Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mira Džanija: Morali smo otići da nas ne bi pobili!

03.05.2012. 22:00
Mira Džanija: Morali smo otići da nas ne bi pobili!


Kakvi su to katolici koji su bili spremni noćas ubijati našu djecu – govori Mira Džanija kroz plač naglašavajući još jednom da je u Škabrnju došla otvorena srca i s dobrim namjerama


– Evo vozim, a da ni sama ne znam gdje. Sa mnom je troje djece… Plačemo od jada, tuge i straha. Pokupili smo samo najnužnije stvari, ono što smo stigli prije mraka – ispričala je jecajući Mira Džanija, Romkinja koja je sa svojom mnogobrojnom obitelji prije deset dana doselila u Škabrnju. Tamo su, barem prema dokumentaciji koju posjeduju, od mještanina Tomislava Škare kupili zemljišnu parcelu veličine 4400 metara četvornih za iznos od pet tisuća eura. No, lokalno stanovništvo dočekalo ih je u neprijateljskom raspoloženju koje je kulminiralo 1. svibnja kada je njih stotinjak prosvjedovalo tražeći od romske obitelji da napuste njihovo mjesto. Palo je nebrojeno mnogo ružnih riječi, uvreda, omalovažavanja pa čak i prijetnji pod kojima su Romi sinoć u 19 sati pokleknuli.
– Mi smo Hrvati i katolici. To su bili i naši djedovi i pradjedovi. Tu u Škabrnji vrijeđali su nas i govorili nam da smo četnici. Ne znam otkud njima pravo da budu veći Hrvati i katolici od nas. A drugo, kakvi su to katolici koji su bili spremni noćas ubijati našu djecu – priča Mira Džanija kroz plač naglašavajući još jednom da je u Škabrnju došla otvorena srca i s dobrim namjerama. Ona i njezina obitelj, kaže Mira Džanija, prošli su cijelu Hrvatsku, živjeli na više lokacija, no nigdje nije ništa slično doživjela.
– Mi nismo niti vode od njih zatražili, a kamoli što drugo. Ne znam što bih rekla. Još ne mogu vjerovati da nam se ovo dogodilo i još se tresemo svi od straha. Ali barem smo živi. Da smo noćas ostali, ja sam uvjerena da bi nas pobili kako su nam u više navrata i usmeno i telefonom zaprijetili – rekla je uplakana i prestrašena Romkinja, majka sedmero djece i trostruka baka ne željevši otkriti niti smjer u kojem su se iz Škabrnje sinoć ona i njezina obitelj uputili.
Tvrdnju škabrnjskog načelnika Luke Škare kako je prije dva dana postignut dogovor između njih i vlasnika okolnih parcela, demantira obitelj Džanija. Kažu kako su sa zemljišta koje su pošteno platili otišli u strahu za svoje živote.
– To nije bio dogovor. To je bio ultimatum koji je glasio “imate 48 sati da odselite odavde”. Prijetili su nam, a jedan je mještanin čak rekao kako je očistio pušku za nas. Rekao nam je da ako dočekamo noć večeras tamo, da jutro sigurno nećemo. Prijetili su nam i da će nas zapaliti, a načelnik Luka Škara podržao ih je u našem progonu… Srećom je policija bila tamo dok smo se pakirali. Da nije, sigurno bi netko od nas nastradao – plačući nabraja Mira Džanija kojoj gorak okus u ustima ostavlja i činjenica da im ni policija, osim zaštite posljednja dva dana, u drugim stvarima nije bila od velike pomoći. U srijedu su prijavili prijetnje likvidacijom vatrenim oružjem, ali nitko nije ništa poduzeo pa im je, kaže, preostalo jedino spašavati život i odseliti sa zemlje koju su kupili. No, za ovaj događaj će, dodaje ogorčena žena, čuti svi ne samo u Hrvatskoj, već i izvan granica.


Luka Škara: Sve je prošlo mirno!




Oni su ispoštovali dogovor postignut prije dva dana između njih i vlasnika okolnih parcela te suvlasnika koji imaju udio u zemljištu koje su oni kupili. Taj naš mještanin je njih prevario. Oni su zapravo od njega kupili 2200 metara četvornih, a u tome još njih 78 ima udio. Sve je prošlo bez incidenata i mirno – rekao je načelnik Škabrnje Luka Škara.