Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Balašević pisao Borisu Marinu s jednom posebnom ponudom

03.05.2017. 22:00
Balašević pisao Borisu Marinu s jednom posebnom ponudom


“Informacija da će Đorđe Balašević nastupiti u Zadru 13. maja izazvala je, blago rečeno, potres u Hrvatskoj. Veliki broj ljudi digao je glas protiv ovog koncerta, iako je to prvi Balaševićev nastup u Zadru posle trideset godina. Međutim, jedan čovek je javno istupio i izneo svoje stavove” – prenijeli su jučer srpski mediji referirajući se na jednu stariju objavu Borisa Marina, osnivača Udruge navijača Tornado iz Zadra na svojem facebook profilu.
“Eto, ovih dana najavljen je koncert u Zadru poznatog vojvođanskog kantautora Đorđa Balaševića. Oko toga se počela već dizati kuka i motika kod pojedinih naših sugrađana. Onih ‘običnih’, ali i njegovih kolega po struci. Pišu se po fejsu laži i izmišljotine. Čovjeku se spočitava, namjerno i lažno, da je velikosrbin, četnik i pitaj Boga što sve ne. A istina je sasvim drukčija od tih zlih jezika. Mi Hrvati imamo toliko dobrih pjevača i pjevačica… Imamo klape… Od davnina smo muzikalan narod, to je istina, ali nitko, baš nitko ljepšu pjesmu o Vukovaru nije napisao i ispjevao od tog prozvanog Balaševića. Čovjeka koji je i kroz pjesmu osudio četničku i JNA agresiju na Hrvatsku. Čovjeka koji je za sve Srbe u Srbiji koji gledaju na stvari ovako kao i ovi naši zbog kojih ovo i pišem ‘ustaša i neprijatelj Srbije’ a ovdje kod nas je četnik… ili što sve već ne. E, pa, gospodo, sramite se,” napisao je Marin.
Balaševićevo pismo
Marinu je odgovorio sam Balašević, a njegovo otvoreno pismo na svom je profilu podijelila Balaševićeva kćer Jelena Beba Balašević.
“Bensone, znaš da se ovako matori šarani obično ne love društvenim mrežama, ali izjava Borisa Marina koju si mi juče prosledila me je baš dobila. Vidim da datira još iz prošlog meseca, i kapiram da si želela da me poštediš posrednog zaključka kako za neke u Zadru i nisam izrazito dobrodošao, ali odavno sam raščistio sa tim da to nije ni do Zadra ni do mene. Zloba naprosto ima svoje zastupnike u svakom gradu. (…) Treba se okrenuti lepšim stvarima, a Borisov gest spada u takve, čini mi se? I uveren sam da nije kasno da na njega reagujem.
Borise, dakle…
Mislim da je ovo najlogičniji početak obraćanja? Ono »poštovani« mi se čini suviše zvaničnim, »dragi« bi, opet, bilo odveć euforično i usiljeno, i pošto pretpostavljam da si uveliko mlađi od mene (što definitivno već dugo i nije neki podvig?), dopustiću sebi da odmah pređemo »na ti«, jer ovo »Borise« mi zvuči nekako najdrugarskije i najpoštenije?
“Nadam se da se vidimo”
(…) Na Tvoju poruku, znači, mada mi i nije lično upućena, odgovaram upravo zato što nosi ključnu poentu. Doduše, i već to da me neko tako javno i žestoko brani, ne dešava mi se baš često. (…) Rekao si, otprilike, da umem napisati pesmu bolje od drugih, i hvala Ti na tome. To je ono. U tome je stvar. I pretežno sam samo zato Ustaša ili Četnik, od prilike do prilike. Vidiš, Borise… Voleo bih da budeš naš gost na koncertu, 13-og, ovog meseca. Maja, alijas svibnja. Na mojim koncertima, doduše, ne postoji VIP, pošto je čitava dvorana VIP, ali negde bi Te smestili. Puno je pesama koje moramo izvesti te večeri, ali imam jaku vezu, i mislim da mogu izdejstvovati makar strofu iz »Čoveka Sa Mesecom U Očima«. Barem uz gitaru, što bi i bilo u skladu sa svom ovom pričom… Nadam se da se vidimo… Pozdrav, Tebi i Tvojima… Takoreći Mojima… Đ”, odgovorio je Đole.