Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U dva mjeseca otrovane tri mačke i psić, iščupano egzotično stablo

Autor: Marija Knežević

03.06.2010. 22:00
U dva mjeseca otrovane tri mačke i psić, iščupano egzotično stablo

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Stanari zgrada u blizini depandanse staračkog doma na području Maraska parka odlučili su progovoriti o, kako kažu, zločinu i ekocidu koji se posljednjih nekoliko mjeseci događa u njihovu neposrednom susjedstvu.
U posljednje vrijeme jednoj je obitelji odjednom uginuo psić mješanac, a drugoj čak četiri mačke. Osim toga u nekoliko navrata je uništeno, izrezano i, na kraju iz zemlje iščupano ukrasno stablo koje je bilo posađeno uz zid zgrade Staračkog doma.
Stanari, koji ističu kako nikog ne žele napadati, kažu kako je za to sve najvjerojatnije “kriva” jedna štićenica doma koju su u nekoliko navrata vidjeli da “sumnjivim tekućinama” zalijeva stablo, a navodno se u domu hvalila i tome da je otrovala ljubimce prvih susjeda.
Egzotično rascvjetano drvo casia posadio je čovjek koji radi u specijaliziranoj tvrtki za rasad i on ga je u stakleniku uzgajao punih pet godina kako bi očvrsnulo i bilo spremno za sadnju.
Izgleda da je ono smetalo nekolicini stanara u domu na Brodarici koji su zalili stablo otrovom, rascijepali ga sjekirom i na kraju ga iščupali iz zemlje.
– Pa to je van svake pameti, poručuju stanari.
Psić i mačke koje su bile dugogodišnji kućni ljubimci uginuli su u svega nekoliko tjedana, s potpuno istim simptomima koji ukazuju na trovanje. Stanari naglašavaju kako se oko njih događa ekocid i bespomoćno šire ruke jer ne znaju što napraviti, osim medijski istupiti i nekome se obratiti za pomoć. A sve kako bi spriječili daljnja, po život biljaka i životinja u svojoj okolini, opasne događaje.