Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Preobuka helikopterskih letača

Autor: Siniša Klarica

03.05.2013. 22:00
Preobuka helikopterskih letača


Mladi učenici-letači ovih dana u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a izvode preobuku na helikopteru Mi-8 T. Preobuka se provodi, pod budnim okom voditelja obuke i nastavnika letenja, bojnika Borisa Rebića. Obuhvaća temeljno, instrumentalno i noćno letenje nakon čega polaznici odlaze u Eskadrilu transportnih helikoptera (ETH) u vojarni »Knez Trpimir« u Divuljama, gdje na helikopterima Mi-8 MTV nastavljaju naprednu i namjensku obuku. Po završetku preobuke piloti bivaju osposobljeni za kopilote na helikopterima Mi-8 MTV te kroz letačke aktivnosti sudjeluju u provedbi taktičkih i operativnih zadaća eskadrile.
Prije preobuke budući vojni piloti transportnih helikoptera su završili tehničku učionicu. Uz učenike-letače koji su uspješno završili obuku na helikopteru BELL 206-B s preobukom je počeo i dio pilota nastavnika letenja koji se osposobljavaju za letenje na ovom tipu helikoptera. U preobuku je uključen i pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Dražen Matijević, koji će time zaokružiti kompletan ciklus školovanja u bazi u Zemuniku.
Zadnjih godina 93. ZB Zemunik pojačano provodi niz obučnih aktivnosti u kojima sudjeluju helikopterske posade, od kojih je najznačajnija zajednička multinacionalna obuka helikopterskih posada koje se upućuju u mirovnu misiju ISAF kao i obuka u planinskim područjima za pripadnike litavskog zrakoplovstva.
Posade helikoptera, između ostalog, sudjeluju i u misijama potpore lokalnoj zajednici kroz hitne medicinske letove, traganja i spašavanja, gašenje požara iz zraka kao i potporu ostalim postrojbama OS RH. Posade su, također zastupljene i u mirovnim operacijama na Kosovu i Afganistanu, te se i ovim obukama osigurava potreban kadar za provedbu navedenih zadaća.