Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U boj, u boj, za Zadar svoj!!!

03.05.2017. 22:00
U boj, u boj, za Zadar svoj!!!


Danas će ili Cibona ili Zadar odigrati posljednju utakmicu sezone. Dobrano prerano. No, burna sezona u kojoj su obje momčadi imale i uspone, ali i poštene padove, je stigla na naplatu i ova dva sastava susrela su se već u četvrtfinalu doigravanja za prvaka Hrvatske. Prerano, jer realno radi se o momčadima koje su, uz Cedevitu, miljama daleko od ostatka konkurencije. Ipak, za jednoga od ova dva protivnika će sezona danas biti gotova.
– Vjerujem da mi nećemo biti ti koji će danas završiti sezonu – odlučan je trener Zadra Aramis Naglić.
Cibona je relativno lagano slavila u prvoj utakmici, usput dajući lagani tečaj Zadranima kako se igra “play off”. Školovanje je bilo uspješno, jer je Zadar u drugoj utakmici bio odličan i vratio Zagrepčanima “milo za drago”. Treća? Uvijek lutrija…
– Neće biti lako, to je sigurno – jednostavno je objasnio šuter Zadra Maj Kovačević, kojeg momčad trenera Damira Mulaomerovića jako dobro pazi i Slovenac u redovima Zadra u ovoj seriji još nije pokazao ono što zna. Ipak, i on i njegovi suigrači vjeruju da će baš danas pokazati što znaju i izboriti plasman u polufinale.
Vjera u pobjedu
– Spremni smo i vjerujemo u pobjedu. Znamo što moramo napraviti u Zagrebu. Prije svega ući u utakmicu s mnogo više energije nego što je to bio slučaj u prvoj utakmici. Svi mi imamo ogroman motiv. Želimo dobiti ovu utakmicu, a onda i igrati finale.
Nepoznanica između ove dvije momčadi nema. Cibona je svu svoju kvalitetu pokazala u prvoj, a Zadar u drugoj utakmici. Sigurno je da će Zagrepčani svim silama pokušati u ovom dvoboju napasti Vladovića. I kroz obranu i kroz napad, znajući da Zadar u ovom trenutku nema alternative na mjestu organizatora igre i da je itekako moguće da će Vladović na terenu biti ili svih 40, ili samo nešto manje minuta. Sigurno je i da će Joksimović od početka disati za Vratom Kovačeviću. Vjerojatno je da Cibona neće “post” igru braniti udvajanjem, ali da će agresivno iskakati na pick&roll igru Vladovića, barem u večini slučajeva i vjerojatno na središnjem “picku”. I naravno, teško je vjerovati da Mulaomerović neće pokušati “skinuti” s Reynoldsa pritisak Ivana Ramljaka, koji ga je potpuno “ubio” u drugoj utakmici. Hoće li koristiti trener Zagrepčana taktiku “pick&rolla” s “dvicom” ili “tricom”, da recimo Reynoldsa preuzme Vladović ili nešto drugo, tek će se danas vidjeti. Ovakav način “zamjene” čuvara često se koristi u NBA ligi, pogotovo u momčadima gdje igra LeBron James, dok u Europi treneri i nemaju baš želju ovako eksperimentirati, pogotovo ne u odlučujućim utakmicama.
Zadar ima dva primarna zadatka. Prvi je, kao i u drugoj utakmici, zaustaviti Reynoldsa, a nema razloga misliti da Aramis Naglić ponovno taj zadatak neće dati Ramljaku. Ipak, treba vidjeti i kako će Ramljak napadački reagirati. Ukoliko bude loš kao u prvoj utakmici, Zadar na taj način ima igrača manje u napadu, a ukoliko bude kao u Zadru u nedjelju, Ciboni se loše piše. Drugi problem je Luka Žorić, koji i svojom kvalitetom, ali i svojim karakterom donosi Ciboni kvalitetu više. Žorića se teško može zaustaviti na malo koševa, jer radi sve, od odlične post igre, preko odličnog rolanje kod “pick&rolla” pa i do solidnog šuta s poludistance. Ali Zadranina u redovima Cibone mora se, kao i u Zadru, pokušati umoriti, da kraj utakmica dočeka što manje svjež. A hoće li Mulaomerović više ili manje kroz utakmicu odmarati Žorića, ovisit će i o kretanju rezultata. Prednost Zadra je i duža klupa, osim na “jedinici”. Brzoja može mijenjati Kovačevića, čak u oba smjera, jer u zadnje vrijeme igra jako dobro, Mazalin ako treba Ramljaka, a Krajina Marinkovića. Georgiev se nije pokazao kao da može biti u ovoj seriji dostojna zamjena Baraću, ali i Ramljak može otići na četvorku. S druge strane, sve zamjene Cibone su znatno slabije, iako Marinelli, Bošnjak i Marić vani mogu biti dobri igrači role. U reketu bez Šakića i Žorića igra Cibone pada.
– Sigurno da su Reynolds i Žorić najopasniji igrači Cibone, ali imaju oni i još nekoliko vrlo dobrih i iskusnih igrača. Sve ih se ne može zaustaviti. Niti ne treba. Treba ih limitirati što se više može i dobiti utakmicu. Košarka je ipak ekipni sport, tako da poeni pojedinaca nisu najvažniji – dodao je Kovačević, čiji će učinak danas u Zagrebu biti itekako potreban, iako i trener Zadra Aramis Naglić tvrdi da njegov igrač, zapravo, i nije izvan ritma.
Obrana
– On je u ritmu, ali ne smijemo zanemariti da je Cibona itekako koncentrirala obranu baš na njemu. Joksimović igra izvanrednu obranu na Kovačeviću, potpuno je zalijepljen za njega. No, bez obzira što Kovačević nema toliku količinu lopti i šuteva, nije niti jednog trenutka ispao iz igre, iz utakmice. Zabio je u drugoj utakmici neke važne koševa, u obrani je pošteno odradio svoj posao i to se od njega očekuje. Njegovi šutevi nam mnogo znače, pogotovo iz kontri i polukontri, ali svjesni smo i da će on u igri pet na pet, teško dolaziti do otvorenih šuteva – objasnio je zadarski strateg. A recept za danas je jednostavan, preslikati nedjeljnu utakmicu.
– Ako ponovimo angažman i energiju koju smo imali u nedjelju, pogotovo u obrani, imamo šanse proći Cibonu. Ali moramo očekivati čvrstog protivnika, koji, znajući da ima veći pritisak od nas, će od početka krenuti agresivno. Upravo taj početak je ključ cijele utakmice. Smatramo da će nam šanse rasti, kako bude se primicao kraj utakmice, ukoliko budemo u egalu.
A i sam trener Zadra priznaje kako nepoznanica između ova dva sastava gotovo da i nema.
– Spremni smo na sve. Pregledali smo i analizirali video s nedjeljne utakmice i vidjeli smo više pozitivnih nego negativnih stvari. Jako se dobro poznajemo s Cibonom, znamo kretnje jednih i drugih već napamet i smatram da je glava ta koja će u ovoj utakmici donijeti prevagu.
U prvoj utakmici Ramljak se nije vidio, u drugoj je bio najbolji igrač Zadra i igrač prevage. U trećoj…
– Vjerujem u Ramljaka. On je igrač za velike utakmice i sigurno je da s njegove strane u ovoj utakmici neće biti uzmaka. Zaista nam daje ogromnu količinu energije, i to se vidjelo u drugoj utakmici. Ali svakako treba istaknuti da je cijela momčad odigrala na visini zadatka, i Barać i Krajina, koji je dobio možda i iznenađujuće veliku minutažu za dio javnosti, ali se radi o dečku koji je zaista veliki borac. Imamo jako dobro raspoloženje u svlačionici i uvjeren sam da će današnja utakmica biti potpuno drukčija nego prva – zaključio je Naglić. Dvoboj Cibona – Zadar je na rasporedu danas u 20 sati.