Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ima još prostora za bolje poslovanje gradskih poduzeća

Autor: Siniša Klarica

03.06.2010. 22:00
Ima još prostora za bolje  poslovanje gradskih poduzeća

Foto: Zvonko KUCELIN



Vodovod je gubitaš zbog ratnih investicija, ŠC Višnjik zbog početka rada bazena, Obala i lučice zarađuju i investiraju premalo, nasadi prodaju sadnice Gradu Zadru po cijeni većoj od tržišne, ZADRA ne ispunjava svoju funkciju, navodi su uglavnom oporbenih vijećnika, a s dijelom njih složio se i gradonačelnik Zvonimir Vrančić
11. sjednicu Gradskog vijeća Zadra obilježila su izvješća o poslovanju gradskih poduzeća. Iako su vijećnici tek primali na znanje izvješća, rasprava o njima bila je glavnim razlogom što je sjednica u konačnici potrajala čak osam sati, iako je na dnevnom redu bilo samo osam točaka.
Kao što je poznato, još od kolegija gradonačelnika, gubitke su iskazali samo Vodovod i ŠRC Višnjik. Glavni generator problema u Vodovodu je ratni dug za izgradnju izvorišta Golubinka te dug za benkovački Vodovod. Dogovoreno je da se još jednom pokuša pronaći dogovor s Hrvatskim vodama i Vladom RH, kako bi se ovaj dug podmirio iz državnog proračuna jer, kako kaže zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, Zadar je zaslužio imati vodu u ratu. Međutim, Ingrid Antičević Marinović ga je podsjetila da su upravo vijećnici oporbe to tražili, ali da su njihovi amandmani odbijeni u Saboru RH. U konačnici SDP-ova saborska zastupnica ponovila je da će oporba podržati taj prijedlog.
Dug ŠRC Višnjika u iznosu 1,5 milijun kuna opravdan je time što je zatvoreni bazen prošle godine u probnom roku radio bez naplate ulaznica građanstvu, a dvorana Krešimira Ćosića posluje dobro. Direktor Dino Bailo najavio je otvaranje prema istočnom tržištu, tj. dolazak za, prvu ruku, rumunjskih košarkaša na pripreme u Zadar.
Oporbena vijećnica Irena Dragić zamjerila je Nasadima da Gradu Zadru prodaje sadnice po većoj cijeni od komercijalne. Direktor Nasada Hrvoje Grdović rekao je da sadnice Nasada jedine imaju finacijski “ulaz i izlaz” i da su puno kvalitetnije od konkurencije. Replicirao mu je zadarski gradonačelnik da od Grada više ne traži novca jer može i bolje poslovati te da gradska tvrtka ne bi smjela imati veće cijene nego što su na tržištu.
Na jučerašnjoj sjednici, za najbolje izvješće proglašeno je ono od Čistoće. Pritom je rečeno da na odlagalište otpada svaki građanin može odložiti četiri kubična metra građevinskog šrota. Zbog neinformiranosti, primjetio je zadarski gradonačelnik, šrot se odlaže po šumicama, a odložena količina u pravilu je puno manja od one koja se besplatno može odložiti na gradskom deponiju.
Packu na račun svog ponašanja prema građanima dobio je od Omerke Šarić iz SDP-a direktor Odvodnje Grgo Peronja, koji je građanima iz Ričina rekao: “Kome smrdi pročišćivač, nek’ se odseli u Medviđu!” Peronja je rekao da su ga mediji netočno citirali, ali da se svejedno ispričava za svoje ponašanje. No, odbio je pomisao o spajanju Odvodnje i Vodovoda, jer se pokazalo da su, u praksi, to dva različita subjekta, iako se financiraju iz cijene vode. U praksi, kaže Peronja, kod komunalnih poduzeća gdje su ove dvije djelatnosti spojene, uvijek dolazi do stanovitog minoriziranja Odvodnje. Da su Vodovod i Odvodnja jedna tvrtka, posebno naglašava Peronja, ne bi došlo do izgradnje pročišćivača drugog stupnja koji nemaju niti Split niti Rijeka.
Gradski vijećnici iskoristili su raspravu o gradskim poduzećima i za iznošenje svojih poznatih političkih stavova pa se tako u žaru „borbe” uopće nije raspravljalo o poduzeću Eko-Zadar, iako ovo poduzeće čekaju rokovi za završetak studije utjecaja na okoliš i studije izvedivosti koji su preduvjeti da se krajem godine dobije lokacijska dozvola.
Kritiku zadarskog gradonačelnika dobila je direktorica Razvojne agencije ZADRA Sanja Peričić, koja je žestoko komentirala navode oporbe da je agencija plaćama „pojela” svoj temeljni kapital u iznosu 3 milijuna kuna. Peričić se branila da prije njenog dolaska nije bilo riješeno finaciranje ZADRE, ali joj je gradonačelnik Vrančić replicirao da je njena agencija propustila biti inicijator prema Zadru, a ne obrnuto. Stoga je Grad Zadar već pokrenuo osnivanje Odsjeka za EU gospodarstvo pri gradskom Upravnom odijelu za gospodarstvo.
Zadarski gradonačelnik zaključio je kako sva gradska trgovačka društva posluju stabilno, osim Vodovoda koji je iskazao 3 milijuna kuna gubitka. Vrančić očekuje i da će se lako vratiti 2 milijuna kuna, ali i da će 13 gradskih trgovačkih društava unaprijediti svoje poslovanje.


Vrančić: Za šest mjeseci propast će Zagrebački holding i Grad Zadar


Raspravljajući o izvješću Obala i lučica i organizaciji parkinga, isprovociran tvrdnjama Sabine Glasovac, gradonačelnik Vrančić nije primjetio da je jezičnim lapsusom predvidio propast i Grada Zadra i Zagrebačkog holdinga.
– Za šest mjeseci Zagrebački holding otići će u propast zajedno s Gradom Zadrom kojeg ste vodili vi iz SDP-a, rekao je Vrančić. Na “lapsus linguae” upozorio ga je predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega i drugi vijećnici iz HDZ-a ali, budući da nije znao o čemu se radi iz klupa je dodao, “Nisam ispao iz konteksta!”.
Glasovac je rekla da ne vidi smisao postojanja Obale i lučica.
– Sve sam bliža tome i onima koji dovode u pitanje opravdanost postojanja Obale i lučica. Neka se spoji s Liburnijom ili ukine, kazala je SDP-ova vijećnica, navodeći da je lani kapacitet povećan za 600 parkirališnih mjesta, da “pauk” i dalje nije rentabilan, da se na Đilu nije potrošila ni kuna.
– Nema kvalitete, a ni dobiti, istaknula je Glasovac.
– Vi uvijek reciklirate istu temu u politikanske svrhe. Skupljate poene pred biračima koji vam neće puno koristiti što je pokazala dosadašnja praksa. Ja doslovno ne razumijem što hoćete. Iznijeli ste hrpu optužbi na račun Obala i lučica, a je li vi znate što bi značilo da nema te firme samo 24 sata? Parkiranje je organizirano u svim gradovima kako bi se sačuvao prostor, rekao je gradonačelnik.
S većinom njenih argumenata, kako je i sam rekao, složio se i iznio u raspravi nezavisni vijećnik Željko Predovan. Dobit Obale i Lučica lani je iznosila 23.000 kuna, a to je iznos koji se zaradi samo u četiri sata parkiranja. Predovan se začudio kako „pauk” više potroši negoli zaradi. Spominjanje neuređenog Đila gradonačelnik Vrančić prepisao je nezajažljivosti vijećnice Glasovac ili njenog automobila.
– Tamo je parking dvije kune. Što vaše auto traži, jesti i piti? Kako je u Zagrebu, na parkiralištu u Gajevoj? Bandić to naplaćuje do mjeseca, kazao je zadarski gradonačelnik.
„To je vaš kandidat”, dobacio je netko iz oporbenih klupa.
– Vaš, a ne moj, uzvratio je gradonačelnik prije objave propasti Zadra zajedno s Zagrebačkim holdingom.




Poništena odluka o zamjeni zemljišta


Vijećnici su poništili svoju odluku o zamjeni gradskih zemljišta za Lignumovo. Grad je bivšem Bagatovom igralištu planirao izgraditi sportsku dvoranu za Tehnički školski centar, ali je oporba na prošloj sjednici iznijela niz optužbi o pogodovanju Lignumu, izrazivši čak sumnju u rad sudskog procjenitelja, ali i gradonačelnika. Zvonimir Vrančić kaže da će i dalje inzistirati da Grad dobije taj teren te je spomenuo mogućnost da procjenu vrijednosti obave tri sudska procjenitelja. Modaliteti osim zamjene su prodaja gradskih terena te otkup Lignumovih terena na Bagatu. U međuvremenu, kaže Vrančić, tim se poslom neće baviti ni USKOK ni Državno odvjetništvo.


Najsigurnije zgrade izgrađene nakon potresa u Skoplju 1963.


Irena Dragić osvrnula se na Procjenu stanja ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara Grada Zadra. Riječ je o dokumentu s više od 200 stranica koji nije podastrijet vijećnicima na uvid, ali u kojem, prema Ireni Dragić, piše da je u slučaju potresa najsigurnije stanovati u zgradama izgrađenim od 1935. do 1945. i u 60-im godinama 20. stoljeća. Živjeti u novijim zgradama, prema Dragićevoj, nesigurnije od stanovanja u zgradama izgrađenim u 16. i 17. st.
Replicirao joj je Željko Predovan koji je rekao da je to nemoguće te da ako to stoji u dokumentu, isti je ništavan. Naime, zgrade se dijele na one izgrađene prije potresa u Skoplju 1963. i one nakon njega, koje se projektiraju na način da izdrže predviđene potrese u toj zoni.


Socijalni stanovi u drugom čitanju


Vijećnici su se dogovorili da prijedlog o uvjetima za najam socijalnih stanova ide u drugo čitanje. Vrančić je pozvao oporbene vijećnike da razmisle o članovima povjerenstva, imovinskom cenzusu od 75 tisuću kuna na pokretnine i svega jednom hektaru posjedovanja poljoprivrednog zemljišta.