Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izložbeno-prodajni sajam okupio 40-ak izlagača

03.06.2011. 22:00
Izložbeno-prodajni sajam okupio 40-ak izlagača


Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Zadarske županije a u organizaciji Grada Biograda na Moru i Hrvatske poljoprivredne komora – Područni odjel Zadarske županije, otvoren je Četvrti sajam poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme. Sajam je edukativno-prodajnog tipa i  okuplja 40-ak proizvođača i zastupnika poljoprivredne opreme, ribolovne opreme i alata iz cijele Republike Hrvatske
Sajam se održava u Biogradu na Moru na prostoru kampa Sv. Dominika iznad Jadranske magistrale. Otvoren je tri dana, a svi zainteresirani mogu ga posjetiti i danas do 19 sati te sutra, u nedjelju do 16 sati. Ulaz na sajam je besplatan.
– Neki se možda čude zašto je Grad Biograd na Moru ušao u cijelu priču s poljoprivrednom mehanizacijom. Mislim da imamo najplodnije poljoprivredno zemljište, a to je Vranski bazen. Što se tiče intenzivne poljoprivredne proizvodnje daleko smo na prvom mjestu u Zadarskoj županiji, rekao je u uvodnom slovu gradonačelnik Ivan Knez.
– Sajam će se iduće godine održati na najpoznatijem županijskom poljoprivrednom gospodarstvu Vrana d.o.o. u Jankolovici. Naime, samo dva, tri kilometra iznad Biograda na Moru u mjesecu rujnu iduće godine održat će se 59. svjetsko prvenstvo u oranju Biograd na Moru, dosad organizacijski najzahtjevnije i najmasovnije natjecanje u Zadarskoj županiji, poručio je Knez.
Nazočnima se s nekoliko biranih riječi obratio načelnik sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU u MPRRR-u, potpredsjednik Svjetske organizacije orača (World Ploughing Organization- WPO), dipl. ing. Tugomir Majdak.
– Svjetsko prvenstvo u oranju je izuzetno značajan projekt, dapače, jedan od najvećih projekata u poljoprivredni u idućoj godini na kojem će se okupiti natjecatelji, izlagači poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije i drugi predstavnici iz oko 35 zemalja svijeta. Dakako i brojni farmeri s obiteljima iz cijelog svijeta, naglasio je dr. sc. Ivan Katalinić, direktor Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednika Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO).
Domaćin sajma je viši stručni suradnik u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori dipl. inž. agr. Miroslav Andrić. Svojom nazočnošću otvaranje sajma uveličali su županijski pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić,  predsjednik Zadružnog saveza Zadarske županije Gordan Marinović, tajnik HGK Županijske komore Zadar Denis Ikić, ravnatelj Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića u Zadru Ivan Paštar, ravnatelj srednje škole Biograd Božo Došen i drugi.
Za dalmatinski štimung bila je zadužena ženska klapa Karmel iz Turnja i zadarska klapa Lanterna. A u velikom šatoru u kampu Sv. Dominik održana su i stručna predavanja dipl. inž. Tugomira Majdaka iz Ministarstva poljoprivrede i dr. sc. Frane Strikića iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.