Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vir u radovima

03.05.2012. 22:00
Vir u radovima


Onima koji bi željeli da se na otoku Viru ne radi ništa i da je ‘što gore to bolje’ moram reći da smo za radove na plaži Jadro utrošili minimalna sredstva na ono što smo dobili. Posao je obavilo poduzeće Vir održavanje te Vodoinstalacija, koja upravo izvodi milijunske radove na vodovodu i kanalizaciji, ističe Kapović


Ovih dana dodatno su se intenzivirali poslovi izgradnje sustava otočnog vodovoda te kanalizacije i odvodnje, za što je do sada Vlada Republike Hrvatske izdvojila 30 milijuna kuna, a Općina Vir još dodatnih 20 milijuna kuna.
Pitka voda do kraja godine
Po prvotnim predviđanjima pitka voda preko tzv. zapadnog vodoopskrbnog pravca Petrčane – Nin – Privlaka – Vir trebala je na otok stići najkasnije do prvog lipnja ove godine. No, to se ipak neće dogoditi jer je na spomenutoj trasi na predjelu Privlake ostalo još nepoloženih 50 metara cijevi zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa investitora s vlasnikom zemljišta, te se još nije premostio morski prolaz ispod Virskog mosta, to jest kopno – otok Vir u dužini 500-tinjak metara.
Kako nam je pojasnio općinski načelnik Kristijan Kapović, svi objekti počevši od glavne vodospreme pa do prepumpnih stanica na samom otoku već su izgrađeni i bez poteškoća će se staviti u funkciju kad za to dođe vrijeme.
– Za nedavnog boravka generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića dobili smo garancije da će sve biti gotovo do kraja ove godine te će pitka voda stići do kraja godine. Mi se nadamo da će tako i biti, kaže načelnik Kapović.
Kad je u pitanju kanalizacija i odvodnja, načelnik Kapović nam pojašnjava da se u tom pogledu također dosta napravilo.
– Sustav se sastoji od tri sliva i to južni, koji se odnosi na centar Vira i za koji se sada na zapadnom dijelu plaže Jadro gradi crpna stanica. Sjeverni sliv se proteže od naselja Žitne do naselja Lozice, a treći zapadni sliv će na sebe preuzeti naselja Kozjak, Pedinku i Šepunatku. Svi oni će imati u prepumpnim stanicama separatore i pročišćivače. Na južni sliv bit će priključeno oko 15.000 korisnika, a na njih sva tri oko 63.000 korisnika. Vjerujem da je projekt dobro zamišljen i da je na zdravim temeljima te da će raditi najmanje idućih 25 do 30 godina, tvrdi načelnik Kristijan Kapović.
Valovi pojeli plažu
Inače, pored navedenih poslova ovih se dana u sklopu priprema za nadolazeću turističku sezonu radi na uređenju plaža i kupališta. Najviše se radi na plaži Jadro, koja je “oplemenjena” kamenom i odgovarajućim šljunkom.
– Za svaku intervenciju u moru dužni smo ishodovati suglasnost Lučke kapetanije u Zadru i to smo učinili. Ono što ljudima nije poznato, a pogotovo u ovom slučaju zločestim i nedobronamjernim pojedincima, jest da je upravljanje pomorskim dobrom dano državi i Županiji, ali i jedinicama lokalne samouprave, u ovom slučaju našoj Općini. Ovdje se ne radi o poslovima za koje je potrebna građevinska dozvola. Svake godine radimo istu stvar ‘dohranjivanja’ pogotovo plaže Jadro, koju morski valovi tijekom zime jednostavno ‘pojedu’. Zločestim pojedincima koji bi željeli da se na otoku Viru ne radi ništa i da je po onoj narodnoj ‘što gore to bolje’ moram također reći da smo za radove na plaži Jadro utrošili minimalna sredstva na ono što smo dobili. A dobili smo kudikamo više mjesta za kupanje i sunčanje u odnosu na ranije. Posao na spomenutoj plaži kvalitetno i brzo obavili su djelatnici Općinskog poduzeća Vir održavanje d.o.o. te djelatnici zadarske građevinske tvrtke Vodoinstalacija d.o.o., koja upravo izvodi milijunske radove na izgradnji vodovoda i kanalizacije na našem otoku, ističe Kapović.