Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U pošti prigodna omotnica i žig uz Wings For Life

03.05.2017. 22:00
U pošti prigodna omotnica i žig uz Wings For Life


I ove godine 7. svibnja na 35 lokacija diljem svijeta na šest kontinenata tisuće trkača točno u 13 sati po našem vremenu započet će globalnu humanitarnu utrku pod nazivom Wings for Life World Run. Popularizaciji ovog iznimnog humanitarnog događaja u Zadru pridružili su se i zadarski filatelisti, izdavanjem prigodne omotnice i ilustriranoga prigodnoga poštanskog žiga. Hrvatska pošta odobrila je uporabu žiga u subotu 6. svibnja 2017. godine u poštanskom uredu 23103 Zadar na Poluotoku. To je dan ranije, jer u nedjelju, na dan same utrke pošta ne radi.
Zadarski filatelisti očekuju da će u subotu s njihovim poštanskim žigom otisnutim na pismima i razglednicama vijest o ovoj iznimnoj humanitarnoj utrci u Zadru otputovati diljem Hrvatske i svijeta. To je 107. prigodni poštanski žig zadarskih filatelista od osnivanja Društva 1946. godine.
Omotnica je ukrašena prigodnom ilustracijom, tekstom i prigodnom poštanskom markom Morske orgulje serije “Hrvatski turizam”, izdanje 2016., poništenom prigodnim žigom. Uporabu žiga odobrava Hrvatska pošta, a žig nakon uporabe završava u poštanskom muzeju u Zagrebu. Autor idejnog rješenja prigodne omotnice i žiga je Igor Černigoj, predsjednik HFD Zadar.
Izdavanje prigodnog poštanskog žiga povodom nekog događaja ili obljetnice značajnih za Zadar i Hrvatsku, zanimljiv je i osebujan doprinos zadarskih filatelista popularizaciji Zadra i Hrvatske.