prije 20 godina, točnije 28. lipnja 1991., osnovana je 112. brigada ZNG Zadar, tada jedna od brojčano najvećih postrojbi Hrvatske vojske i jedna od prvih postrojbi HV-a ustrojenih u Republici Hrvatskoj, sastavljena doslovce od žitelja zadarskog kraja. Brigada je pokrivala jednu od najvećih zona odgovornosti, od Karlobaga do Stankovaca.
Pripreme za osnivanje prve ratne postrojbe nazvane Samostalna satnija za antiterorističko djelovanje započinju u travnju 1991. na inicijativu bivšeg štaba TO Zadar – Marka Čuline, Dušana Nikitovića i Mladena Kolanovića.
– Dana 2. svibnja 1991. godine srpski teroristi iz zasjede mučki ubijaju pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Franka Lisicu, što u cijelom pučanstvu izaziva golem gnjev i revolt, a istodobno i zebnju za osobnu sigurnost i za nadolazeće događaje. U takvoj situaciji Zapovjedništvo Zbora narodne garde u suradnji s Policijskom upravom zadarskom već 3. svibnja aktivira i naoružava pripremljenu Samostalne satnije za antiterorističko djelovanje sastavljenu od pomno odabranih i dokazanih domoljuba, dragovoljca i prijatelja. Satniju naoružavamo tajno noću, istovremeno na tri izdvojene lokacije i to u Klubu podvodnih aktivnosti u Zadru, Debeljaku i Ninu, navodi Čulina.
Pristupanje satniji je dragovoljno, a uz navedene u popunjavanju i uvježbavanju postrojbe sudjeluju Neven Ljubičić, Đenko Peroš, Branko Smolić, pok. Ivan Krešan, Mile Marić, Svetko Gulan i drugi te Zdravko Lipotica kao pisar-ekonom.
– Tijekom svibnja koristimo prostorije “Predvojničke”, odnosno Teritorijalne obrane na Bokanjcu zajedno sa članovima Specijalne policije. Članovi postrojbe izvršavaju zadatke osiguranja vozila, objekta i ustanova na području Zadra i okolice. Jedan dio postrojbe odlazi na osiguranje Polače. Potom selimo u hostel na Puntamici. Osobnim vozilom, kamionom Zagrebačkih transporta i kombijem Milana Gašparovića iz Zagreba, u Zadar dovozimo 200 komada protutenkovskih mina i 60 pušaka, naveo je Neven Ljubičić, prvi zapovjednik Samostalne satnije, dodajući kako do kraja rujna zbrinjavaju i zaštićuju čak 763 prebjega iz JNA.
Najjače oružje – optimizam
Satnija broji 108 bojovnika čije je jedino oružje bio optimizam i želja da se obrani domovina. Formiranjem Zbora narodne garde ulaze u sastav 112. brigade 15. srpnja 1991. Tu je poslužila kao izvrstan izvor borbenog i zapovjedničkog kadra – Danijel Telesmanić Did, Davor i Ivica Vicković, Davor Smolić-Ročak, Vinko Šimunić Bubanj, Božo Belić, Vitomir Burčul, Goran Bencun, Jadranko Kaleb, Lecio Matešić, pok. Gorki Kurtin, Miroslav Bučić i mnogi drugi.
– U srpnju 1991. satnija osigurava Maslenički most te s 34 bojovnika-dragovoljca, lakim naoružanjem i 96 komada streljiva odlaze na prvi ratni zadatak u Kruševo. Borbenim postrojbama zapovijedaju Ivan Krešan, Stjepan Radas i Darko Smolić-Ročak, ističe Ljubičić, dodajući kako dan kasnije u Kruševo dolazi 1. bojna 4. gardijske brigade.
Postrojba tijekom srpnja u TN Crvena luka osniva svoj kamp. Tu se vrše obuke i zaštita vojnih prebjega iz bivše JNA. Po povratku iz Kruševa ova satnija prestaje sa svojim radom, a članovi postrojbe odlazi na druga mjesta, sela Zadarske županije unutar 112. brigade.
– Stalno nam pristupaju novi članovi, pa Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade zasad broji 158 članova. Do dobivanja vlastitih prostorija trenutačno smo triput tjedno u prostorijama MO Jazine 1, nasuprot Zavoda za zapošljavanje. Pozivaju se svi zainteresirani članovi 112. brigade da se pridruže Udruzi, rekao je Marko Čulina.