Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bodovni prag u Petrića narastao na 59!

03.07.2012. 22:00
Bodovni prag u Petrića narastao na 59!


Za 56 mjesta u općoj gimnaziji prijavio se 81 učenik i bodovni prag je narastao na 59. U prirodoslovno-matematičku se prijavio 71 učenik, a prag je na 56 bodova. To je velika razlika u odnosu na prošlu godinu kad se u opću upisivalo sa 57 bodova, a u matematičku sa 55 bodova, rekla je ravnateljica Blanka Pedišić


Drugog dana prijava za upis u srednje škole mnoge su stvari već bile jasne. Prijave su se prikupljale jučer do 16 sati, a mnogi su učenici zadnjih nekoliko sati premještali svoje dokumente u druge škole kako bi se ipak uspjeli upisati na prvom ljetnom roku. Objava rezultata bit će danas najkasnije do 14 sati, a upisi su sutra.
Najveće gužve su tradicionalno vladale u gimnazijama, a u Gimnaziji Franje Petrića upisi su se vršili u hladovini dvorišta škole. Možda je hlad malo pomogao kod vrućine, ali MIOC je svakako na ovogodišnjim prijavama bio “hot spot”.
Kako kaže ravnateljica Blanka Pedišić, odaziv je iznad svih očekivanja.
– Upisujemo dva razredna odjela opće gimnazije i dva prirodoslovno-matematičke, po 28 učenika. Za opću se prijavio 81 učenik, s time da smo mnoge s manjim brojem bodova vratili kad se razjasnio bodovni prag od čak 59 bodova. U prirodoslovno-matematičku se prijavio 71, a bodovni prag je zasad na 56 bodova. To je velika razlika u odnosu na prošlu godinu kad se u opću upisivalo s 57 bodova, a u prirodoslovno-matematičku s 55 bodova, rekla je Pedišić.
Strukovna škola Vice Vlatkovića u Zadru upisuje najviše učenika u Zadarskoj županiji, njih 240. Kako doznajemo od ravnatelja Tihomira Tomčića, u Strukovnoj su tri sata prije zaključenja upisa bila popunjena četverogodišnja zanimanja tehničar za računalstvo i tehničar cestovnog prometa, a ostalo je mjesta za smjer drvodjelskog tehničara dizajnera. Od trogodišnjih zanimanja, najveći je interes za automehatroničara i instalatera kućnih instalacija.
– Za 24 mjesta automehatroničara javilo se gotovo 70 učenika. Interesantno, za razliku od prošlih godina, pokazao se interes i za smjer vozača motornog vozila pa se tako za 12 mjesta javilo čak 30 učenika, kazao je Tomčić.
Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar ima 186 slobodnih mjesta u osam razrednih odjela i to za smjerove hotelijersko-turistički tehničar, hotelijersko-turistički komercijalist, kuhar, konobar, slastičar te pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni konobar.
Kako kaže ravnateljica Jadranka Brkić-Vejmelka, prema sadašnjem stanju sva mjesta će se popuniti.
– Možda će još biti promjena pri potvrdi upisa. U svakom slučaju, zadovoljni smo s prijavama. Najveći odaziv je bio za smjerove hotelijera i za kuhare, kojih se prijavilo više nego što je planirano upisati, rekla je Brkić-Vejmelka.