Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ove prozivke su bacanje kostiju između nas vatrogasaca

03.06.2011. 22:00
Ove prozivke su bacanje kostiju između nas vatrogasaca


Ma nismo mi dobili neka veća sredstva nego se radi o novcu koji nam godinama nije isplaćivan. Na to sam više puta u javnosti upozoravao. Riječ je o 20.000 kuna mjesečno više od minimalnih standarda ili 240.000 kuna godišnje, kaže Buljat


Raspodjela umanjenog financijskog kolača posvadila je i vatrogasce. Dok su jedni sudjelovali u zagrebačkom prosvjedu organiziranom zbog nepravedne raspodjele novca među javnim vatrogasnim postajama, jedan se dio vatrogasaca nije priključio prosvjedu. Među njima su i benkovački vatrogasci koje je izravno prozvao županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.
– Državna uprava za zaštitu i spašavanje kupuje pojedine općine opremom i sredstvima. Na primjer, Benkovac je ove godine dobio puno više samo zato što je Grad Benkovac organizirao vatrogasnu vježbu s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Ta vježba je, po mom mišljenju, bila potpuno nepotrebna jer se tamo ne uči ništa što se već ne zna. Zašto nas ne nauče, na primjer, postupanju u potresu, s mrljama na moru i slično, govori Šoša ističući da takvih primjera ima još. Preraspodjelom sredstava u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar nije bila upitna oprema, već plaće djelatnika, rekao je Šoša.
Šoša je otprije poznat po ustrajanju da vatrogastvo ne bude pod Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Međutim, na Šošinoj meti našao se zapovjednik Javne vatrogasne postaje Grada Benkovca Ante Buljat. Naime, benkovački vatrogasci su ti koji su dobili nešto veća sredstva zbog čijeg se smanjivanja, navodno, ostali bune.
– Ma nismo mi dobili neka veća sredstva nego se radi o novcu koji nam godinama nije isplaćivan. Na to sam više puta u javnosti upozoravao. Riječ je o 20.000 kuna mjesečno više od minimalnih standarda ili 240.000 kuna godišnje. Sve ovo vrijeme, JVP Grada Benkovca je bila zakinuta jer smo dobivali za troškove 5, a ne za 7 vozila koliko ih imamo. Tek ove godine je to izbalansirano, rekao je zapovjednik JVP Grada Benkovca Ante Buljat.
Buljat naglašava da vježbu „Hladnjača 2011.” nije organizirao DUSZ, nego Grad Benkovac i Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Benkovca. DUSZ je, kaže Buljat, bio samo sudionik vježbe. Međutim, Buljat priznaje da je svađa između DUSZ, ali i unutar same vatrogasne zajednice previše eskalirala. Stoga je jučer u Zadru održan sastanak predsjedništva Vatrogasne zajednice Zadarske županije.
– Nitko ne govori da sve ove godine pojedine postrojbe dobivaju znatno veća sredstva nego što su to trebale dobiti. Ne želim reći Grad Zadar, ali JVP Gračac sigurno. Gračac ima danas veći dio novca od Benkovca, iako smo ista vrsta vatrogasne postrojbe. Sve ovo nastavak je borbe između DUSZ-a i vatrogasne zajednice za pozicije unutar sustava obrane od požara. Ja sam legalist i poštivat ću zakon o DUSZ-u i neću sudjelovati u rušenju i u nekakvim prosvjedima u čijoj pozadini je borba za fotelje. Sve ove prozivke su bacanje kostiju između nas vatrogasaca gdje opet, postoji više lobija, rekao nam je prvi benkovački vatrogasac Ante Buljat.


 KUTIJA: GRAD BENKOVAC NE MOŽE SE KUPITI NI OD ŽELJKA ŠOŠE NITI OD BILO KOGA DRUGOGA




Na Šošine prozivke jučer je oštro reagirao i benkovački gradonačelnik Branko Kutija.
– Nisu istinite tvrdnje koje je iznio Željko Šoša, a koje se tiču izmišljotine da je Grad Benkovac dobio novac od DUSZ-a. Naime, mi u Gradu Benkovcu nećemo ulaziti u odnos između DUSZ-a i JVP-a s područja Hrvatske, jer taj će odnos oni rješavati u dogovoru s Vladom RH. Nadalje, drsko je i bezobrazno izjavljivati da DUSZ kupuje pojedine općine, u ovom slučaju Benkovac, s opremom i sredstvima. Što se tiče financijskih sredstava koje je Grad Benkovac “dobio” preraspodjelom sredstava, pojašnjavam sljedeće: Ministarstvo financija je iz tekuće pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije JVP Grada Benkovca za prvih pet mjeseci 2011. godine uplatilo ukupno 1,309,723,91 kuna. Točnije za siječanj 260,723,91 kunu, za veljaču 264,000.00 kuna, za ožujak 262,000.00 kuna, za travanj 257,000.00 kuna i svibanj 266,000.00 kuna. Stoga poručujem da se Grad Benkovac ne može kupiti ni od strane Željka Šoše ni od bilo koga drugoga. Isto tako, činjenica je da je Grad Benkovac organizirao vježbu zaštite i spašavanja „Hladnjača-Benkovac 2011.”, a za nju
Grad nije dobio nikakvu opremu niti financijska sredstva. Napominjem da je lani bila jedna incidentna situacija s istjecanjem amonijaka u Veletržnici Benkovac i upravo je ona bila povod da s DUSZ-om održimo takvu vježbu. I ovom prilikom želim zahvaliti DUSZ-u na sudjelovanju u spomenutoj vježbi, kazao je Kutija.