Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Želje su jedno, realnost nešto drugo

03.06.2012. 22:00
Želje su jedno, realnost nešto drugo


Od dva zacrtana cilja oba smo uspjeli ostariti. S izrazito mladom i neiskusnom momčadi uspjeli smo ući među četiri najbolja sastava u Hrvatskoj i izboriti doigravanje za prvaka Hrvatske. S druge strane našim mladim igračima smo uspjeli pribaviti šansu da igraju u Prvoj ligi (drugi rang) – istaknuo je Karlović


Denis Karlović je danas čelni operator Stolnoteniskog kluba Donat, jednog od najpoznatijih klubova u Zadru. Nekadašnji Bagat, Dalbank Bagat, sada Donat, je kroz niz godina izbacivao niz velikih stolnoteniskih imena, a dovoljno je napomenuti da će na Olimpijskim igrama u Londonu nastupiti dva Zadranina, Zoran Primorac i Andrej Gaćina, koji će biti jedini hrvatski predstavnici ovog sporta na OI.
Trenutačno Donat nije jak kao proteklih sezona. Recesija i manjak financijske mogućnosti uzeo je svoje. A prošlosezonsku jaku momčad u Superligi zamijenila su tri relativno nepoznata igrača, Alan Jalžabetić, Domagoj Maglić i Tomislav Maraković. Karlović je uspio ipak stvoriti sastav koji je uspio kao četvrtoplasirana momčad Superlige ući u polufinale doigravanja, gdje nije imala šanse protiv zagrebačkog Dr. Časla, vjerojatno najjače momčadi koja je nastupila u hrvatskoj ligi.
Karlović je inače bio kadetski, juniorski i seniorski reprezentativac bivše drzave te seniorski reprezentativac Hrvatske. Osim toga imao je odličnu karijeru u kojoj se ističe desetak titula državnog prvaka u raznim kategorijama, prvenstvo Jugoslavije s tada jednom od najboljih europskih momčadi, Vjesnikom, trostruka titula hrvatske lige s Industrogradnjom te s istom momčadi polufinale Lige prvaka. Denis Karlović je bio i trostruki pobjednik Hrvatskog Kupa (dvaput s Donatom i jednom s Industrogradnjom) prije nego je dobio priliku preuzeti jednu od čelnih funkcija u Donatu.
– Zahvaljujem Davoru Arasu koji mi je ukazao povjerenje prije desetak godina. Bio sam tada mladi trener i  bez njegove podrške ne bih mogao ostvariti ovu razinu rezultata – objasnio je Karlović, koji se dotaknuo netom završene sezone
– Sezonom sam apsolutno zadovoljan. Od dva zacrtana cilja oba smo uspjeli ostariti. S izrazito mladom i neiskusnom momčadi uspjeli smo ući među četiri najbolja sastava u Hrvatskoj i izboriti doigravanje za prvaka Hrvatske. S druge strane našim mladim igračima smo uspjeli pribaviti šansu da igraju u Prvoj ligi (drugi rang). Kroz kvalifikacije smo se drugom momčadi izborili nastup u Prvoj ligi, tako da će se naši mladi igrači Josip Miljković, Ante Ražov i Antonio Goja imati priliku kaliti u toj ligi.
U ovoj sezoni poptuno ste izmijenili momčad u odnosu na protekle. Za Donat su potpisala tri nova igrača, svi koji su sezonu prije nastupali u Dugom Selu. Na koji način ste uopće stigli do ideje da napraviti takvu transformaciju momčadi.
– Moja ideja je bila da zadržimo momčad od lani, odnosno od sezone 2010./11. Iako možda zvuči pretenciozno, smatram da smo imali europski perspektivnu momčad. Tomislav Zubčić i Tomislav Kolarek su igrači europskog potencijala, dok je Jakov Krivić zaista dobar igrač. Mi smo kroz dvije, tri godine mogli napraviti strašan rezultat. No, ostali smo s 50 posto manjim budžetom i ja sam već šest mjeseci prije kraja sezone dao tim igračima slobodne ruke da traže novi klub jer je bilo jasno da ih nećemo moći plaćati više.
Dakl, krenulo se u potragu s jeftinijim rješenjima?
– Da. S budžetom koji smo imali potpisali smo tri anonimna igrača koja zaista malo koštaju. Odlučili smo takvom momčadi pokušati ostati u vrhu hrvatskog stolnog tenisa. Ovo je momčad koja je apsolutno uvjetovana financijama
Znate li s kakvim snagama ćete raspolagati u idućoj sezoni?
– Mi trenutačno u kadru imamo naše mlade igrače Miljkovića, Goju i Ražova. Zatim Davora Karlovića koji također može odigrati koji meč te Stipu Josipovića. S ovom trojicom igrača koja su za nas nastupala u Superligi ćemo pregovarati. Cilj nam je stvoriti dvije momčadi; jedna koja će ponovno ući u play off doigravanja, a druga koja će nastupati u drugom rangu i pokušati bez većih opterećenja izboriti ostanak u ligi, a ako se ukaže prilika uđi među 4-5 sastava te lige.
Znači željeli biste da u klubu ostanu Jalžabetić, Maraković i Maglić?
– S njima će se razgovarati, a smatram da bi i njima trebalo u cilju biti da ostanu kod nas. Ipak su u prošloj sezoni napravili veliki korak u karijeri, jer prije nikada nisu bili niti blizu nastupanja u polufinalu doigravanja.
Koliko ste zadovoljni njihovim nastupom u protekloj sezoni?
– Definitivno se radi o igračima koji za hrvatske uvjete imaju određene kvalitete, ali s druge strane radi se o taktički potpuno neobrađenim igračima. Oni definitivno imaju veliki prostor za napredak, ali to ne dolazi preko noći. Preslikavale su se tijekom sezone neke stvari od njihovog prijašnjeg rada, tako da je bilo teško izvući od njih više u ovom trenutku. Ukoliko ova momčad ostane na okupu vjerujem da se može napraviti i korak više od četvrtog mjesta. Da nije bilo nekih kikseva mi možda i ove sezone mogli biti korak ispred. Liga je bila prilično izjednačena, tako da sm mogli biti treći pa čak i drugi, a mogli smo biti i sedmi. Nemamo mi više momčad koja je imala Jia Zenga i Davora Karlovića, ili Kolareka i Zubčića. Ti igrači bi s 50 posto snage mogli dobivati većinu momčadi. Sada smo bili u situaciji da se u svakoj utakmici borimo za goli život.
Liga je bila izjednačena, ali jedan klub je ipak stao daleko ispred ostalih.
– Dr. Časl je u ovom trenutku miljama daleko od ostatka konkurencije. Imaju momčad koja je u europskom vrhu i nedodirljivi su. Nakon toga postoji niz momčadi koje su sličnih kvaliteta.


Koliko para toliko muzike




Kada će Zadar ponovno biti jak da se bori za titulu prvaka Hrvatske?
– Zadar će biti onoliko jak koliko bude imao financijsku pozadinu. Mi smo sada svjesni da nismo u situaciji da imamo momčad koja će napadati titulu. Dapače, okrenuli smo se drugim ciljevima, a to je da zadržimo što jeftiniju momčad i da ostanemo u vrhu te da u to vrijeme razvijemo naše mlade igrače da nastupaju u Superligi.