Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Iz starih arhiva i mapa izvukli povijest arbanaške crkve

03.05.2017. 22:00
Iz starih arhiva i mapa izvukli povijest arbanaške crkve


“Arbanaška povijest i tradicija poznate su na širem zadarskom području i relativno su dobro zabilježene u Državnom arhivu i publikacijama. To, nažalost, nije slučaj kada je riječ o crkvi Gospe Loretske”, uvodne su riječi tek izdane knjige “Župna crkva Gospe Loretske u zadarskim Arbanasima” autorice Lucije Perović.
Ona je u suradnji s Bernardom Kotlarom nedavno izdala ovu knjigu, a povod je i obilježavanja blagdana Gospe Loretske u Arbanasima, njihove zaštitnice za koju će svaki Arbanas reći kako im predstavlja – sve!
Kotlar je inače već ranije radio na izdavanju multimedijskih CD-ova, DVD-ova i knjiga o povijesti zadarskih Arbanasa, a ova knjiga je treća izdana u posljednje tri godine.
Sve od gradnje do danas
– Svake godine objavljujemo neke uratke, pa tako i knjige o Arbanasima, njihovoj povijesti, običajima. Lucija je 2007. godine kao studentica povijesti umjetnosti pisala diplomski rad na temu crkve Gospe Loretske i prošle godine odlučili smo se izdati knjigu na temu njezina rada. Suradnja je počela prošle godine. Nakon što sam pročitao njezin diplomski rad, izmijenili smo podatke i dodali nove koji su u međuvremenu došli, otvorili stare arhive i isponova listali nacrte, mape, stare fotografije kako bi se tekst oživjelo, prisjetio se Kotlar, istaknuvši kako od realizacije knjige ne bi bilo ništa da nije bilo sponzora, braće Krste i Tomislava Perovića, zahvaljujući kojima je knjiga ugledala svjetlo dana.
Kotlar je tijekom svog dugogodišnjeg rada na očuvanju tradicije i baštine Arbanasa uvelike pripomogao očuvati arbanašku baštinu, u obliku pisane riječi, audio i video zapisa i fotografijama.
A kako se Lucija odlučila diplomski rad pisati baš na temu arbanaške crkve?
– Kako sam rođena u Arbanasima, tijekom studija sam razmišljala o čemu bih mogla pisati diplomski rad. Ideja je pala na arbanašku crkvu jer sam uvidjela kako si određeni spomenici obrađeni više puta, dok ostale nitko detaljnije nije obradio. Knjiga je popularno-znanstveno djelo jer nitko do sada o crkvi Gospe Loretske nije ovako detaljno pisao i napisao. U knjizi je obrađeno sve, od samog početka njezine gradnje, do najistinijih detalja, čak i pučkih priča, kaže Perović.
U subotu predstavljanje
U svojoj knjizi piše o umjetninama, opremi crkve u cjelini, liturgijskoj namijeni, izmjenama nakon Drugog svjetskog rata, spomenicima u neposrednoj blizini crkve.
Recenzist Pavuša Vežić u svom komentaru o knjizi je napisao:
“Nisu mi poznate publikacije koje ovoliko opsežno i kvalitetno obrađuju župne crkve na području Zadarske nadbiskupije. Riječ je o djelu koje ima vrijednost za širu čitalačku publiku negoli je neposredna arbanaška ili zadarska”.
Knjiga će službeno biti predstavljena u subotu 6. svibnja u 19 sati u multimedijskoj dvorani samostana Školskih sestara Franjevki u Arbanasima.