Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šampioni vina Teskera iz Vrlike i Badel iz Benkovca

03.07.2011. 22:00
Šampioni vina Teskera iz  Vrlike i Badel iz Benkovca


Za razliku od prijašnjih godina, kada se na tržištu nalazilo tek jedno vino s benkovačkog područja, vino roze, u ovoj godini napravljen je veliki iskorak te je na tržište plasirano čak 18 kvalitetnih i vrhunskih vina




Šampion  bijelog vina Drugog festivala  vina Srednje i Sjeverne Dalmacije “Vinfest Benkovac  2011.” je “Maraština”, 2010.,  proizvedena u Vinariji Teskera iz Vrlike u vlasništvu  Cvitka Teskare, dok je šampion crnih vina “Korlat  Syrah” 2008., proizveden u  Badel 1862 Vinarija Benkovac, objavljeno je u petak navečer u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković na spektakularnoj manifestaciji osvijetljenom svjetlošću ferala.
Pored velikih kristalnih  pehara-čaša Cvitko Teskera i  Božo Škara, voditelj Vinarije  Benkovac, u vinske podrume  odnijeli su i 225-litarske barrique vinske bačve sponzora,  najveće hrvatske bačvarije  Tofrado iz Pleternice.
– Ponosan sam na šampionsko odličje. Njihova vrijednost je tim veća što su ocjenjivačkoj komisiji bilo neki  od najboljih hrvatskih enologa. Vinarija Teskera je suvremena vinarija u prastarom  krškom kraju. Djeluje na goletima od Zadra, preko planina (Promina, Svilaja, Dinara…), uz tokove rijeka (Krke, Čikole, Cetine…) te u Kijevu, gdje su zasađeni mladi  vinogradi, rekao nam je Cvitko Teskera, koji je čestitao i  ostalim nagrađenima.
U nazočnosti vinogradara,  vinara i brojnih uzvanika,  društveno-političkih uglednika predvođenim državnim  tajnicima Zdravkom Krmekom iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i  vodnog gospodarstva, saborskim zastupnicima i Zoranom Šikićem iz Ministarstva  kulture, saborskim zastupnicima Nevenkom Marinović,  Franjom Lučićem, Antom  Kulušićem i domaćinom  Brankom Kutijom, županom  Stipom Zrilićem, poduzetnicima i gospodarstvenicima,  visokim predstavnicima sudstva i policije bila je to veličanstvena noćna manifestacija.
Na ovogodišnjem Drugom  “Vinfestu Benkovac 2011.”  održanom u sklopu Benkovačkog kulturnog ljeta ukupno je ocijenjeno 88 uzoraka  vina, 21 vino više nego lani.  Ocijenjena su 32 bijela i 56  crnih vina, od čega je 29 vina  na tržištu i 59 u postupku  proizvodnje, a 16 uzoraka je  odbačeno jer nije zadovoljavalo kakvoćom.
Ukupno je dodijeljeno devet zlatnih odličja, od toga su  čak tri zlatne dodijeljene Badelu 1862. Vinarija Benkovac  i to za Korlat merlot, Korlat  cabarnet souvignon i Korlat  syrah. Prestižne zlatne medalje osvojili su i OPG Šime  Škaulj iz Nadina (merlot),  OPG Božo Bačić iz Podgrađa  (mješavina crnih sorata), De  Georgis Zadar (syrah barrique), Snježo Sinovčić iz Novigrada (cabarnet souvignon), Vinarija Teskera Vrlika (bijelo vino maraština) te  Sveučilište u Zadru (mješavina bijelih sorti). Dodijeljeno  je i 37 srebrenih odličja, 18  brončanih odličja i 8 priznanja.
– U životu s vinogradom  čovjek daje svoju ljubav i  energiju, nikad ne razmišljajući kako je teško i kako zapravo služi lozi, bez računice.  No, vino sve vrati, i ljubav i  energiju, u pametnom gospodarenju s njime, rekla je  mr.sc. Ivana Alpeza, predsjednica ocjenjivačke komisije, dodajući kako amateri  vinari, koji vino proizvode samo za svoje potrebe i dalje  trebaju poštivati znanje i učiti  od velikih proizvođača jer je  pomak u kvaliteti sve očitiji.
Vina su se ocjenjivala metodom OIV-100 bodova odobrenoj od strane Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo  (OIV).
– Za razliku od prijašnjih  godina, kada se na tržištu  nalazilo tek jedno vino s benkovačkog područja, vino roze, u ovoj godini napravljen je  veliki iskorak te je na tržište  plasirano čak 18 kvalitetnih i  vrhunskih vina. U promet su  puštena o dva vina s eko markicama, OPG Šime Škaulj i  OPG Željka Vrsaljka, zadovoljno će Branko Kutija koji  je uz multikulturalnog umjetnika iz Zadra Nevena Stojakovića, benkovačkog  pročelnika Željka Katušu i  direktora Turističke zajednice Vanju Čvrljka bio alfa i  omega ove manifestacije na  kojoj je degustirano više od  350 botilja i boca natjecateljskih crnih i bijelih vina.
Nakon ravnokotarsko-bukovačkog suhog predjela, kulinarski majstor Nebojša Deković bio je zadužen za janjeće kotlete na žaru s maraštinom, bosiljkom,  Šinjorinom smokvom, palentom  oplemenjenom maslinovim  ulje i bodulskom šalšom od  pomidora. Istovremeno su  Javorka Vrsaljko iz Nadina,  prva pratilja izbora “Najuzornije hrvatske žene 2009.” i  mlada pomoćnica Matea Batur pripremili prisnac.
Za glazbeni štimung uz šteriku, narodne dalmatinske  napjeve i obrade popularnih  skladbi bila je zadužena ženska klapa Barufa iz Zadra.  Hrvatski pučki pjesnik i zabavljač s otoka Visa Ante  Božanić, odnosno Pepe Kalafot iz Komiže bio je zadužen za salve smijeha i urnebesni pljesak. Pepi se na  oduševljenje nazočnih odjevenih isključivo u večernje  toalete pridružio i bibinjski  pučki pjesnik Ante Sikirić  Krivin.
Gastrokritičar Radovan  Marčić, jedan od članova žirija u izuzetno uspješnom i gledanom tv-showu “Masterchef”, slikovito je govorio na  temu “Sljubljivanje hrane i  vina”. Voditelj je bio Mihovil  Mijo Brkić s Radio Benkovca.
Na kraju cjelovečernjeg  programa podijeljen je izuzetno bogato ilustriran katalog sa svim podacima s  Drugog “Vinfesta Benkovac  2011.”


Vina Korlat na svjetskom tržištu


Položaj Korlata se nalazi se u blizini Benkovca, vinogradi s 550.000  trsova zasađeni su na 103 hektara na kamenim terenima krša i makije.  Vina Korlat od promocije u prosincu prošle godine kontinuirano  osvajaju medalje na svjetskim manifestacijama, među kojima na  svjetskom prvenstvu vina Concours mondial de Bruxelles 2011., na  svjetskom ocjenjivanju Decanter World Wine Awards, najuglednijeg  svjetskog časopisa posvećenog vinima, a na ocjenjivanju International  Wine Challenge u Londonu i na jednom od najvećih svjetskih  ocjenjivanja vina, u Parizu – Vinalies Internationales 2011.




Ocjenjivačka komisija


Vina su ocjenjivali profesionalni kušači vina, senzorski analitičari u  sastavu: Ivana Alpeza (predsjednica), Zvonimir Vlatković (tajnik),  Branka Mihaljević, Marko Karoglan, Ivna Linke, Edi Maletić, Goran  Zdunić, Ante Grubišić, Mandica Erceg, Janko Jovanov, Mirela Babić i  Marina Pavlović.