Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadrani – najveći vukovarski donatori

03.05.2012. 22:00
Zadrani – najveći vukovarski donatori


Oko Božića se još netko i sjeti donirati nešto Vukovarcima, ali sad već dugo nitko nije dao ništa, u što smo se uvjerili i sami kad smo bili tamo i vidjeli prazne police. Tako da su nam u vukovarskom Caritasu jako zahvalni, rekla je s. Melhiora


Organizatori i sudionici proljetne humanitarne akcije “Vukovaru za dar” vratili su se s izleta u Vukovar puni dojmova. Pun autobus Zadrana bio je pratnja šleperu koji je u Caritas vukovarskog dekanata dostavio čak tonu hrane. Najosnovnije prehrambene i higijenske potrepštine skupljali su učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Zadarske županije i brojni velikodušni ljudi, a prazne police vukovarskog Caritasa, kao i njegovi djelatnici i korisnici jedva su dočekali darove Zadrana.
Ima puno gladnih
Kako je rekla časna sestra Melhiora Biošić, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara, koja je već 12. put organizirala akciju, fra Vjenceslav Janjić, ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata, i na Katoličkom radiju prozvao je Zadrane najvećim donatorima Vukovaru.
– Jako smo zadovoljni ovogodišnjom organizacijom i vjerujem da ćemo tako i ubuduće. U školama smo prikupljali unaprijed određene proizvode, one najpotrebnije, a nismo ‘zatrpali’ Caritas igračkama i slatkišima. Koliko god to djecu veseli, ipak je ovo potrebnije jer ima puno gladnih. A i lakše je sudjelovati učenicima u donaciji, na primjer, s jednim kilogramom brašna nego s cijelim paketom potrepština. A u Vukovaru su potrebe sve veće i, kad u Caritasu ima hrane, mogu je dobiti svi bez obzira na nacionalnost. Oko Božića se još netko i sjeti donirati nešto Vukovarcima, ali sad već dugo nitko nije dao ništa, u što smo se uvjerili i sami kad smo bili tamo i vidjeli prazne police. Tako da su nam u vukovarskom Caritasu jako zahvalni, rekla je s. Melhiora.
Ovo je akcija u kojoj Zadar daruje Vukovar, ali radost koju u tome dožive i sami Zadrani koji sudjeluju u akciji također je dar.
Partneri u organizaciji akcije Hrvatskoj katoličkoj udruzi medicinskih sestara i tehničara su agencija Ross Media Consulting i OŠ Šimuna Kožičića Benje, a pokrovitelji Grad Zadar, Zadarska županija i Odlagalište sirovina d.o.o..
Vukovarac Zoran
Predstavnici organizatora i pokrovitelja, sudionici, a i brojni prijatelji akcije koji su prošli vikend putovali u Vukovar bili su oduševljeni izletom.
Kako priča s. Melhiora, prvo su posjetili Vrpolje, rodno mjesto velikog hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića, njegovu Spomen-galeriju te župnu crkvu koja također čuva njegova velika djela.
– Nakon toga smo stali u Đakovo, razgledali poznatu katedralu svetog Petra. Bilo je krasno vrijeme pa smo obišli Đakovo i poslije toga Vinkovce u kojima smo noćili. Rano ujutro krenuli smo u Vukovar. Prvo smo posjetili Mjesto sjećanja u vukovarskoj bolnici pa Franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova, zatim Spomen-dom Ovčaru, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, kameni križ na Dunavu, Spomen-dom hrvatskih branitelja… Putem nas je pratio Vukovarac Zoran i pričao svoju potresnu priču iz rata te kako ga je vjera ozdravila. Naglasio je da, iako žive zajedno sa svojim agresorima, u Vukovaru nije bilo niti jedne osvete. Na svakom mjestu koje smo posjetili domaćini su nas dočekali s radošću i svaki susret i prisjećanja ratnih događaja bili su vrlo emotivni. Na kraju smo razgledali centar Vukovara i malo se rastužili. U tom gradu nedostaje života, radosti, zajedništva, osjeća se neko mrtvilo…, priča s. Melhiora.
Na kraju su se Zadrani još zaustavili u Caritasu Vukovarskog dekanata gdje su najradije viđeni gosti.
Tako ispunjeni dojmovima i radošću darivanja Zadrani su se vratili već planirajući sljedeću akciju “Vukovaru za dar”.