Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mons. Bogović: Čuvajmo svoju povijest, učimo je i prenosimo na mlađe

03.07.2011. 22:00
Mons. Bogović: Čuvajmo svoju povijest,  učimo je i prenosimo na mlađe


Središnje misno slavlje za vanjskim oltarom ispred crkve Sv. Nediljice predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović


Blagdan ranokršćanske mučenice Sv. Nediljice, zavjetna svetkovina u Vrani jučer je tijekom dana u ovu duhovnu oazu molitve i zajedništva s Bogom okupila tisuće hodočasnika iz Zadarske nadbiskupije, naročito iz Ravnih kotara i priobalja, gotovo kao nikad do sada.
Policajci su i ove godine, bez pretjerivanja, odradili besprijekorno usmjerivši beskrajne kolone automobila. Unatoč “zvizdanu”, hodočasnici su pješice, poneki i bosonogi, na biciklima, mopedima, skuterima, automobilima i kombijima od ranog jutra do mraka pohodili svetište Sv. Nediljice, djevice i mučenice. A već iskusni hodočasnici sa sobom su ponijeli vrtne stolice i stolove. Među nepreglednim mnoštvom vjerničkog puka u viteškim odorama s kopljima u ruci poput počasne straže su bili i Vitezovi vranski predsjednika Ante Vulina Kroštule čija udruga broji 50-ak članova.
Središnje misno slavlje za vanjskim oltarom ispred crkve Sv. Nediljice predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović u zajedništvu sa župnikom don Šimunom Šindijom i brojnom subraćom svećenicima.
U propovijedi je biskup Bogović podsjetio na život Sv. Nediljice ili Svete Domenike, rimske mučenice, lijepe dominikanke koja je u svom životu ostvarila Božje zapovijedi i postala uzor kršćanima svih vremena. “Pred njezinim likom mi se danas pitamo što znači biti kršćanin u našemu dobu?”, rekao je biskup te je posebno istaknuo trajnu vrijednost Božjih zapovijedi, koje je Krist preuzeo iz Starog zavjeta i uklopio u zapovijed o ljubavi prema Bogu i čovjeku.
– Trebamo naučiti jezik ljubavi. Treba znati ljubiti čovjeka kao samog sebe. Onaj koji drugog voli ne treba znati njegov jezik u odnosu na onog tko zna njegov jezik, a ne voli ga, govori biskup Bogović podsjećajući kako uvijek treba biti na raspolaganju čovjeku, a ne biti sebičan i ohol.
U svojoj se propovijedi biskup Bogović često osvrtao na današnji tempo života i nestanak mnogih temeljnih vrijednosti navodeći primjer kako na naslovnicama novina i u elektronskim medijima čitamo i gledamo samo zlo, samo crnu kroniku i tračeve.
– Kada im čovjek nije koristan sruše ga jer ne razumiju jezik ljubavi, već jezik sile i bogatstva. To se naročito odnosi na nas Hrvate kojima kao da treba dati zadnji vagon Europske unije, da nas mogu lakše razjediniti. Braćo i sestre, Hrvatska je naš ponos, nije nikakva iluzija, naveo je propovjednik.
Hrvatska će, kaže Bogović, ponosno i uzdignuta čela ući u Europsku uniju.
Nećemo ući u Europu zbog toga što će nam za jedan euro davati tri eura već s ponosom, kao partner a ne sluga. Čuvajmo svoju povijest, učimo je i prenosimo na mlađe. Imamo se čime ponositi, poručio je biskup Bogović.
Poslanice su čitali Marijana Rogić i Vlade Bašić, a molitvu vjernika Gordana Tokić i Antonija Čirjak. Svetičin kip u ophodu nosile su Viktorija Rogić, Josipa Meić Sidić, Anđela Pandžić i Martina Kapitanović. Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor pod ravnanjem č.s. Andrijane i mlada solistica Marija Tokić.
Na kraju euharistijskog slavlja mons. Mile Bogović je blagoslovio sve predmete kupljene u i oko svetišta Sv. Nediljice. U predvečernjim satima održana je sveta misa s blagoslovom djece.
 


Duhovna i tjelesna okrepa




Nakon duhovne, uslijedila je tjelesna okrepa, na sve strane uokolo svetišta. Naime, uz misno slavlje i zavjetne molitve veliki značaj ima i opće pučko okupljanje s brojnim improviziranim štandovima uz uobičajenu ponudu robe. Dakako, i šatori s pečenom janjetinom, najveći je zauzeo cijeli zapadni, asfaltni plato na samom ulazu u svetište. Prodavala se i majica s likom generala Ante Gotovine za 30 kuna, dok ste za prsten s ugraviranim Očenašem mogli proći za 5 ili 10 kuna jeftinije. Pečena janjetina je bila 160 kuna, pečeni odojak 80, ćevapčići u somunu 40, hamburgeri od 20 do 30 kuna. Ni na ovoj prigodi nije se moglo proći bez neizostavnih prosjaka i žena koje vam za rever ili na majici lijepe svetačke bedževe i slike koje potom morate platiti 10, 15 ili 20 kuna.
Ipak, Vrana se na trenutke otkrivala kao svojevrsna oaza zabave, veselja, ali i neupitne pobožnosti. Bilo je u Vrani svega, a najviše uzvišenog ozračja koje je došlo sa zavjetnim blagdanom Sv. Nediljice.


Branko je Danicu “ukra” na Svetu Nediljicu


U Vrani smo susreli i bračni par Dražina – Branka i Danicu koji su došli iz Australije. Branko je, kaže, točno prije 40 godina na svetkovinu Sv. Nediljice došao u Vranu po svoju Danicu. Nakon kola “ukrao” je svoju “mladu” i odveo je kući.
– Ne na lipo već na ružno, kako se tada govorilo. Nakon šest, sedam mjeseci oženili smo se i na lipo. Trbuhom za kruhom dvije godine smo bili u Austriji, a posljednjih 37 godina u Australiji, u Sydneyju. Imamo troje djece i tri unučića, ponosno će Branko Australac, dok sa suprugom Danicom, bratom Antom Dražinom Mrša, bivšim njemačkim gastarbajterom, Baćom Australcem, kćeri i dvoje unuka ispod velikog šatora degustira neizostavnu pečenu janjetinu.
Veliko slavlje pripremat će se u Škabrnji, poručio je bračni par Dražina.