Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dublja “Ninska usta”

Autor: Branko Božić

03.06.2010. 22:00
Dublja “Ninska usta”


U ovoj prvoj nužnoj fazi iskopat će se nešto više od 100 metara četvornih na dubini od 2 do 2,5 metara kako bi kaići i manja plovila mogli nesmetano uplovljavati i isplovljavati. U tijeku je izrada studije uređenja gradskog porta na čemu od prošle godine radi Građevinski fakultet iz Zagreba u suradnji sa zadarskim konzervatorima, kaže Mustać
Nakon opsežnih priprema počelo odmuljivanje i čišćenje ulaza u ninsku gradsku luku, i to na predjelu zvanom “Ninska usta”, kroz koja se u posljednje vrijeme otežano uplovljavalo i isplovljavalo, osobito za vrijeme oseka, kada se razina mora znala spustiti na 100 do 120 centimetara od morskog dna. Takvo stanje bilo je neizdrživo i to ponajprije za tristotinjak ninskih vlasnika kaića i manjih brodica, zbog čega je Grad Nin i pokrenuo ovaj projekt.
Nositelj poslova je ninsko gradsko Komunalno poduzeće “Komio” a kako smo doznali od pročelnika za komunalnu djelatnost Grada Nina dipl. inž. Joze Mustaća, ovo je prvi korak u cjelovitom rješavanju ovog gorućeg ninskog problema. Naime, nakon iskopa i odmuljivanja spomenutog prilaza gradskoj luci, planira se njezino kompletno odmuljivanje i temeljito čišćenje. Tim će se zahvatom po novom Prostornom planu grada Nina stvoriti sve pretpostavke za odavno već planiranu izgradnju gradske marine, što će sve skupa među ostalim u konačnici obogatiti ninsku nautičku i turističku ponudu.
– U ovoj prvoj nužnoj fazi iskopat će se nešto više od 100 metara četvornih na dubini od 2 do 2,5 metara kako bi kaići i manja plovila mogli nesmetano uplovljavati i isplovljavati. Svakako je bitno istaknuti da je u tijeku izrada studije kompletnog sređivanja gradskog porta na čemu od prošle godine rade stručnjaci Građevinskog fakulteta iz Zagreba u suradnji sa zadarskim konzervatorima i arheolozima, kaže pročelnik Mustać dodajući da na tom dijelu ima vrijedne i bogate podvodne arheološke građe.
– Za ovaj projekt u gradskom je proračunu osigurano oko 800.000 kuna. Mi se također nadamo financijskoj pomoći ministarstava. Vjerujemo kako će svi planom predviđeni poslovi krenuti nakon izrade spomenute studije, a to bi moglo biti po završetku ovogodišnje turističke sezone ili, pak, najdalje do konca ove godine. Ovim ćemo potezom konačno s dnevnog reda skinuti jedan veliki komunalni problem, s kojim su se ne samo desetljećima, već i stoljećima nosile brojne ninske generacije, kaže Mustać.