Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Suradnja klubova je u interesu županijskog rukometa

Autor: Andrija Prović

03.06.2010. 22:00
Suradnja klubova je u interesu županijskog rukometa


U svojoj drugoj sezoni Rukometni klub Arbanasi Zadar odlučio je nastupati bez seniorske momčadi, odnosno, okrenuti se stvaranju igrača iz vlastitog kadra kako bi osigurali temelje za dugoročni razvoj. Ako je suditi po ovogodišnjim rezultatima Arbanasa, sudjelovanju na brojnim natjecanjima i stavovima vodećih ljudi u klubu, trenutačno su na pravom putu. S prvim čovjekom Arbanasa, Stipom Bjelišem, osvrnuli smo se na sezonu na isteku, kao i na rukometne prilike u Gradu i Županiji.
U različitim dobnim kategorijama Arbanasi su imali svoje predstavnike gotovo na svim važnijim turnirima, a o njihovim uspjesima Bjeliš kaže:
– Sezonu bih ocijenio odličnom. Iako je iluzorno za klub koji postoji dvije godine u prvi plan gurati rezultat. U kategoriji super mini rukometa plasirali smo se među 16 najboljih klubova na Prvenstvu Hrvatske. Naši mini rukometaši ušli su u šesnaestinu finala, a nakon Cetinke, zauzeli su najbolje mjesto u konkurenciji dalmatinskih predstavnika. Dječaci rođeni 1998. godine prvaci su međužupanijske lige, dvije godine mlađi su u istom natjecanju bili četvrti, a mlađi kadeti su u Prvoj Hrvatskoj ligi – Jug na kraju bili osmi. To je ogroman napredak u odnosu na prošlu sezonu.
Arbanasi su planirali i nastup u Drugoj kadetskoj ligi – Jug za rukometaše 1992. godišta i mlađe, međutim, ova je generacija bila prisiljena pauzirati jednu sezonu.
– Nažalost, zbog premalog interesa ostalih klubova, naši su kadeti odigrali tek nekoliko prijateljskih utakmica. Za ligu smo bili zainteresirani jedino Zadar Slad, Solin i mi, a to je premalo – požalio se Bjeliš dodajući:
– Za sljedeću sezonu imamo dvije mogućnosti za igrače ovog uzrasta. Prva je da igramo Treću ligu, a druga da uopće ne igramo. Nastojat ćemo izbjeći daljnju stagnaciju naših kadeta, no financije su čimbenik koji će presuditi. Treba nam minimalno 25 do 30 tisuća kuna koje nekako moramo namaknuti, a plan je da uz pomoć zainteresiranih roditelja, odnosno putem članarina osiguramo potrebna sredstva. Naš trener Žarko Jakšić voljan je volonterski odraditi svoj dio posla, klub bi se pobrinuo za prijevoz i dvoranu, ali to nažalost nije dovoljno.
Iako se bliži kraju, sezona za Arbanase još nije završila.
– Ovaj vikend gostujemo u Kninu na turniru Sv. Ante, namijenjenom 1996. godištu. Sljedeći tjedan putujemo u Dubrovnik, na jednodnevni turnir, a potom i u Zagreb na međunarodni turnir. Sezonu ćemo završiti u Njemačkoj, okolici Karlsruhea gdje sredinom srpnja nastupamo sa svim klupskim selekcijama.
Kakva je suradnja Arbanasa s ostalim klubovima u Županiji?
– Imamo dobru suradnju s nekoliko klubova, no to još uvijek nije dovoljno. Otvoreni smo za nju, jer je u interesu svih strana, a u prvom redu značajnijeg razvoja rukometa.
 


Bjeliševa vizija


– Jedan od dugoročnih ciljeva Arbanasa je da se u Zadru i Županiji stvori jak i prepoznatljiv rukometni centar. Primjerice, da Zadarska županija za pet godina ima stabilnog prvoligaša u kojem će nastupati domaći igrači iz, po mogućnosti, desetak klubova. Pritom bih naglasio da ne smatram kako bi Arbanasi trebali biti ti koji će igrati u Premijer ligi. Uz suradnju svih, takav plan nije utopija. Utopija je dovođenje igrača sa strane.