Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čuvanjem okoliša oblikovati budućnost!

03.06.2012. 22:00
Čuvanjem okoliša oblikovati budućnost!


Ciljana skupina su upravo djeca iz područja koja gravitiraju Vranskom jezeru, jedinstvenom močvarnom području u našem priobalju, kako bi se kod mlađih generacija od početka usadila ljubav prema ovom dragocjenom komadiću prirode pored kojeg žive, kazala je Norma Fressel, stručna suradnica – edukator u Parku


Svjetski dan zaštite okoliša u Parku prirode Vransko jezero u subotu je obilježen već tradicionalnim utrkama i likovnim natjecanjem učenika osnovnih škola s ovog područja. Pod ovogodišnjim motom “Čuvajmo okoliš, oblikujmo budućnost” na lokalitetu Prosika, na najjužnijem dijelu parka, održana je već tradicionalna “Utrka malog vranca” te natjecanje u crtanju “Boje Vranskog jezera”.
Najugroženija vrsta
– Ciljana skupina su upravo djeca iz područja koja gravitiraju Vranskom jezeru, jedinstvenom močvarnom području u našem priobalju, kako bi se kod mlađih generacija od početka usadila ljubav prema ovom dragocjenom komadiću prirode pored kojeg žive, kazala je Norma Fressel, stručna suradnica – edukator u Parku.
Natjecali su se učenici OŠ Petra Zoranića iz Stankovaca koje su predvodile učiteljice Josipa Čačić-Orlović i Marina Erak. Učenike iz Tkona s otoka Pašmana i Raštana Gornjih, biogradskih područnih škola, predvodile su učiteljice Ružica Botić i Marija Ugrinić.
Iz susjedne Šibensko-kninske županije sudjelovali su učenici OŠ Vjekoslava Kaleba iz Tisnoga na otoku Murteru koje je predvodila biologinja Marija Pandža te učenici škole iz Pirovca koje je predvodio osobno Ante Urem, ravnatelj škole punih 21 godinu.
– Šteta što s nama nije najavljena OŠ Pakoštane te njezine područne škole iz Draga, Vrane i Vrgade, čulo se u razgovoru pokraj info centra, obnovljene ribarske kućice iz 19. stoljeća i lučice.
Cilj manifestacije je podići razinu svijesti o ugroženosti i potrebi očuvanja kritično ugrožene ptičje vrste mali vranac (Phalacrocorax pygmeus), koji na Vranskom jezeru ima jedno od posljednjih stabilnih gnjezdilišta u Hrvatskoj.
– Svrha događanja je poticanje svijesti o potrebi zaštite prirode kod učenika osnovnoškolske dobi, s posebnim naglaskom na ptičju vrstu mali vranac, čije ime utrka nosi, a koji je najvrednija i najugroženija vrsta ovog osjetljivog područja, koje pripada svima nama, kazala je Norma Fressel koja je uz svesrdnu podršku ravnatelja zajedno s glavnim nadzornikom u parku Darijom Rogićem, tajnicom Katarinom Kurtov, biologinjom u parku Antonijom Karagom, nadzornicima Vladom Drlićem, Ivicom Krpetom i drugima, besprijekorno organizirala ovu tradicionalnu manifestaciju.
Trčanje i vožnja bicikla
Dok jedni u natjecanju u kreativnosti “Boje Vranskog jezera” crtaju okruženje na Prosiki, jezero, šaš, lučicu i kamenu kućicu, drugi sudjeluju na “Utrci malog vranca”, zahtjevom natjecanju u trčanju i vožnji bicikla.
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).
Svi su otišli kući s puno lijepih dojmova. Učenici koji su bili najbrži u utrkama i čiji su likovni radovi najbolje ocijenjeni dobili su i darove s motivima prirode.
– Proteklih godina ova manifestacija je izrasla u primjer edukacije po pitanju zaštite okoliša koje je jedan od gorućih problema današnjice. Posljednji je trenutak da promijenimo način života, preuzmimo odgovornost za očuvanje planeta, poruke su uspješne manifestacije u Parku prirode Vransko jezero.