Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Počela gradnja spomenika poginulim braniteljima

03.05.2017. 22:00
Počela gradnja spomenika poginulim braniteljima


Svi koji su ovih dana prošli uvalom Jazine ilo parkom preko puta mogli su uočiti radove na mjestu koje je odabrano za podizanje spomenika poginulim braniteljima. U Gradu smo provjerili o čemu je riječ budući da braniteljske udruge, osobito Udruga roditelja poginulih branitelja, već dugo čeka na podizanje ovog spomenika.
U Gradskoj upravi jučer su nam potvrdili kako je doista riječ o uređenju postolja za spomenik braniteljima, što znači da će uskoro biti realiziran već dugo najavljivan projekt kojim je Grad htio odati počast svim poginulima u Domovinskom ratu.
Njegova se gradnja pomalo oduljila zbog primjedbi braniteljskih udruga koje nisu bile zadovoljne rješenjem akademskog kipara Tomislava Ostoje koji je prijedlog spomenika izradio u obliku kocke. Nakon što je ovo rješenje izabrano među više natječajnih radova pobunile su se braniteljske udruge, osobito Udruga poginulih branitelja Domovinskog rata koja je Grad zamolila za drugačije rješenje s obzirom da im kocka “ne predstavlja ništa”. Nije pomoglo ni objašnjenje povjesničara umjetnosti, Ivice Župana, koji je na predstavljanju Ostojinog rada rekao kako je na spomeniku “simbolika vezana za Domovinski rat dana vrlo suptilno i diskretno, pomalo šifrirano”.
No upravo to “šifrirano” udrugama nije bilo po volji jer iz kocke nisu mogli iščitati baš nikakvu simboliku Domovinskog rata, a niti su majke poginulih, kako su nam tada kazale, mogle zastati kraj ovakvog spomenika i pomoliti se za svoje sinove.
Uslijedio je sastanak s dogradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem, održan prije godinu dana, na kojemu je konačno postignut kompromis i dogovorena gradnja spomenika.